Normaalobjektiiv on palju parem, kui lihtsalt normaalne objektiiv

By in
1091

Peegelkaamerat ostes on enamasti kaasas objektiiv, mida rahvakeeli kutsutakse kit-objektiiviks. Põhimõtteliselt pole tegemist mingi objektiivi tüübiga, vaid tegelikult on see objektiiv tehase poolt juba kaamerakomplektis kaasas olev objektiiv, mille näitajad võivad olla vastavalt tootja soovile üsna erinevad. Eelkõige valitakse selleks eelkõige lainurksuumiga objektiiv, mis rahuldab enamikes pildistamisolukordades fotograafi peamised nõudmised. Selleks, et kaamera komplekti hind hoida mõõdukalt madal, ei saa see objektiiv olla ka väga kõrgkvaliteetne ja valgusjõuline.

Soovitame teile aasta kõige valgemate ööde jäädvustamiseks ühte odavat kuid suure valgusjõuga objektiivi, mis teeb pildistamise lihtsaks ka olukordades kus fotograafilises mõistes valgust väga palju ei ole. Pakume teile Nikkor 50mm f1,8mm objektiivi, mille hinnaks on praegu vaid 249.- eur! Seda objektiivi kutsutakse ka normaalobjektiiviks. See nimetus tuleneb sellest, et põhimõtteliselt sarnaneb 50mm fookuskaugusega objektiiv pildi kujutise mõttes sellega, mida näeb inimese silm. Kuna tegemist on objektiiviga, millel on väga suur lahtine ava f/1.8 ning puudub ka suumimise võimalus (suumimise korral pikeneb objektiivi fookuskaugus ning sageli kaasneb sellega ka valgusjõu kadu), siis selle objektiivi valgusjõud ongi suur. Paneme siia mõned näpunäited, kuidas kasutada ära selle objektiivi võimalused kaunite suveöö piltide tegemiseks ning kuidas pildistada lõkke ääres.

  • Kui pildistamistingimustes pole palju valgust, siis soovitan kasutada pildistamisel tundlikumat sensorit ehk tõsta ISO näitajat. Tänapäevased Nikoni kaamerad suudavad hea kvaliteediga pilte teha veel ISO 1600-3200 juures. Et kasutada paremini kaamera automaatika võimalusi, võid seada ISO ka automaatsele režiimile, määrates ära säriaja alumise piiri – 1/60 sekundit
  •  Lahtisemat ava kasutades pead arvestama, et piltide teravussügavus jääb väike. See tähendab, et pildil kujutatud terav ala küllaltki väikese ulatusega ning taust jääb pildil pehme ja ebaterav. Paljudes olukordades on pehme taust väga meeldiv, see toob teravana kujutatud objekti paremini esile.
  • Kui soovid teravussügavuse piiri laiendada, siis pead ava mõned astmed kinni keerama. Näiteks avaga f/16 saad kindlasti juba suurema teravussügavuse ulatuse. Jälgi vaid, et säriaeg ei ole muutunud liialt pikaks
  • Pikema säriaja korral kasuta statiivi või toesta kaamera kindlale alusele. Arvesta, et liikuvad objektid jäävad ka kindlalt paigal oleva kaamera puhul pika säriajaga ikkagi ebateravad
  • Välitingimustes pildistamise juures püüa hoiduda välklambi kasutamisest. Kui objekt on piisavalt kaugel, siis välgu võimsusest ei piisa, kuid esiplaan valgustatakse üle. Kui pildistad lõkketule ääres, siis välk lööb helendama õhus oleva suitsu ja see võib rikkuda pildi täiesti.
  • Välklampi võid püüda kasutada siis kui pildistad inimest lõkketule taustal. Tagantvalguse korral jääb inimese kujutis liiga tume, sellisel puhul tasakaalustab välgu valgus olukorra.

Ma usun, et kindlasti märkate, et valgusjõulise objektiiviga on lihtsam pildistada. Kuna suum puudub, peab fotograaf sobiva kaadri komponeerimiseks ka ise liikuma. See kaotab ära laiskuse ning õpetab fotograafi kaadrit paremini nägema ning komponeerima. Kuna tegemist on ka objektiiviga, mis on väike ja kergekaaluline, usun, et leidsite endale lemmiku objektiivide seas.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply