Jamie Oliver ja fotograaf David Loftus paljastavad toidufoto saladused

By in
590

Toidu pildistamise trend on viimase aastaga levinud kõigis sotsiaalvõrgustikes ja see teema on blogijate kindel lemmik üle Euroopa. Kuidas siis kasutada võimalikult otstarbekalt oma digipeegelkaamerat, nii et Sinu toidufotod näeksid isuäratavad välja ja avaldaksid muljet ka gurmaanidest sõpradele?

Et süveneda toidufoto trendi ja avastada, kuidas profid oma kulinaarseid saavutusi nii maitsvatena suudavad esitleda, on Nikon ühinenud maailmakuulsa koka, Nikoni saadiku ja digipeegelkaameraga pildistamise huvilise Jamie Oliveri ning tema kaastöötaja, professionaalse toidufotograafi David Loftusiga, et avastada toidufoto salapärane maailm.

Kiirus on esmatähtis

Kui jutuks tuleb isuäratavate piltide jäädvustamine toidust, siis on Davidi peamine sõnum „pildista palju ja pildista kiiresti“. Digipeegelkaamera, näiteks Nikon D3200 abil võid hoida sõrme katikunupul, et kindlasti jäädvustada kogu roa loomise miljöö, jutustada toidutegemise lugu ja eelkõige muuta kogu oma looming isuäratavaks.

Davidi sõnul on kiirus peamine element toidufoto tegemisel, kus värskete koostisainete fotoeluiga tulikuumas toidus vältab vaid mõne minuti. Jamie’ sõnutsi on maailma parimaks võtteks aega 45 sekundit … toit on köögis kuningas, ja kui kõrvetavkuum spaghetti alle vongole kaotab oma elujõu 45 sekundiga, on Sul täpselt niipalju aega, et püüda kinni selle tõeline ilu – niiske pasta, õrnad merekarbid ja värskelt hautatud tomatid.

Kõik on kaunis

Digipeegelkaameraga, nagu Nikon D3200 võib toidust piltide tegemine olla märksa enamat kui harilik sihi-ja-vajuta pildistamine. Kui kasutate mitmekülgset laiatarbekaamerat avara fookuskauguse ja arvukate pildistamissätetega, pole suures plaanis merekarbi pildistamiseks ja seejärel välja suumimiseks, et jäädvustada selle all siuglevat spagetti, tarvis tingimata vahetada objektiivi. Pealegi võib asjade keeruliseks ajamine seada ohtu roa värske väljanägemise pildil.

Seda, kuidas toit serveerides taldrikul paigale asetub, rõhutab Jamie igal pildistamisel Davidiga. Kokkamine seisneb Jamie jaoks „segaduse tõelisuses“ ja see hõlmab segadust, mida loome koostisaineid lõikudes, hakkides, riivides ja viilutades foto või video tarvis. Säriaegu lühendades võite näiteks jäädvustada küüslaugu purunemise hetke noakülje all või munakoore pragunemise panniserval.

Trendiloov stiil nõuab loomingulisust

David ja Jamie on mõlemad seda meelt, et uute trendide loomiseks on vaja olla töövahenditega loominguline. Moodsate objektiivide abil võite suunata kaamerasilma mõnda eriti põnevasse paika köögis.

Tõusvad suundumused nagu dude food, mis julgustavad inimesi koju jääma ja täiustama klassikalisi lemmikretsepte, nagu miniburgerid, kebabivalikud ning paksud kihilised võileivad näitavad, et inimesed on muutumas köögis üha loomingulisemaks. Igal koostisainel on oma isikupära ja see peaks fotolt välja paistma: tomatitest immitseb mahla, friikartulid on ühtaegu õhulised ja krõbedad, liha hingab, tõmmates endasse kõik teda ümbritsevad maitsed. Roog on valik toiduaineid, millest igaüks võitleb, et taldrikul oma kohta leida ja fotol hea välja näha.

Jamie on esimene, kes soovitab tänapäeva moodsate ja kergete digipeegelkaamerate loovkasutust, et avardada harjumuspärase toidufoto piire. Nagu kinnitab David, on teil kodus kokates võimalus teha kvaliteetseid toidufotosid mis tahes kellaajal; „D3200 ei nõua välklambi kasutamist, sest ISO sätteid suurendades võite pildistada ka hämaras valguses“.

Taustalugu

David ja Jamie on koos töötanud juba 15 aastat, valmistades ja pildistades toitu arvukatele raamatute ja veebilehtede jaoks. Aastate jooksul on nad töötanud väga erinevates keskkondades külluslikest maaköökidest mäeküljel kokkuklopsitud tööpindadeni. Kuidas jäädvustab David kogu selle rikkaliku ja elava pildirea Jamie toitudest kõigis neis eri paigus?

Õiget värvi taust suudab ühemõõtmelise toidufoto tõeliselt esile tuua. Jamie ja David soovitavad kasutada neutraalseid värvitoone, näiteks harilikku puitu ja harjatud terast, mis toovad paremini välja toidu tekstuuri. Davidil on kaasas suur valik toonitud puitaluseid ja pakse puuvillaseid linikuid, et igal ajal pildistada mitmesugustes värvikombinatsioonides roogasid. Jamie sõnul pildistab keskmine toidufotograaf umbes viis kuni kaheksa rooga päevas – tema ja David on seadnud sihiks enam kui 20!

Parimad soovitused kaunite toidupiltide tegemiseks

  1. Kasuta neutraalseid taustu, mis toovad välja toidu tekstuurid.
  2. Kasuta värskete toiduainete pildistamiseks loomulikku valgust.
  3. Pildista kiiresti, eriti kuumade roogade puhul.
  4. Pildista sageli ja jäädvustage kogu segadus. Toiduvalmistamine ongi segane tegevus!
  5. Pildista tegevust pika säriajaga, et tuua esile toiduvalmistamise energilisus.
  6. Jutusta stseeni abil lugu ja pane julgelt käed külge.
  7. Kasuta makroseadeid, et tabada hämmastavaid lähivaateid.
  8. Kasuta serveerimisel värvikaid toiduaineid ja tuhmvalgeid taldrikuid.
  9. Lase loovus valla. Leia huvitav nurk, isegi kui selleks peab pildistama kõrgusest või kummardama paja sisse.
  10. Võta omaks looja vaatenurk. Sama kehtib ka söömist alustades!
54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply