KORVPALLI FOTOGRAAFIA

By in
605

Matteo Marchi – www.matteomarchi.it

Ma olen kunagi öelnud, et korvpall on intelligentsete inimeste spordiala, kuna see mäng eeldab nutikat mõtlemist; väljakul on lihtsalt nii palju erinevaid asju vaja teha. Mõtlema peab jooksmisele, hüppamisele, viskamisele.

Korvpalli pildistamine on põhimõtteliselt sama. See on spordiala tarkadele fotograafidele…. Sest see, mis juhtub teiselpool objektiivi, on täiesti ettearvamatu.

Ma pildistan korvpalli alates 2003. aastast. See spordiala on minu suur kirg, kuna mängin korvpalli lapsest saadik ja olen ka treener olnud; seega on korvpallifotograafiks olemine minu unistuste täitumine. Võimalus näha nii paljusid mänge, reisida maailmas ja jagada oma kogemusi paljude kolleegidega tervest maailmast teeb mind uhkeks.

Kuid kahjuks/õnneks, kui ma teen väljakul pilte, pean ma tegelema ajakirjanikega. Kõike ei saa enda tahtmise järgi avalda (see on ilmselt 99% fotograafide unistus), kuid nende inimeste vajadused, kellele sa töötad, tuleb täita.

Ma töötan väga palju rahvusvahelisele korvpalliföderatsioonile (eriti FIBA ja FIBA Euroopale), et jäädvustada turniire üle terve maailma, nagu ka U20 Euroopa meistrivõistlused korvpallis, mis toimusid Eestis, Tallinnas.  Kõige tähtsamad asjad, mida fotograaf peab meeles pidama selliste ürituste puhul, on:

1. Alati peab olema hea pilt mängu parimast mängijast, sest sellest saab loo pealkiri. Igal mängul on oma lugu ning parim mängija võib olla see, kes viskab kõige rohkem punkte, kuid ta võib olla ka see, kes viskab viimase korvi, mis meeskonna võidule viib. See võib olla hea pilt tähistamisest, võib olla pilt viskest, võib olla pilt, mis näitab mängu dramaatikat. See on esimene foto, mida ajakirjanik sinult soovib.

2.Parim objektiiv korvpalli pildistamiseks on 70-200/2.8, mis võimaldab katta tervet väljakut. Samas on hea, kui käepärast on ka 300/2.8, mis on hea lähivõtte tegemiseks, tähistamise jäädvustamiseks ja olukorra puhul, kus kõik mängijad on ühes väljaku otsas. Mina isiklikult olen kasutanud 300/2.8 Olümpia väljakul, kuid sellega on raske häid tulemusi saada. Ilmselt liiga raske.

3. Korvpall on sport, mis võimaldab sättida kaugjuhitavad kaamerad mängule väga lähedale. Minu täielik lemmikkoht on korviklaasi taga; sel viisil saab suurepäraseid pilte aktiivsest mängutegevusest eksklusiivsest kohast. Ma soovitan kasutada (välja arvatud Manfrotto asjad jne.) 14-24/2.8; olen proovinud väga paljusid teisi objektiive, kuid miski ei ole niivõrd hea kui see. Täiesti ideaalne.

Teine hea koht, kuhu kaugjuhitav kaamera panna, on catwalk (kui väljakul selline asi on muidugi!), mis võimaldab korvist vertikaalset vaadet otse ülevalt. Sealt võib saada suurepäraseid pilte. Parim objektiiv on tavaliselt 70-200/2.8!

4. Kui pildistada väljaku äärelt (minu fotod on peaaegu alati väljaku äärelt… Mulle ei meeldi pildistada suurte objektiividega tribüünidelt), on ilmselt hea mõte jääda äärejoonest paremale poole. Teisisõnu, korv peaks jääma fotograafist vasakule poole. Seda seetõttu, et 90% mängijatest on paremakäelised ja kui olla sellel poolel, siis on võimalused palju suuremad saada häid pilte ka lahtivisetest.

Igal juhul… vaatame, kas fotod, mida ma Teile näitan, selgitavad veidi paremini seda, mida ma oma tagasihoidlikus kirjutuses öelda proovisin.

Kõik fotod on tehtud D4, D800 ja D3-ga koos 14-24/2.8, 70-200/2.8 ja 300/2.8-ga NPS Itaalia ja NPS Baltikumi toel.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply