AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR on kergekaaluline ja kompaktne objektiiv loodusfotograafile

By in
585

Tekst ja fotod: Vladimir Oja

Fotograafina olen keskendunud maastikute pildistamisele ning minu fotokoti pikim objektiiv on 70mm. Vahest siiski tekib olukordi, kus tahaks kasutada teleobjektiivi. I AM PHOTOGRAPHER Pro Shop andis mulle võimaluse teleobjektiivi katsetada. Valikus oli 70-200mm f/2,8G ED VR II NIKKOR ja AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR. Fotokoti kaalu võimalikult madalal hoidmise huvides sai testimiseks valitud AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR. Minu valiku põhjuseks ei olnud mitte ainult objektiivi kaal vaid ka mõõdud. Kaalult on ta kergem kui NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED AF-S  ja NIKKOR 24-70mm f/2.8G AF-S ED  ning mõõtudelt veidi suurem kui 24-70mm f2.8. Viimase omaduse pärast ei paistnud ta fotokotis üldse välja kui teleobjektiiv ja sarnaneb ka välimuselt väga 24-70mm f/2.8 objektiivile.

Nagu enamus fikseeritud fookuskaugusega objektiividel, ei saanud pildi kvaliteedi osas midagi ette heita isegi f4-ga pildistades. AF toimetab kiirelt ja VR on abiks käest pildistamisel. Selles osas on objektiiv väga eeskujulik.

Pildistamise ajal avaldas muljet fokuseerimis rõnga liikumise sujuvus. Minu kasutuses olevatel AF objektiividel liiguvad fokuseerimis rõngad päris kergelt, mis teeb manuaalselt fokuseerimise mitte just kõige hõlpsamaks.

Pole mõtet nuriseda hinna üle võrreldes eelkäiaga, sest uued tehnoloogiad maksavad ja kui võrrelda hinda AF-S NIKKOR 300mm F/2.8 G ED VR II hinnaga siis on selge, et super valgusjõu eest tuleb välja käia ka üle kahe kordselt raha. Kui mõelda kompaktsele ja fotokotis vähe ruumi võtvale teleobjektiivile, siis on AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR kindlasti üks arvestatav võimalus.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply