Eesti Rahva Muuseum kutsub osa saama seminarist „ma leidsin „aarde“! Mis edasi?“

By in
759

Seminar „Ma leidsin „aarde“! Mis edasi?“ on mõeldud inimestele, kellele pakuvad huvi meie maapinnas leiduvad aarded selle kõige laiemas mõistes. Olgu selleks siis hinnaline aare või arheoloogilise väärtusega ese, mis aitab uurida meie ajalugu ja kultuuripärandit. Samuti ootame seminarile inimesi, kes on näiteks leidnud oma maadelt mõne potentsiaalse kultuuriväärtusliku või hoopis mõne lõhkekeha meenutava eseme. Seminaril räägime sellest, kuidas kultuuriväärtust ära tunda ning mida teha siis, kui keegi soovib nende maadele tulla detektoriga otsima. Räägime leiu jäädvustamisest fototehnika abil.

Muinsuskaitseameti vaneminspektor Nele Kangert kõneleb leiuinfo täpse fikseerimise olulisusest ning mida inimene peaks tegema mõne taolise eseme leidmise puhul. Kuna arheoloogid ise ei jõua paljudesse kohtadesse kaevama, on detektoristidel kaasabil jõutud mitmete aarete ja leidudeni, mis on andnud meie ajaloo- ja arheoloogiapärandi uurimisse suure panuse.

Ajaloomuuseumi teadur-kuraator Ivar Leimus tutvustab viimasel ajal leitud huvitavamaid aardeid ning räägib, kuidas neid on ajaloolaste poolt uuritud. Põhjalikumad näited viimasel ajal leitud huvitavamatest aaretest.

Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Kalvar Tammine räägib maapinnas peituda võivatest ohtudest, millele inimesed peaksid tähelepanu pöörama näiteks kaevetöid tehes, põldu kündes või ka puid langetades. Ta annab ülevaate sellest, kuidas ära tunda lõhkekeha, millised on selle tunnused ja milline võib lõhkekeha välja näha erinevates looduslikes paikades.

Kogemustega fotograaf Aivar Pihelgas annab vajalikke näpunäiteid kaamera kasutamise, sobivate sätete ja fototehniliste abivahendite kasutamise kohta leiu jäädvustamiseks. Tänased kaamerad annavad võimaluse mitte ainult situatsiooni visuaalseks kirjeldamiseks, vaid on lihtsate võtetega suutelised pildiga koos edastama täpset infot tehtud pildi asukoha suhtes.

Seminar toimub ERMi osalussaali näituse „Ajakihid“ raames. Näitus räägib loo detektoristidest ehk hobiarheoloogidest, kes käivad metalliotsijaga maapinna kihtidesse peitunud mineviku jälgi avastamas. Poolteist aastat kestnud projekti „Ajakihid” üheks eesmärgiks oli avastada Eestis veel kaardistamata endiseid asula- ja kalmekohti ning elutegevuse märke. Näitus on kokku pandud kuraator Raoul Annioni kogutud lugudest, leidudest ja juhtumitest. Seminari lõpus toimub huvilistele ka kuraatoriekskursioon näitusel. Tutvuda saab Nikoni uuema fototehnikaga.

Ajakava ja registreerimine.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply