Jõulukaart. Seekord täiesti teistmoodi!

By in
597

Väljas sajab vihma, lumi on mitme nädala tagune mälestus ja jõulumees käib kummikud jalas. Kui oled lootnud, et pildistad oma selle aastase jõulukaardi viimasel hetkel, siis nüüdseks on jäänud sulle kaks võimalust. Üks võimalus oleks otsida eelmise aasta piltide hulgast või tõmbad akendele kardinad ette ja pildistad oma jõulupuud. Teeks seekord pika säriajaga pildid ja püüaks pildile teistmoodi meeleolu.

Pika säriaja kasutamine võib olla põhjustatud mitmetest teguritest: vähene valgus, kinnine diafragma, madal ISO-arv (sensori väike tundlikkus), vähese valgusjõuga objektiiv ning mõningatest tehnilistest lisavahenditest nagu vaherõngad, konverterid või filtrid. Võtame säriaja üle kontrolli täiesti enda kätte ning loobume mõtlemast, et pikk säriaeg on probleem hea pildi saamiseks. Pigem püüame õppida kasutama pikka säriaega parema tulemuse saavutamiseks. Liikumisest tingitud udusust käsitleme hoopis teadliku ja loomingulise lähenemisena.

Jätame selle liikumise kaadris nähtavale udususena. Sellisel moel ei kirjelda me midagi teravana ning pildile on püütud vaid emotsioon ning heleduste ja värvide liikumine.

Selliste piltide tegemiseks valime olukorra, kus liikumine täidab kaadri täielikult ning kasutades piisavalt pikka säriaega, toome esile liikumise emotsiooni. Pildil on võimalik liikuma panna ka staatilised objektid. Selleks tuleb võtte ajal liikumisse viia hoopis kaamera ning tulemuseks on abstraktse iseloomuga kujutised. Eelkõige on Sul vaja kaamerat, millel on suumobjektiiv. Oluline on ka statiivi olemasolu.

Proovi pikka säriaega koos suumi keeramisega. Pilt 1 on tehtud kaamerakomplektiga Nikon D5300 Kit +18-105mm VR

  • Kinnita kaamera statiivile.
  • Vali objekt, mille tahad jätta pildi keskkohaks ja teravusta sellele.
  • Säti objektiiv  ning kaamera manuaalsesse režiimi ning vali säriajaks näiteks 1,6 sekundit. Ava ja ISO muutmisega reguleeri paika pildi heledus ning tee mõned proovivõtted.
  • Nüüd keera objektiiv tagasi lainurga asendisse ning vajuta päästikut. 1,6 sekundilise võtte ajal keera suumirõngast 18mm pealt 105mm-ni.
  • Proovi pildistada ka nii, et muudad fookuskaugust zuumi poolelt tagasi lainurga asendisse (105mm 18mm-ni). Saad üsna erineva tulemuse võrreldes eelmise pildiga.

Proovi pika säriaja jooksul kaamerat käes pöörata. Seda pilti on keerulisem teha, sest tavaliselt ei ole lihtne kaamerat käes ühtlaselt keerata. Kuna kasutasin spetsiaalset statiivipead, millel on võimalus kaamerat pöörata ümber objektiivi optilise telje, siis on see pilt täpse pöörlemisega. Vaata pilt 2.

  • Seadista säriaeg pikkusele ½ sekundit. Seadista ava ja ISO muutmisega paika pildi heledus ja tee mõned proovivõtted.
  • Kui oled teravustanud keskel asuvale objektile, siis vajuta päästikule ja pööra kaamerat umbes veerandi jagu.

On veel kolmas võimalus. Pane kaamera statiivile ja lase mööduvatel objektidel kaamera sensorile jätta oma liikumisjälg. Nõnda on loodud pilt 3, kus kaamera seisab kindlalt statiivil ning säriaeg on 20 sekundit. Mööda tänavat liikuvad autod on jätnud endast pildile kas esi- või tagatulede valgusjutid.

Pimedatel talveõhtutel tasub need nipid igal ühel endal ära proovida. Kes soovib kujundab sellisest abstraktsest fotost endale ka jõulukaardi. 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply