Teedrajav kaasahaarav ruum võimaldab tudengitel koos virtuaalreaalsuses õppida

By in
577
Teedrajav kaasahaarav ruum võimaldab tudengitel koos virtuaalreaalsuses õppida

Internet2 poolt läbiviidud küsitlusest selgus, et 2021. aastaks kasutab hinnanguliselt umbes 60% USA kõrgkoolidest kaasahaaravat õpikogemust. 

Virtuaalreaalsus pakub kõrgkoolidele uut võimalust tudengite kaasamise, tulemuste ja meelespidamise tõhustamiseks. Kuid VR-peakomplektide üks peamine piirang on see, et need võivad luua tudengite vahele füüsilisi tõkkeid ja raskendada koostööd.

Mis oleks, kui saaks luua tõhusalt ühe hiiglasliku VR-peakomplekti ja panna sellesse klassitäie tudengeid?

Deakini ülikool suutis just seda teha hiiglasliku silindrilise nn kaasahaarava ruumiga, mis oli varustatud seitsme projektoriga 11K virtuaalreaalsuse kaadrite kuvamiseks. Kuni 35 tudengit saavad koos ruumi siseneda ja olla kaasa haaratud neid igast suunast ümbritsevatest kaadritest.

Austraalias Victoria osariigis asuv Deakini ülikool on üks esimestest ülikoolidest maailmas, kes on selle läbimurdelise kaasahaarava õppimislahenduse teerajaja. Ruumi ehitamiseks ühendas Deakin jõud jagatud kaasahaarava ruumi ettevõttega Igloo Vision. Ülikõrge kvaliteediga 360-kraadise sisu jäädvustamiseks kasutati kaamerat Insta360 Titan.

„Traditsioonilisi formaate kasutades õnnestub ehk võita tudengite tähelepanu lühiajaliselt. Oleme juba näinud, et kui tudengid ja osalejad tulevad kaasahaaravasse ruumi, on nad lummatud kõigest, mida me pakume.“

DAMIAN BLAKE, HARIDUSKOOLI JUHT

Miks just kaasahaarav õppimine?

Deakini ülikool on uhke oma enam kui 40 aasta pikkuse kogemuse üle Austraalia juhtiva kõrghariduse pakkujana. Ülikoolis õpib aastas üle 60 000 tudengi paljudel eri kursustel. Selle kunsti- ja haridusteaduskonna eesmärk on olla õpetamise, õppimise ja tipptasemel teadusuuringute ning avastuste edendamise esirinnas.

2020. aasta alguses alustas teaduskond oma Geelong Waurn Pondsi ülikoolilinnaku renoveerimise projektiKooskõlas eesmärgiga olla õpetamises eeskujuks, otsustasid nad integreerida kaasahaarava õppimistehnoloogia ilma VR-peakomplektide piiranguteta.

Deakini ülikooli tähelepanu köitis kaasahaarav ruum, mis võimaldaks tudengitel õppida tundma lävendimõisteid, osaleda koosõppes ja kriitiliselt analüüsida tähelepanekuid erinevatest vaatenurkadest. Selline pedagoogiline meetod võimaldab keerukaid mõisteid edukamalt õpetada ja neist aru saada kui traditsioonilised õpetamismeetodid seda võimaldavad.

Kaasahaarava ruumi kujundas Igloo Vision – ettevõte, mis loob jagatud kaasahaaravaid ruume eri tööstusharude sadadele klientidele üle kogu maailma. Kaasahaarav ruum on kõrge, 9,7-meetrise läbimõõduga Igloo jagatud VR-silinder, mis on varustatud seitsme Epsoni laserprojektoriga. Eraldi poolringikujulises redigeerimisüksuses asuvad esitlusserver Igloo Immersive Media Player ja neli ülilaia kuvarit. Kuvarid jäljendavad Igloo ekraani kuvasuhet, et toetada sisu redigeerimist. Teaduskonnas kasutatakse kaamerat Insta360 Titan 11K 360-kraadise sisu filmimiseks vastavalt õppekava vajadustele. Kui vaja, minnakse erinevatesse paikadesse kohale. Seejärel töötleb ja visualiseerib meeskond faile ning kasutab kaasahaarava ruumi sisu haldamiseks esitlusserverit Igloo Immersive Media Player.

Kuidas-kunsti-ja-haridusteaduskond-kaasahaaravat-klassiruumi-kasutab

Kuidas kunsti- ja haridusteaduskond kaasahaaravat klassiruumi kasutab

Selle üle otsustamisel, millised kursused saavad ruumi kõige paremini ära kasutada, seab ülikool prioriteediks üksused, mille puhul on puudujääk lävendimõistetest arusaamisel tudengite halva meelespidamise peamine põhjus. Lävendimõisted on olulised ideed või mustrid, mis on hädavajalikud teema mõistmiseks. Kui neist on aru saadud, muudavad need taju, avades uue ja varem kättesaamatu viisi millestki mõelda.

Kaasahaarav ruum aitab teaduskonnal parandada tudengite arusaamist lävendimõistetest. Tudengid saavad nüüd nende mõistetega tegeleda kaasahaaravamal viisil kui kunagi varem, mõistes neid hõlpsamalt ja kiiremini kui traditsiooniliste meetodite abil

Näiteks õpetajaks õppivad tudengid, kes ehk ei saa põhikooli klassiruumi külastada, võivad siseneda kaasahaaravasse ruumi ja kogeda kaadreid õpilasi täis reaalsest klassiruumist. Ruum pakub neile rohkem võimalusi klassiruumis olemisega harjumiseks enne oma esimest päeva õpetajana. „Me saame viia nad klassiruumi, vaadata toimuvat rühmadünaamikat, mööbli paigutust ja asju, mida te ei märkaks, kui olete hetkes sees,“ ütles hariduskooli juht Damian Blake. 

Deakini ülikool kasutab kaasahaaravat klassiruumi kunsti- ja haridusteaduskonna kõigil 900 korraldataval kursusel. Ruumi kasutavad ka teised teaduskonnad, näiteks tervishoiuteaduskond ning loodus-, tehnika- ja ehituskeskkonna teaduskond.

Ülikool kasutab ruumi ka

  • kriminoloogiakursusteks, et anda tudengitele põhjalikum arusaam jälgimisest, privaatsusest ja nõustumisest;
  • ajakirjanduskursusteks, et aidata õpetada kaasahaaravaid lugude jutustamise tehnikaid; 
  • teadusuuringuteks, mis keskenduvad sellele, kuidas kaasahaarav tehnoloogia võib hariduse omandamist muuta ja parandada.

Kaasahaarava õppimise mõju hindamine

Kaasahaarava ruumi mõju on olnud hämmastav nii tudengite kaasamisele kui ka nende võimele õppida elutähtsaid lävendimõisteid. Kaasahaarav klassiruum on läbimurdeline mitmel moel:

  • tudengid saavad kogeda täiesti uut õppimisviisi. Nad saavad ringi vaadata, kaadreid peatada ja näha asju, mida nad varem ei märganud;
  • klassitäis tudengeid saavad jagada virtuaalreaalsuse elamust. Tudengid saavad tohutult kasu sellest, et teevad ruumis koostööd ja jagavad oma erinevaid vaatenurki; 
  • ruum tekitab külastajates aukartust. Ruum näitab ülikooli uuenduslikkust tulevastele tudengitele ja sidusrühmadele.

„Alates hetkest, mil nad uksest sisse astuvad, näete, kuidas nende silmad löövad särama. See on vau-efekt me oleme hetkega nende tähelepanu pälvinud.“

DAMIAN BLAKE, HARIDUSKOOLI JUHT
wow-effekt

Kaamera Insta360 Titan kasutamine sisu jäädvustamiseks kaasahaarava klassiruumi jaoks

Enne kaamera Insta360 Titan kasuks otsustamist otsis Deakini ülikool oma vajadustele vastavat kaamerat. Nad vajasid piisavalt võimekat kaamerat, mis tagaks nende 9,7-meetrise läbimõõduga kaasahaarava ruumi jaoks ülikvaliteetse 360-kraadise salvestuse.

kaasahaarav-klassiruum

Kaameral Insta360 Titan on kaheksa andurit Micro Four Thirds, FlowState‘i stabiliseerimine ja võimekus jäädvustada 11K VR-fotosid ja -videoid vapustavate 10-bitiste värvidega. Need omadused pakuvad elutruid kaadreid, mis viivad vaatajad hetkega stseeni sisse, justkui oleksid nad ise kohal.

„Soovitud kvaliteedi saavutamiseks vajasime tõesti 11K-pilti ja Titan vastas meie kõikidele nõuetele.“

AUBREY COMBEN, DIGITAALSE SISU LOOJA/KUJUNDAJA

Veel üks kaamera Insta360 Titan eelis ülikooli jaoks on selle kasutusmugavus. Deakini ruumist on saanud ülikooli jaoks tõeline vaatamisväärsus ja seda külastavad pidevalt teised teaduskonnad, välisorganisatsioonid ja VIP-id. See tähendab, et nad leiavad pidevalt uusi võimalusi ruumi kasutamiseks ja nende jaoks on oluline, et sisu tootmine toimuks kiiresti. Titaniga pildistamine aitab neil kiiresti katsetada uusi kontseptsioone ja hankida valdkonnaspetsiifilist sisu. Sel moel saavad nad kohandada kogemust mitte ainult oma tudengite ja personali, vaid ka välispartnerite jaoks. Samuti on suur pluss Titani võimekus toetada otseülekannet. Seoses COVID-19-ga ei ole tudengid pääsenud ajutiselt koolidesse, et osaleda praktilistes tundides. Võimalus teha 360-kraadist otseülekannet otse klassiruumist ja teleportida tudengid reaalsesse töökeskkonda on uskumatult võimas.

Nõudlus-kaasahaarava-ruumi-järele

Nõudlus kaasahaarava ruumi järele

Kaasahaaravat ruumi kasutati algselt jagatud virtuaalreaalsuse ruumina tudengirühmade teleportimiseks kohtadesse ja olukordadesse, mis ei ole kergesti ligipääsetavad ega reprodutseeritavad. COVID-19 pani selle ajutiselt seisma ja ruumist sai omamoodi telestuudio, mis võimaldas silmast silma õpetamist suure tudengite videoseina abil.

Kaasahaarav-ruum-teleportimine

Juba enne pandeemiat uuris üha rohkem ettevõtteid uusi töö- ja koostöövõimalusi. See hõlmas kaasahaarava tehnoloogia uurimist, et viia kokku kaugtöörühmad ning et simuleerida, visualiseerida ja teha esitlusi. COVID-19 on seda suundumust kiirendanud ja nüüd otsivad ettevõtted kaasahaarava ruumi võimalusi, et muuta oma koosolekute pidamise viisi ja koostöövorme.

Et Igloo kaasahaarav tarkvara ja tehnoloogia on nii paindlikud, saavad nendest kasu kõik ettevõtted kõigis sektorites, sealhulgas

  • arhitektuur, masinaehitus, ehitus;
  • kinnisvara;
  • kaevandamine ja energia;
  • tervishoid;
  • juhtivtöötajate koosolekud
  • ja palju muud.

Article in English