Mitut objektiivi ma vajan?

By in
710
Mitut objektiivi ma vajan?

Uue objektiivi ostmisel mängivad rolli nii kaamera, fotograafia-alased huvid kui ka eelarve. Käesolevas juhendis toome välja objektiivide tüübid ja avaldame kaameraobjektiivide „kuldse kolmiku“.

Olenemata sellest, kas soovid osta oma esimest Z-seeria peeglita kaamerat või oled selle hiljuti soetanud, on tõenäoline, et kasutad suumobjektiivi, näiteks NIKKOR Z 24-70mm f/4 S või NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR. Nimetatud objektiivid on konkurentsivõimelise hinnaga ja mitmekülgsete fookuskaugustega. Need on sageli Nikoni kaameraga komplektis, nii et see on karbist välja võttes kohe pildistamisvalmis.

Ehkki mõned objektiivid on mitmekülgsemad kui teised, ei saa ükski neist kõigega hakkama. Peagi võib tekkida vajadus eri pildivõimaluste, täiendava mitmekülgsuse või kindlatele nõudmistele vastava konkreetse optika järele. Objektiivikogu loomine on seega ettevõtmine, mis on iga fotograafi puhul väga erinev.

Vajalike objektiivide arvu ja valiku kohta ei ole kahjuks valmis valemit. Kui soovid oma loominguliste töövahendite komplekti laiendada, pead arvesse võtma oma kaamerat, fotograafia-alaseid huvisid ja eelarvet. Vahetatavate objektiividega kaamerate alustala on optika vahetamise võimalus ning alljärgnev teave aitab sul valida õiget NIKKORi Z objektiivi.
Milline on DX- ja FX-objektiivide erinevus

 

Milline on DX- ja FX-objektiivide erinevus?

Enne uute objektiivide ostmist tuleb arvestada oma Z-seeria peeglita kaamera anduri formaadiga. See on kas DX-andur või suurem FX-andur (täiskaader). Objektiivid, mille nimes on DX, näiteks NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR, on mõeldud DX-formaadis kaameratele, kõik teised objektiivid on FX-formaadis. FX-objektiivid töötavad DX-kaameras ja vastupidi, kuid DX-anduri väiksema suuruse tõttu on sellel 1,5-kordne kärpimisfaktor.

See selgitab DX-kaamera kasutamisel kogetavat erinevat vaatenurka täiskaadris (või 35 mm) ja seda saab lihtsalt rakendada, korrutades kõnealuse objektiivi fookuskauguse(d) 1,5-ga. DX-kaamera külge kinnitatud NIKKOR Z 40mm f/2 annab täiskaaderkaamera 60 mm objektiiviga sarnase vaatenurga. Täiskaader Z kaamerad ühilduvad DX-formaadis objektiividega, kuna neil on DX-kärpimisrežiim.

DX-objektiivid on väiksemad, kergemad ja taskukohasemad kui FX-objektiivid. Kuna DX-andur n-ö suurendab objektiivi ulatust, saad selle enda kasuks pöörata, kui soovid vältida pikemate ja kallimate objektiivide ostmist. Kui aga soovid maksimaalselt ära kasutada parimaid olemasolevaid Z-objektiive, on sinu jaoks tõenäoliselt sobivaim FX-kaamera.

Talv

Objektiivide tüübid

Esmalt tuleb kindlaks teha, milline fookuskaugus sinu vajadustele sobib. Täiskaadri fookuskaugused saab ligikaudselt liigitada alljärgnevate objektiivi tüüpide kaupa, mis teeb nende kasutusvaldkonna mõistmise veidi lihtsamaks.

Kõik alla 24 mm objektiivid on ultra-lainurkobjektiivid, mis sobivad eriti hästi ääretute maastike või lõputu öötaeva pildistamiseks. Lainurkobjektiivid on vahemikus 24–35 mm ja pakuvad veidi kitsamat, kuid siiski piisavalt laia vaatenurka, mistõttu sobivad suurepäraselt maastike, arhitektuuri ja lainurkvaates stiliseeritud portreede pildistamiseks.

Liigume standardse ehk tavalise fookuskauguse vahemiku poole, kuhu kuulub populaarne 50 mm objektiiv. Need fookuskaugused pakuvad vaatenurki, mis ei ole liiga laiad ega liialt kitsad ning sarnanevad palja silmaga nähtule. Tänu sellele on nende kasutusala väga lai: portreed, üritused, reisimine, vaikelu, tänavafotograafia jne.

Üle 70 mm fookuskaugus siseneb teleobjektiivi territooriumile, mis on populaarne portree-, reaalajas ürituste, loodus- ja spordifotograafide seas. Alates 300 mm peetakse supertelefoto fookuskauguseks, mida eelistavad loodus-, spordi- ja lennundusfotograafid.

Suumide ja fiksobjektiivide võrdlus

Suumide ja fiksobjektiivide võrdlus

Kõik Z-objektiivid jagunevad kaheks kategooriaks: suumid ja fiksobjektiivid. Esimene võimaldab muuta fookuskaugust etteantud suumivahemikus. Teisel on kindlaksmääratud fookuskaugus, mida ei saa muuta. Suumobjektiivid on seega palju mitmekülgsemad kui fiksobjektiivid, kuna staatilisest asendist saab sinu ja objekti vahelist kaugust vähendada või suurendada, muutes samal ajal vaatenurka. Mõned suumivahemikud hõlmavad ka mitut objektiivitüüpi: NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR pakub lainurk-, standard- ja teleobjektiivi fookuskaugusi ja võtab sinu kotis vähem ruumi.

Kuid fiksobjektiivid teevad oma vähese mitmekülgsuse tasa üldise jõudlusega. Tänu vähematele komponentidele on fiksobjektiivid üldiselt väiksemad ja kergemad ning tavaliselt ka kiiremad (st suurema avaga). Paljude maksimaalne ava on alla f/2.8 (näiteks NIKKOR Z 50mm f/1.8 S ja Z 50mm f/1.2 S), mis tähendab väheses valguses paremat tulemust ja paremat hägusat tausta ehk bokeh’i. Revolutsioonilise Z-kinnituse ja objektiivi konstruktsiooni täiustuste tõttu on uusimate preemiumklassi suumobjektiivide ja fiksobjektiivide pildikvaliteedi erinevused tühised, kuid fiksobjektiive iseloomustavad üldiselt minimaalsed aberratsioonid ja moonutused ning üliteravad pildid.

Kui vajad mitmekülgsust, soovid objektiivide vahetamisele vähem aega kulutada või lihtsalt oma kogus objektiive vähendada, siis on suumobjektiivid õige lahendus. Kui tahad tipptasemel toimivat ja käes paremini kantavat objektiivi, kaalu fiksobjektiivi investeerimist. Loomulikult kasutavad paljud fotograafid oma töös mõlemat.

Pildil lamab neiu punases kleidis keset punaste lillede aasa

„Kuldne kolmik“

Fotograafid, kes soovivad mitme objektiiviga seadistust, mis katab võimalikult palju fookuskaugusi ja mahub ühte kaamerakotti, unistavad objektiivide „kuldse kolmiku“ soetamisest. Z-kinnitust omavad fotograafid saavad kasutada sujuvat 14–200 mm suumivahemiku kvaliteedis järeleandmisi tegemata kvaliteetse S-line „kuldne kolmik“ abil. See ühendab endas NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S, Z 24-70mm f/2.8 S ja Z 70-200mm f/2.8 VR S objektiive.

F-kinnitusega objektiivide kasutamine

Kui liigud Nikon F-kinnitusega DSLR-ilt edasi ja soovid siiski oma F-kinnitusega objektiivide kollektsiooni kasutada, saad seda teha kinnitusadapteriga Nikon Mount Adapter FTZ II. Selle abil saab Z-seeria kaamerale kinnitada ligikaudu 360 F-kinnitusega objektiivi, ilma et pildikvaliteet väheneks. Kui kasutad Z-seeria kaamerat, millel on sisseehitatud vibratsiooni vähendamine, stabiliseerib see ka F-kinnitusega objektiive, isegi kui neil vastav funktsioon puudub.

Prille kandev mees hoiab kaamerat käes ja vaatab pildiotsijast sisse. Kaamera ees on väga suur objektiiv (super-telefoto).

Millised objektiivid on minu jaoks parimad?

Iga žanri jaoks on võimatu lõplikku objektiivide nimekirja koostada, sest fotograafide eelarved ja vajadused on pisut erinevad. Kuid allpool on esitatud mõned üldised soovitused, mis juhivad sind õigesse suunda.

Lihtne ja taskukohane

Kui otsid mitmekülgset, taskukohast ja ülikerget seadistust ning ei pane pahaks DX-formaadis objektiivide kasutamist, on parim valik meie esimene Nikon DX-seeria Z-kinnitusega objektiiv NIKKOR Z DX 24mm f/1.7. Avaga f/1.7 saad mõne minutiga bokeh’i meistriks ning see sobib suurepäraselt Nikon Z 30 ja Z fc-ga, kuna on spetsiaalselt selleks valmistatud. Kombineeri see fiksobjektiiv ultra lainurkobjektiiviga NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR ja oledki valmis jäädvustama dramaatilisi maastikke, vlogisid ja linnapilte. Lisaks kaalub see vaid 205 g, mis on reisil olles ideaalne. Lisa NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ja Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. See annab tohutu 12–250 mm suumivahemiku (18–375 mm, täiskaaderkaamera puhul on vaste 35 mm). Täiskaaderobjektiiv NIKKOR Z 28mm f/2.8 on suurepärane valik otsekoheste portreede ja vlogide puhul ning pakub DX-kaameral 42 mm vaatenurka.

Maastik

NIKKOR Z 14-30mm f/4 S on suurepärane maastikuobjektiiv nii FX- kui ka DX-kaameratele ning pakub viimastele 35 mm vastavat 21–45 mm objektiivi. Kui otsid FX-objektiivi, aga sul on piiratud eelarve, sobib kasutatava fookuskauguse ja kiire maksimaalse avaga NIKKOR Z 20mm f/1.8. Maastikufotograafid kasutavad sageli teleobjektiivi, et stseene kärpida. Seda silmas pidades on NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR suurepärane FX-lainurga ja teleobjektiivi kombinatsioon.

Elusloodus

DX-formaadis objektiivid või FX-objektiivide ühendamine DX-kaameraga võimaldab pildistada taskukohasemate hindadega kitsamat vaatenurka kasutades. DX-kaameraga ühendatud NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR saavutab 35 mm vastava supertelefoto vaatenurga.

Seadmetel NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S ja NIKKOR Z 180-600 mm f/5.6-6.3 on suurepärased suumid eluslooduse pildistamiseks. See tähendab, et 600 m teleobjektiiviga saad jäädvustada puu otsas oleva väikese linnu ja 180 mm objektiiviga jalge ees olevat putuka. Kui eelistad kindlaksmääratud fookuskaugust, pakub NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S hämmastavat kvaliteeti ja kaasaskantavust. Kui raha ei mängi rolli, siis on parim valik NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S. Pea ka meeles, et Nikon Z TC 2.0x telekonverter-i lisamine võib sinu objektiivide fookuskaugust kahekordistada ja pakub veelgi suuremat ulatust.

Tänav

50 mm objektiiv on tänavafotograafias hädavajalik, nii et FXi kasutajad võiksid endale soetada NIKKOR Z 35mm f/1.8 S või NIKKOR Z 50mm f/1.8 S ja DXi kasutajad peaksid hankima NIKKOR Z 28mm f/2.8 ning rohkem ei olegi vaja. Aga kui soovid tõeliselt mitmekülgset tänavapildistamise komplekti, mis on siiski piisavalt kerge terve päev kestva ringijalutamise jaoks, lisa NIKKOR Z 24-70mm f/4 S või NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR. NIKKOR Z 26mm f/2.8 pannkook-objektiiv on täiuslikult tagasihoidlik ja silmatorkamatu valik.

Portreed

85 mm fiksobjektiiv on portreefotograafi parim sõber, mistõttu NIKKOR Z 85mm f/1.8 S on peaaegu möödapääsmatu. Keskkonnaportreede jaoks lisa ka laiem NIKKOR Z 50mm f/1.8 S. Kui sul on DX Z-kaamera, saad sama objektiiviga 85 mm objektiivi. NIKKOR Z 40mm f/2 annab aga 35 mm-le vastava vaatenurga, mis sarnaneb laias laastus 50 mm objektiivile. Rahakotisõbralik valik on NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 fiksobjektiiv, millega saab teha ilusa laia avaga lähivõtteid.

Kui soovid portreede tegemisel jääda ühe objektiivi juurde, on suurepärane valik NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S.

Vlogimine

DX-formaadis Nikon Z 30 on mõeldud vlogijaid peibutama ning NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ja NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR on suurepärased lisad. Neil on mitmekülgne suumivahemik, väike vormifaktor ja mis eriti tähtis – vibratsiooni vähendamise funktsioon sujuvama materjali jäädvustamiseks.

Täiskaader-videograafidele mõeldud NIKKOR Z 70-180mm f/2.8 on kerge ja kompaktne objektiiv, mis sobib ideaalselt objektidele lähenemiseks ja sujuva bokeh’i loomiseks. Lisaks saab 180 mm-ga luua tõeliselt dramaatilisi maastiku- või reisikaadreid. Sobita see NIKKOR 17-28mm f/2.8-ga ja NIKKOR 28-75mm f/2.8-ga ja sul on taskukohase hinnaga suurepärane f/2.8 kolmik.

Pulmad

Pulmafotograafid vajavad mitmekülgset seadet, mida saaks terve päeva endaga kaasas kanda. NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S S, aga ka NIKKOR Z 85mm f/1.8 S või NIKKOR Z 85mm f/1.2 S, leidub paljude pulmafotograafide kotis. Eespool nimetatud S-Line’i „püha kolmainsus“ on samuti suurepärane lähtepunkt.

Reisimine

Kui võtad oma Z-kaamera puhkusele kaasa, soovid arvatavasti lihtsaks reisimiseks hõlpsat seadistust. NIKKOR Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR on spetsiaalse reisi-suumiga ja kui eelistad sarnaselt mitmekülgset FX varianti, siis kaalu ka NIKKOR Z 24-120mm f/4 S-i või NIKKOR Z 24-200mm f/4-6.3 VR-i.

Makro

Kui soovid lähedalt ja intiimselt pildistada, vajad makroobjektiivi. Sobib ideaalselt looduse ja vaikelu lähivõtete tegemiseks, kuid on suurepärane ka tänavapildistamiseks ja portreede jäädvustamiseks. NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 on fantastiliselt mitmekülgne mugavalt kaasaskantav fiksobjektiiv. NIKKOR Z MC 105mm f2.8 VR S on profitasemel objektiiv, mis annab suurepärase bokeh-efekti ja sobib ideaalselt lähivõtete ja videote tegemiseks.

Telekonverterid

Telekonverterid lisavad olemasolevale objektiivile täiendava fookuskauguse ja toimivad nii suumide kui ka fiksobjektiividega. Lihtsalt lisa telekonverter oma kaamera korpusele, kinnita objektiiv ja … olge lahke! Z-telekonverteriga TC-2.0x on sinu objektiivi fookuskaugus nüüd kaks korda suurem. Ühenda see oma 70–200 suumiga ja saad uudse 140–400. Z-telekonverter TC-1.4x suurendab objektiivide ulatust 1,4 võrra (40%) ja säilitab samal ajal 100%-lise eraldusvõime.

Article in English

54321
(0 votes. Average 0 of 5)