Pildistamine päevavalguses

By in
626

Tekst ja pildid Eneli Rahula

Kõige olulisem ning vajalikum on pildistamisel teha koostööd päevavalgusega! Me ei saa sõrmenipsuga päikesele varju peale tõmmata või pilvi laiali puhuda, seega on äärmiselt tähtis kasutada ära eripärasid ja efekte, mida loodus meile pakub. Vastavalt kella- ja aastaajale ning kohale võib valgus erineda täielikult. Jagan enda tähelepanekuid, mida olen ise märganud ja mida pean silmas, kui loodusesse lähen.

OLE KANNATLIK

Loodus ei ole nagu stuudiovalgus, mis kannatlikult püsib ja teeb oma tööd, seega peab varuma kannatust ja valmis olema ka halvimaks stsenaariumiks. Vahetevahel tulevad päikese ette pilved või hakkab hoopis vihma sadama, selleks peab valmis olema. Sellisel juhul on ainult kaks võimalust: saa hakkama ning kohane olukorraga või proovi mõnel teisel päeval uuesti.

OLE ETTEVALMISTATUD

Jälgi ilmateadet ning tea, mis tingimustega pead pildistama minnes arvestama ja millistes oludes tööd tegema. Väga palju on saadaval ka erinevaid telefonirakendusi või internetilehti, kust saab jälgida äikese või virmaliste liikumist, päikese muutumist, tõusu ja langust ning vihma tõenäosust, tuleb vaid olla kursis vajaminevaga, et see enda kasuks tööle panna.

ÕPI VALGUSEGA KOOSTÖÖD TEGEMA

Jälgi pidevalt enda ümbrust, teistmoodi need oskused ei tule! Katsu leida pehme valgus, mis ei looks pildile tugevaid kontraste ega varjusid. Tuleb loodust jälgida ning mõista, kuidas reaalne valgus töötab, liigub ja muutub. Isegi väga keskpärane võib osutuda eriliseks, kui pildil on valgus hästi tabatud.

KASUTA ABIVAHENDEID

Varjukid on soodsad ning väga mugavad abimehed, reguleerimaks karmi päikest. Varjuki puudumisel katsu jälgida, et päikesekiired ei paistaks otse objektiivi suunas, kõige lihtsam on minna varju. Samuti võib kasutada looduslikke varjualasid nagu puud, oksad või muud, mis aitavad päikesekiiri murda ja pehmendada. Vahel võivad ka tekkivad varjud olla väga huvitavad.

PÄIKESETÕUS, KESKPÄEV, „KULDNE VÕI SININE TUND“ ning PÄIKESELOOJANG

Erinevatel päeva aegadel on omad eripärad nii heas kui halvas mõttes ja paljudel fotograafidel on kujunenud välja lemmikud. Loodus pakub enda poolt palju erinevaid valgusolukordi – tuleb valguse võimalused ära proovida ja õppida tabama parimaid hetki. Raskeim on neist kindlasti pilvitu taevaga keskpäev, mil valgus on kõige kontrastsem ning loob tugevaid varjusid.

EKSPERIMENTEERI JA JULGE EKSIDA

Inimesed võivad teoorias olla väga head, kuid hoopis teine asi on tuua see reaalsusesse ja panna praktikas tööle. Eksimine on absoluutselt tavapärane, lausa vajalik, et näha erinevaid võimalusi ja külgi. Kõige suuremad teadmised ja oskused tulevad ikkagi läbi kogemuste, seega pildista igal ajal, kohas, ning tee seda palju, siis kogud kogemusi!

KATSETA KAAMERA SEADEID

Proovi väljuda automaatseadetest ning õpi tundma oma kaamera tegelikke võimeid. Mängi ava, säriaja ning kõigi teiste tundmatute nuppudega, mis sinu kaameral on. Alguses võib kõik olla väga segadusseajav ja tahaks keerata täisautomaatse režiimi peale tagasi, kuid anna endale aega ja katseta! Kui unustad, millised seaded oled kaameras muutnud, on alati võimalik menüüst valida tehaseseadete taastamise, et alustada häälestamist jälle algusest.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply