Fototehnika ostja peab olema kursis garantiitingimustega.

By in
670

Kliendid on pöördunud kaamerat remonti tuues meie poole küsimustega, mida siinkohal soovime veidi pikemalt lahti seletada.

Fototehnikat ostes on loomulik, et uuel kaubal hakkavad ostuhetkest kehtima garantiitingimused, mis peaksid kaitsma tarbijat rikete eest, mis on tingitud tootja poolsest praagist. Nikon toodete tehase  garantii on 1 aasta (v.a mõned spetsiifilised tooted, mille garantii on pikem) ning teine aasta on pretensioonide esitamise aeg, mis tuleneb vastavalt Eesti Vabariigi seadustest. Eestis kehtib eraisikule tarbijakaitse eeskirjade järgi vähemalt ühe aastane garantii ja lisaks üks aasta pretensiooni esitamise aega. Juriidilisele isikule kehtib tootele garantii üks aasta.

Nikoni kaameratele teostab Nikon Euroopa ja Nikon Ülemaailmset garantiihooldust ning remonti Arwest OÜ. Garantiiremondi teostamise eelduseks on täidetud Nikon Euroopa garantiikaart ja/või ostutsekk. Nende dokumentide pealt peab olema tuvastatav, mis toode on ostetud, toote seerianumber ning müüja firma andmed/tempel. Tallinnas on võimalik tuua Nikoni kaamera või objektiiv remonti või hooldusesse Nikoni ametlikku esindusse I AM PHOTOGRAPHER ProShop. Siin saate vajadusel nõuandeid ja tehakse  esialgne seadme ülevaatus ning aidatakse vormistada remondiks või hoolduseks vajalikke dokumente.

Väga tähelepanelik tuleb olla toodetega, mida ostate või tellite välismaalt. Soovides osta toote välismaalt, tasuks enne ostu kindlasti uurida, kas koos tootega saab kaasa ülalmainitud garantii dokumendid. Ilma korrektsete dokumentiga ei ole võimalik garantiiremondi töid teostada. Kui olete ostnud toote Euroopa Liidu liikmesriigi territooriumilt, siis reeglina kehtivad tootele sarnased tootjapoolsed garantiitingimused. Kuid arvestage, et garantiiremonti saatmise korraldab teile toote müünud kauplus. Seega, Eestis on võimalik garantiiremonti teostada, kuid remondiettevõttesse rikkega seadme  saatmine on teie kulu.

On esinendud juhtumeid, kus fototehnika on ostetud küll Euroopa Liidust kuid seerianumbri ja fototehnika garantiidokumentide kaudu selgub, et toode oli valmistatud müügiks mõnda teise maailma piirkonda (Aasiasse, USA-sse). Sellise tootega võib garantiiremondil esineda probleeme. Sellisel juhul vastutab garantiiremondi teostamise korraldamise eest ettevõte, kes teile selle toote müüs. Asjaajamine võib olla ostjale väga keerukas ning kaamera tagasi saatmine müüjale seotud kliendile lisakuludega.  Võib esineda juhtumeid, kus toote spetsifikatsioon ei ole näiteks USA jaoks toodetud kaubal sama kui Euroopasse toodetud kaameratel. Hiljuti toodi esindusse kaamera, millel puudub WiFi funktsioon. Euroopas müüdavatel kaameratel on see alati olemas. Kuigi kaamera osteti Eestist, on tegemist ilmselt väljaspool EÜ-d tarnitud kaubaga. On riike, kus WiFi kasutamisele on seatud ranged piirangud ning tootjad muudavad seetõttu kaamera spetsifikatsiooni. Selle kaamera garantiiremonti ei ole võimalikv Eestis teostada ja olukorra lahendamisega peab tegelema teile kaamera müünud ettevõte.

Eestis ja samuti välismaal, pakuvad müügiettevõtted 3 aastast garantiid n.ö. pikendatud garantiid.  Sellisel juhul tasub uurida, kes teostab 3. aasta garantiid, kuhu tuleb toode saata, kes tasub transpordi eest jne. Reaalsuses tähendab pikendatud garantii seda, et seadme remondi eest tasub müügiettevõte ise. Loomulikult ei taga pikendatud garantii iga remondi tasuta tegemist. Tasuta seadme remont teostatakse endiselt vaid siis, kui tegemist on tootja poolse praagiga. Kukkumisest, ebaõigest kasutamisest või loomulikust kulumisest tingitud rikked ei lähe garantiiremondi alla.

ebay Euroopast ostetud kauba puhul ei tähenda see automaatselt, et toodetel on Euroopa garantii. Garantii kehtivus sõltub sellest, millise regiooni tooteid konkreetne müüjafirma müüb. Lähtuvalt sellest, tasub kõik tootekirjelduses olev info detailideni kodulehe peal läbi lugeda ning kui ei ole märgitud infot garantii kohta siis see kindlasti ennem ostu müüja käest järgi uurida. Ebay ülekandearve ei ole korrektne garantiidokument.

Soovitame olla ostude teostamisel tähelepanelik ning enne ostu sooritamist tutvuda toote garantiitingimustega. Alati veenduge, et ostu sooritamisel täidetakse garantiitalong. Hoidke alles ka ostudokumendid, mis tõendavad, et just sellest müügiettevõttest on antud kaamera ostetud.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply