AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR - mis peitub selle pika nime taga?

By in
526

Nikkori uus objektiiv on tõesti pika ametliku nimetusega ning sisaldab kõikvõimalikke numbri- ja tähekombinatsioone. Hammustame need lahti ja püüame mõista millega on tegelikult tegu.

70-300mm f/4.5-6.3 annab aimu, et tegemist on tegelikult 4.3 kordse suumiga teleobjektiiviga. See objektiiv on sobiv fotohuvilisele, kellel on poolkaader kaamera (Nikoni D3300 D3400, D5200, D5300, D5500 või D7100, D7200 ja D500 kaameratega) ning kes soovivad pildistada objekte suurema suurendusega. See sobib algajale fotohuvilisele, kes pildistab looduses loomi või linde, spordivõistlused, lemmikloomad, lapsed ja miks mitte ka reisipildid ja portreed. Valgusjõudu pole sellel objektiivil eriti palju, kuid arvestades selle kompaktsust ja kergust, pole võimalik saavutada kõike head korraga. Valgusjõulised teleobjektiivid on enamasti väga suured, rasked ning mis salata, väga kallid seadmed. Pealegi on tänastel Nikoni kaameratel niivõrd hea ISO võimekus, et see kompenseerib oluliselt objektiivi valgusjõu puudujääki.

Karbist välja võttes oli esimene üllatus see, et objektiiv on mõnusalt kerge (kaalub vaid 415 g) ja kompaktne. Tähekombinatsioon DX objektiivil märgib seda, et see objektiiv on konstrueeritud just spetsiaalselt poolkaader peegelkaameratele. Põhimõtteliselt on see kasutatav ka Nikoni täiskaader sensoriga kaamerate ees, kuid see pole otstarbekas, sest kaotate olulise osa FX sensori pildialast ja kaamera lõikab kujutise automaatselt DX mõõtmetesse.

AF-P tähistab autofookusmootori tüüpi. Selle objektiivi sees on uut tüüpi samm-mootor. Tänu sellele on teravustamine absoluutselt hääletu. Objektiivi küljelt puudub ka AF/MF (autofookus/manuaalfookus) nupp, kus vanasti sai autofookust välja lülitada ja minna üle manuaalfookusele. Sellel objektiivil on võimalik valida MF kaamera menüü kaudu ning see välistab ka manuaalse fookuse juhusliku sisse lülitamise võimaluse. Veelgi mugavam on see, et objektiivil asuv manuaalse teravustamise rõngas on kasutatav igal ajahetkel iga teravustamise režiimiga. Sellel objektiivil liigub fookusrõngas väga pehmelt vaikselt ja sujuvalt nagu juba kallitel objektiividel! See teeb ka väga mugavaks ja hääletuks käsitsi teravustamise video filmimise ajal. Kui su kaamera on puutetundliku ekraaniga, siis tasub kindlasti proovida kui kiiresti teravustab objektiiv kui pildistad kasutades ekraanivaadet ja näpupuudutuse kaudu paned teravustamispunkti sobivasse kohta.

ED tähistab väikese dispersiooniga klaaselemendi olemasolu objektiivis. See hoiab ära paljud optilised häired nagu kromaatilise aberratsiooni (näiteks taeva taustal pildistatud puuokstele tekib ümber halo) ning tagab pildil hea kontrastsuse ning erksad värvid.

Viimane tähekombinatsioon VR on Nikoni kasutajatele ehk juba tuttavam tähis. See tähendab, et objektiivis on pildistabilisaator, mis aitab hoida käest pildistamisel kujutist teravana.

Seega pika objektiivi nime taga oli  tegelikult ka palju häid omadusi. Soovitame selle objektiiviga tutvuda eriti neil, kel on praegu kaamera ees kasutada vaid 18-55mm nn. kit-objektiiv. Usun, et olete meeldivalt üllatunud, kui vaatate oma kaameraga läbi uue objektiivi. Tulge meie esindusse objektiiviga tutvuma. 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply