PC NIKKOR 19mm f/4E ED - keerukas objektiiv lihtsalt seletatuna.

By in
582

Tekst ja fotod: Aivar Pihelgas

Tilt-shift objektiivi loetakse eriotstarbeliste objektiivide hulka. Tilt tõlkes kallutama ning shift tõlgituna nihutama – need sõnad iseloomustavad selle objektiivi tööpõhimõtet.

PC NIKKOR 19mm f/4E ED erineb nii mitmegi täiustuse poolest Nikkori teiste Tilt-shift objektiividest (eelnevalt on Nikoni valikus tilt-shift objektiivid fookuskaugusega 24mm, 45mm ja 85mm). PC NIKKOR 19mm f/4E ED objektiivile on uuendusena konstrueeritud kaks PC-pööramismehhanismi. Objektiivi saate pöörata ümber optilise telje ning kohandada kallutamise ja nihutamise suunda üksteisest sõltumatult. Kallutamise funktsioonile on lisatud lukk ning nihutamise reguleerimise kruvi kasutamine on disainitud oluliselt mugavamaks kui eelmistel mudelitel. Kallutada võib nihutamisega paralleelselt või risti, mis on kasulik arhitektuuri piltide proportsioonimoonutuste vältimiseks pildi järeltöötlusel. Kogu objektiivi saab pöörata mõlemas suunas kuni 90°, peatudes klõpsuga kalletel 30° ja 60°. Kalde pööramisel nihke suhtes saab objektiivi pöörata kuni 90º, peatudes klõpsuga kaldel 45°. Objektiivi saate lukustada ka 0-positsioonis ja kasutada seda kui 19 mm käsitsi teravustatavat objektiivi.

Annan lühikese juhendi, kuidas seda objektiivi kasutada. Objektiivid tekitavad terava kujutise vaid fookustasapinnaga paralleelselt asuval tasapinnal ehk siis sensori pinnal. Sageli ei ole võimalik reaalses olukorras fotograafil paikneda nii, et pildistatav objekt asuks kaamera sensori tasapinnaga paralleelselt. Tilt-shift objektiivil on võimalik optilist peatelge kallutada pildisensori suhtes ning siis on võimalik saavutada olukord, kus isegi lahtist ava kasutades kaamera sensori tasapinna suhtes nurga all asuv objekt jääb terav kogu ulatuses. Arhitektuuri, sisekujunduse- ja maastikufoto moonutusteta ja suure teravusulatusega kujutiste loomisel on lainurk PC NIKKOR 19mm f/4E ED ülivõimas töövahend!

On ka teine võimalus. Kui teadlikult kallutada optilist peatelge suure nurga alla sensori tasapinna suhtes, siis jääb teravussügavuse ala kujutisel väga väike. Just seda olukorda kasutades saame täiesti teistsuguse muljega pilte, kus teravana jääb pildil vaid kitsas ala, ülejäänu kujutatakse ebateravana. See tekitabki visuaalse illusiooni olukorrast, kus teravana kujutatav objekt tundub ümbritseva ebaterava ala sees väiksemana. Loomulikult mõjutab teravussügavuse piirkonna ulatust ning ülejäänud ala ebateravust objektiivi fookuskaugus ning diafragma moodustatud ava suurus. Sellised väga väikese teravussügavuse alaga pildid on sageli fotograafide nende kunstiliste taotluste saavutamise töövahenditeks ja seda kasutavad sageli huvitavate piltide loomiseks ka näiteks pulmafotograafid.

Pratilisem kasutamisviis tilt-shift ojektiivil on arhitektuuri pildistades. Et pildistada hooneid või siseruume vajame tavaliselt lühema fookuskaugusega lainurkobjektiive. Paraku kaasneb lühema fookuskaugusega kohe perspektiivimoonutuse probleem. Kõik paralleelsed vertikaalid ei ole seda pildil enam mitte. Nüüd on võimalik objektiivi nihutada sensori tasapinna suhtes paralleelselt ning selle abil on võimalik perspektiivimoonutus kõrvaldada.

Kuna tilt-shift objektiivid on manuaalsed, siis siinkohal ka mõningaid viiteid, kuidas selle objektiiviga pildistada:

  1. Alguses seadista kõik kallutus või nihutusnäidud nulli. Siis on su kaamera ees tavaline manuaalse fookusega objektiiv.
  2. Seadista kaameras paika täpne ekspositsioon enne, kui muudad objektiivi kallutus- või nihutusseadeid.
  3. Nüüd reguleeri objektiiv sobivasse kaldesse selleks, et saavutada sobiv fookustasapind Sinu ees kaldega asetseva objekti suhtes jälgides olukorda pildiotsija kaudu. Sellises olukorras on Sul võimalik ka lahtist ava kasutades saavutada teravus kogu objekti ulatuses (vaata fotot 10). Või käitu vastupidiselt ja nihuta fookustasapind nii suure nurga alla, et saavutad väga väikese teravussügavusega ala ning kõrgema võttenurga korral võid saada pildile omapärase nn. „minimaailma“ efekti (vaata fotot 9).
  4. Kui soovid kõrvaldada pildilt perspektiivimoonutustega seotud moonutusi, siis nihuta tilt-shift objektiivi optilist peatelge sensori suhtes sobivasse asendisse, jälgides kujutise moonutuste kadumist pildiotsija kaudu. (Võrdle fotosid 11 ja 12 ning 13 ja 14. Esimene on tehtud ilma objektiivi nihutuseta.)
  5. Viimaseks jääb vaid reguleerida teravus ning teha seejärel võte. 
54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply