Facebooki meeldimisvalem

By in
606

Soovite, et teie fotod Facebookis koguks kõige rohkem “meeldimisi”? Siis pildistage ja laadige üles maastikupilte, mitte inimeste portreesid. Nikon COOLPIXi ja Berkeley California Ülikooli värske uuring leidis, et kõige enam “meeldimisi” – avaliku heakskiidu valuutat Internetis – koguvad pildid, millel on kujutatud ilusaid maastikke, armsaid loomi või toitu.

Uuring, mille raames 500 inimest üle Euroopa hindasid 35 eri teemadel ja eri kvaliteediga tehtud pilti, leidis, et inimeste portreed või grupivõtted üritustelt koguvad kõige vähem positiivseid reaktsioone. Tulemuste põhjal koostas uurimisrühm valemi, mida sotsiaalvõrgustike fännid saavad kasutada otsustamiseks, mida pildistada ja milliseid fotosid üles laadida, kui eesmärk on saada parim võimalik reaktsioon oma sõpradelt.

Valem

M + L + (I + N + A)

ÕS (õige säritus) – H (hägustus)

Facebooki-fotograafidel tuleks kaaluda selliste piltide üleslaadimist, millel on kujutatud maastikku (M) või looma (L), ja samuti tuleks eesmärgiks seada, et pildi kompositsioon annaks edasi midagi inspireerivat (I) – näiteks päikeseloojang -, midagi naljakat (N) või midagi armsat (A). Samuti on ülitähtis, et valgus oleks võimalikult loomulik (teisisõnu, et pildi säritus oleks õige (ÕS) ja hägustus (H) minimaalne).

Olulist rolli mängivad ka tehnilised aspektid – uuring näitab, et madala eraldusvõimega või udused pildid teenivad vähem püstiseid pöidlaid ja et hästivalgustatud pilt saab alati soojema vastuvõtu osaliseks kui tume või ülesäritatud foto. Märkimist väärib ka tähelepanek, et kuigi loomingulised, värve või tekstuure muutvad filtrid on äärmiselt populaarsed, on nende mõju pildi “meeldimisele” väike või olematu.

“Meie uuring näitab, et emotsioon ja kvaliteet loevad,” ütleb uurimisrühma juht Dr. Paul Piff. “Kui me küsisime uuringus osalejatelt, millistele fotodele nad Facebookis püstist pöialt näitaksid, hindasime ühtlasi ka nende emotsionaalseid reaktsioone igale pildile. Kõige selgem seos “meeldimisega” on fotodel, mis vaatajat inspireerivad, ja see andis maastikufotodele edumaa inimesi kujutavate piltide ees, mis muudavad inimesi pigem rõõmsaks kui inspireerivad. Samuti võib pildi halb kvaliteet mõjuda emotsioonidele pärssivalt. Kui inimene näeb punaseid silmi, halvasti valgustatud keskkondi või uduseid nägusid, on pildiga emotsionaalse sideme tekkimise tõenäosus märgatavalt väiksem.”

Metoodika

Enim “meeldimisi” koguvate fotode saladuse väljauurimiseks palus Berkeley’ California Ülikooli uurimisrühm viiesajal inimesel üle Euroopa vaadata 35 juhuslikus järjekorras pilti viies teemakategoorias, mis on sotsiaalvõrgustikes laialt levinud.

Vastajatel paluti ette kujutada, et nad vaatavad neid fotosid oma Facebooki uudistevoos, ja et nende postitajateks on vastaja tuttavad või sõbrad. Seejärel küsiti, kas nad vajutaksid pildi juures nuppu “Meeldib” ja kommenteerida, kuidas fotod neile meeldivad ja milliseid tundeid tekitavad.

Kasutatud 35 foto hulgas oli mitu pilti inimestest, mitu maastikest, valik olulisi sündmusi nagu sünnipäevad või pulmad, mitmesuguseid loomapilte ja rida toidust tehtud fotosid. Mõned fotod olid testis esindatud kaks korda, muudatustega fotograafilistes elementides nagu suum, eraldusvõime, säritus ja hägustus. Näiteks uuriti sama foto sissesuumitud ja väljasuumitud versioonide erinevat mõju, et välja selgitada, millist rolli mängib “meeldimise” juures pildi kvaliteet ja kompositsioon.

Eksperiment ajastati nii, et see langeks kokku kaamera Nikon COOLPIX S800c turuletulekuga, milles Nikoni kaamerale omasele pildistamisvõimsusele lisandub ühilduvus Android™ nutiseadmetega. 10-kordne optiline suum, 16-megapiksline tagantvalgustusega CMOS-andur ja hägustusmisvastased funktsioonid tagavad tipptasemel pildid ja videod, mida on võimalik WiFi ja mitmesuguste Google Play™ poes saada olevate rakenduste abil kohe Internetti üles laadida.

Nicolas Gillet, Nikon Europe’i tootejuht kommenteerib: “Uuring näitab, et sa võid pildile püüda küll tõeliselt suurepärase hetke, aga kui valgus on vale või pilt liiga hägune, võib juhtuda, et Internetis jagamisel ei saa pildile osaks tähelepanu, mida see vääriks. COOLPIX S800c kasutamise korral pole enam vaja teha kompromisse pildi kvaliteedi ja kohese üleslaadimise vahel.”

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply