Foto valmib peas

By in
541

Võtsin kaamera õlale ning ning lihtsalt läksin pildistama. Tulemusi näen hiljem, mälukaarti lugejasse torgates. See oli 10 aastat tagasi minu arusaam fotograafiast. Pildistad ja vaatad mis välja tuleb. Hetke jäädvustamine ja foto loomine on täiesti erinevad asjad. Aastate jooksul “hetki jäädvustades” hakkasin arendama oma visuaalset mõtlemist. Kui olin piisavalt kaua läbi kaamera maailma vaadanud polnud ühel hetkel kaamerat vajagi, et võimalikku fotot näha. Minu kujutlusvõime arenes faasi, kus ma sain luua foto enne kaamera kätte võtmist.

Tavaliselt alustan brainstormimisega, kus renderdan peas läbi 3D mudeli mingist actioni hetkest. Panen hetke pausile ning vaatan seda iga nurga alt, iga võimaliku objektiiviga. Siis mõtlen täpsemalt kompositsiooni, kontrasti ning valguse peale. Viimasena valin parimad nurgad, hetked ning joonistan sketšid. Nende kritseldustega, kus on kirjas nii palju detaile kui enne pildistamist on võimalik ette näha, lähen ka võttele.

Viimastel kuudel olen oma töös väga tihedalt kokku puutunud Eesti parimate ujujatega. Pildistasin Kalev Openit ning EMV-i, kus sain ujumisest tervikliku pildi. Mu kujutluvõime sai piisavalt materjali, et visualiseerida ujujat väga detailsetes asendites iga võimaliku nurga alt. Selle infoga sain luua pilte järgnevate tööde tarbeks (Lavastatud actioni sessioonid Kalevi Ujumiskoolile ja Eesti Ujumisliidule) juba enne kui ujulasse jõudsin.

Kokkuvõte
Selle asemel, et lihtsalt pildistada ja vaadata mis välja tuleb tasuks proovida luua eelpilte enda peas. Salvestada silmadega ning arendada visualiseerimisoskust. Mõelda ruumiliselt ning töötada valgusega. Et siis lõpuks võtta kaamera kätte ning vormistada algne idee, ehk foto kus oleks pinget, jõudu, valgust, varju ja sügavust.

Autorist
Joosep Martinson alustas oma spordifotograaria karjääri 12 aastat tagasi töötades Õhtulehes ja hiljem Eesti Päevalehes. Peale edukat karjääri Eestis (Aasta spordifoto 2007, 2009, 2010) ning lepingut maailma suurima editorial fotoagentuuriga Getty Images, otsustas ta kodumaa tolmu jalgelt pühkida ning panna end proovile Sydneys, Austraalias. Neli aastat maailma kuklapoolel kogemusi kogudes (Getty Images APAC News Photo of the Year 2014) otsustas ta naaseda Eestisse ning jätkata püüdlemist Euroopa tipu suunas vabakutselisena. Hetkel pildistab ta paljudele Eesti spordialaliitudele (Jalgpall, korvpall, võrkpall, ujumine, golf, vehklemine, suusatamine etc) ning jätkab koostööd Getty Images’iga.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply