Matuse virtuaalreaalne otsevoogedastus – kas see on uus normaalsus?

By in
648
Matuse virtuaalreaalne otsevoogedastus – kas see on uus normaalsus?

Matustel on lähedaste leinamisel oluline osa; tähistame nende elu koos neid kõige paremini tundnud inimestega ja saame viimast korda hüvasti jätta. Matusetalitusest ilmajäämine võib leinajale sügavat valu tekitada.

Kahjuks on globaliseerunud maailmas tihtipeale raske lühikese etteteatamisajaga matustel osaleda. COVID-19 algusest saadik laialt levinud liikumis-ja reisipiirangute tõttu on päris palju hakatud kasutama matuste VR-otsevoogedastuse võimalust.

2019. aastal pakkusid hinnanguliselt 20 protsenti USA matusebüroodest mingis vormis otsevoogedastuse teenust. Praegu on maailmas nõudlus selliste teenuste järele hüppeliselt kasvanud ja paljud leinajad kogevad, et online-matused on üllatavalt isiklik viis lähedaste austamiseks. Matuse 360-VR-otsevoogedastuse abil saavad eemalviibijad matusetalitust jälgida ideaalse pildikvaliteedi ja heliga ning tunda, nagu nad oleksid kohapeal.

Lihunik, pagar, küünlajalgade valmistaja

Ehkki mõned pered soovivad ise oma voogedastust korraldada, rahuldavad professionaalset omateenust pakkuvad matusebürood klientide vajadusi paremini ja on konkurentidest ees. See mõte ajendas kolme Jaapani erineva tööstusharu ettevõtet tegema koostööd matuste otsevoogedastuse vallas, kasutades selleks Insta360 Pro 2 kaamerat.

Need kolm ettevõtet olid järgmised:

Towa Noie – matusebüroo
BST-NET– ärisüsteemide pakkuja
TechWave – meediaettevõte

Matuse-virtuaalreaalne_otsevoogedastus-kas-see-on-uus-normaalsus

Milline on selle loo taust?

Jaapan on kaua aega olnud maailma kõige kiiremini vananev ühiskond. Selle demograafilise muutuse jooksul on asjakohaseid „surmahooldusteenuseid“ osutavad ettevõtted omavahel ägedat võitlust pidanud.

Jaapanis peeti tavaliselt sadade osalejatega matuseid suurtes saalides. Kuid ajad on muutunud ja tõusnud on vajadus matuste järele, kus kohal viibib väike arv inimesi. Koroonaviiruse pandeemia tõttu on suured kogunemised keelatud või piiratud ning seetõttu ei saa paljud matustel osaleda.

Koroonaviirus on seega kiirendanud nõudlust matusetalituse otsevoogedastuse järgi ja see ühiskonna muutus võib jääda püsima ka COVID-19 järgsel ajastul.

Matusebüroo Towa Noie tegevjuht Hiroshi Nakayama selgitas:

„Mõned koroonaviirusega kaasnenud muutused tõenäoliselt ei kaogi. On selge, et matuseteenuste valdkond hakkab aina rohkem tuginema IT- ja võrguteenustele.

BST-NETi presidendi ja tegevjuhi hr Makio Hirai ettevõtte tahtis neist suundumustest samm eespool olla ja ta uskus kindlalt, et:

„Kvaliteetne 360-süsteem on ainus viis olemasolevate probleemide vastutustundlikuks lahendamiseks.“

Sobiva kaamera leidmine

Hr Hirai, kes vastutas projekti elliviimise ja käivitamise eest, ütles:

„Matus on kokkuvõte inimese elust ning peaks olema värviline ja soe. Seetõttu on matuseteenuse osutamiseks ja filmimiseks oluline kasutada parimat varustust, et elu vääriliselt tähistada.“

Seda silmas pidades valisid BST-NET ja TechWave omavahelises koostöös projekti jaoks sobiva kaamera, mille tarkvaral ja riistvaral olid õiged omadused.

Üks lisanõue oli see, et kaameraid saaksid kasutada matusebüroo töötajad, kellel puudub tugev tehniline taust. Valitud kaamera olema peaks seega lihtsasti kasutatav ja tootma ka kvaliteetseid kaadreid.

Otsustati testida erinevate tootjate seadmeid ning teha võrdlustestid, mis keskendusid järgmistele omadustele:

  • ülekandekiirus
  • signaalihäired
  • kasutatavus
  • eraldusvõime ja võttenurk
  • optilised omadused
  • tarkvara jõudlus

Ja võitja on …

Insta360-Pro-2-matusetalituse-VR-otsevoogedastuse-kaamera

Insta360 Pro 2 – matusetalituse VR-otsevoogedastuse kaamera

Hr Hirai sõnul olid projektis osalejad veendunud, et peavad koostööd tegema tõeliselt asjatundliku kaameratootjaga, sest tavalised voogedastusseadmed ei olnud piisavad. Insta360 Pro 2 tõusis kiiresti esile kui kõige lootustandvam kandidaat.

TechWave’i tegevjuht hr Masaki Masuda sõnul ollakse Insta360 Pro 2 tehniliste näitajatega enam kui rahul. Nad olid kindlad, et matusebüroo töötajad saavad kaameraga teha kõrgekvaliteedilisi videosid ja neid edastada omakseid hüvasti jätvaid leinajaid häirimata.

Meeskond otsustas kaamera matusetalituse saali esimese rea kohale lakke riputada, et matusel osalejaid võimalikult vähe häirida. Nad nägid, et kaamera ei häirinud inimesi ja selle asukoht lubas filmida viisil, mis tekitas väga reaalse kolmeemõõtmelise tunde.

Insta360-Pro-2-matusetalituse-VR-otsevoogedastuse-kaamera

Insta360 Pro 2 matusetalituse saalis

Üks küsimus oli ka see, kus matusetalituse ajal kaamerat juhtida ja jälgida. Tundus ebasobiv, et keegi oleks samas ruumis arvuti taga, mistõttu otsustati voogesitust hallata eemalt samas hoones olevast kontorist. Seetõttu oli äärmiselt oluline võrgu stabiilsus arvuti ja kaamera vahel.

Üks põhjus, miks meeskond Insta360 Pro 2 kaamera valis, oli see, et seda sai eemalt juhtida Etherneti kaabli või kaugseiresüsteemi FarSight abil. See pakkus varustuse õigeks seadistamiseks vajalikku paindlikkust.

Lisaks on kaamera varustatud sisseehitatud reaalajas voogedastusserveriga, kus voogedastatav video mitte ainult ei arhiveerita automaatselt arvutisse, vaid varundatakse ka kaamera sisseehitatud mälukaardile. Materjali kaotamise ohu vähendamiseks oli see oluline turvameede.

Kuidas voogedastatakse VR-matusetalitust?

Meeskond valis projekti levitamisplatvormiks YouTube’i, kuna Jaapanis kasutatakse seda palju. Matusetalitust sai sel viisil vaadata võimalikult palju inimesi ja videomaterjali saab hiljem YouTube Live’is uuesti vaadata.

YouTube’i piiras tarkvara paigaldamise ajal voogedastuse eraldusvõime 3844 × 1992-ni. Hr Masada selgitas, et tulevikus on siiski kavas seda parandada:

„Soovime minna üle kõrgema eraldusvõimega edastusplatvormile, et käia kaasas kasutajate suuremate vajadustega. Samuti soovime, et saaksime matusetalituse taasvaatamiseks arhiveeritud voogedastuse video eraldi failina alla laadida.“

Kuidas tavaliselt matusetalituse VR-otsevoogedastust vaadatakse?

Tahvelarvuti, arvuti, teleri või nutitelefoni lameekraan on 360-sisu vaatamiseks endiselt kõige populaarsem valik. See ei paku küll nii realistlikku tulemust nagu VR-peakomplekt, kuid kõik saavad siiski videomaterjali mugavalt vaadata. Lisakson vaatajal võimalik matusevideo stseene 360° ulatuses pöörata.

Hr Masada kordas seda mõtet ja lisas, et:

„Otsevoogedastuse kvaliteet Insta360 Pro 2-ga on realistlikum, kui me ette oskasime kujutada. Pildikvaliteet on piisavalt hea isegi lameekraanil ja tunnete, nagu oleksite tõepoolest isiklikult matusel viibinud. Lahkunuga isiklikult hüvasti jätmine on väga oluline.“

Matusetalituse-vaatamine-iPhone-nutitelefonis

Matusetalituse vaatamine iPhone’is

Kuidas suhtuvad matusebüroode omanikud VR-otsevoogedastuse tehnoloogiasse?

Uudse matusetalituse voogesituse süsteemi paigaldanud matusebüroode suhtumine on olnud valdavalt positiivne:

„Matusebüroode omanikud on meile öelnud, et nende arvates on see tehnoloogia ajastut määratlev. Olemasolevad kliendid plaanivad kaamerate arvu suurendada ning uued kliendid soovivad nende paigaldamist.“ HR MASAKI MASADA

Matusebüroo omanike jaoks, nagu hr Nakayama, on kõige tähtsam säilitada matusetalituse väärikus ja jätta lahkunuga hüvasti õigel viisil. Niikaua kuni tehnoloogia seda eesmärki saavutada aitab, ei ole tema arvates põhjust selliseid meetodeid vältida:

„Usun, et saame jätkuvalt matusetalituse väärikust säilitada teenuse kvaliteeti langetamata. Matusetalituse virtuaalreaalne otsevoogeedastus on esimene samm tundmatusse.

Kas matuse VR-otsevoogedastus ongi uus normaalsus?

Lisaks matustele kasutatakse VR-tehnoloogiat aina rohkem ka ürituste valdkonnas laiemalt, näiteks pulmades, koolilõpetamistel ja kirikuteenistustel, aga ka suurematel üritustel, nagu konverentsid, kontserdid ja spordiüritused. Hr Masada arvates on TechMedia-suguste ettevõtete jaoks väljakutse inimeste teadlikkuse pidev suurendamine 360-tehnoloogia eelistest.Ta märkis, et kontserni plaan on jätkata tööd kõrgematasemelise ja veelgi realistlikuma kogemuse nimel ning tõestada selle süsteemi väärtust nii kasutajatele kui ka teenusepakkujatele. Edu korral võib matusetalituse voogedastussüsteem (või midagi muud sarnast) saada selles valdkonnas üldlevinud tavaks.

Article in English.

Soovite olla kursis Insta360 lugudega? Jälgige meie blogi. Vaadake viimaseid uudiseid ja võtke osa arutelust, liitudes Insta360 kasutajagrupiga või registreerudes meie uudiskirja saajaks.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)