Kuidas pildistada asju

By in
637

Kasutage kõige laiemat pildistamisnurka (24-30mm). Eresinine taevas tasakaalustab hoonete hallika tooni. Polarisaator vähendab akende peegeldusi. Püüdke kaasata ka inimesi, nad on vajalikud proportsioonide ja köitvuse saavutamiseks. 

Otsige huvitavaid detaile, sagedamini on need uste vahel, sammaste või akende juures. Suurendage ja isoleerige detailid. Pilves ilmaga sobivad selleks kõige paremini difusioonvalgused.    

Interjöör

Seiske pisut kaugemal ja pildistage tuba väljast läbi akna. Madalad valgused nõuavad pikka ekspositsiooni, seepärast pange aparaati tundlik film. Kui on lubatud, võtke kaasa kolmjalg, kui see on keelatud, leidke muu tugi (sein, sõbra õlg või toetuge uksepiidale). Kasutage kaabli välja lülitamist või sõltumatut sekundimõõtjat, et saaksite kindlasti fotoaparaadi liikumist vältida.

Kui välgu kasutamine on keelatud, ärge unustage seda välja lülitamast. Sel juhul lülitage pimeduse hajutamiseks sisse käsivälk, kuni katik on avatud. Naturaalne valgustus tekitab varje ja loob seega rahuliku miljöö. Eksponeerige, et saaksite kätte soovitud valgusefektid.

Maastik

Püüdke alati midagi ka esiplaanile jäädvustada. See lisab fotole sügavust ja mastaapsust – inimese kaasamine huvitab vaatajaid. Otsige pildistamiseks kõrgemaid kohti, selliseid nagu hotellirõdu, katuserestoran või tavaline sein. Kõige paremini sobib pildistamiseks hiline pärastlõuna. Et taevast suurendada, kasutage polarisaatorit. Uduloor suureneb kaugenemisel ning taoline aeroperspektiiv loob fotol kauguse ja sügavuse peenekoelise tunde. Ansel Adams on öelnud, et maastikufoto tegemine on fotograafi oskuste parimaks testimiseks

Vesi

Veepiiskade pildistamiseks kasutage külgmist või kaadritagust valgustust, et saavutaksite läbipaistva kujutise. Samuti sobib see suitsu, muru ja lehtede pildistamisel.

Eksperimenteerige katiku aeglasema kiirusega, võib-olla alates 1/30 kuni ¼ sek, et hoogsalt voolav vesi looks pehme, romantilise uduloori. Mulle meeldib 1/8 sek. Tingimata on vajalik kolmjalg või mõni muu tugi. Olge ettevaatlik polarisaatori kasutamisega – see võib teravdada värve, ent samuti eemaldab see ka peegeldused, mida te võib-olla nimelt vajate.

Päikeseloojang

Parim aeg pildistamiseks on see, kui loojuv päike puudutab kohe-kohe silmapiiri või siis ehakuma helendus 10-30 minutit pärast päikeseloojangut. Tavaliselt toimib automaatmõõdik ideaalselt, ent suure kontrasti puhul soovitan mõõta taeva kõige heledamat osa. Püüdke paigutada esiplaanile inimene (ta näeb välja kui siluett), see lisab fotole köitvust, sügavust ja isikupärasust. Võtke kaadrisse ookeani peegeldus või siis eemaldage ümbritsev keskkond üldse ning fikseerige silmapiir kaadris madalal. Muudetava kaugusega objektiiv on kasulik ning samuti vajate kolmjalga või seina tuge, sest see aeglustab katiku kiirust.         

Pildistamine hämaras ja öösel

Parim aeg hämaras pildistamiseks on 15-30 minutit pärast päikeseloojangut, kui taevasse on veel jäänud õige pisut erinevaid värvitoone. Et saavutaksite sügavuse efekti, pildistage silla otsakohast või leidke mõni muu teile lähenev tunnusmärk. Kolmjalg on hädavajalik. Automaatne säristusaeg toimib tavaliselt suurepäraselt, kuid katsetage siiski ka käsisäristust, kasutades kaabli välja lülitamist ja „B” (lamp-sisselülitus) määrangut. Tehke mõned fotod 2, 4, 8, 12 ja 16 sekundi määrangutega. Kasutage FL-D punafiltrit, et saaksite luua volframi valgusefekti naturaalse valgustuse alas ning täiendaksite taevast roosaka värvitooniga.

Kui ilm on halb

Halb ilm ei tähenda veel halbu fotosid, see vaid korrigeerib teie valikuid. 

Pilvine taevas vähendab kontrasti ja fotograafid armastavad seda puude ja lehtede pildistamisel. Värvid võivad tunduda külmad ja liialt sinised, seepärast lisage 81A, B või C filtrid, et saaksite kujutise soojemaks muuta. Kui taevas on igav ja ebahuvitav, siis peitke see rippuvate puuokste varju või eemaldage üldse, tõstes silmapiiri oma kaadris ülespoole. Kui pilved on madalal maa ligi või kui vihm vähendab värvitoonide lopsakust, katsetage must-valget filmi, et saaksite rõhutada just hallikaid toone. Kuna sellise ilmaga on valgust vähem, siis võite vajada kiiremat filmi (ISO 200 või 400).

Torm ja tugev vihmasadu lisavad kujutisele dramaatilisust ja jõudu. Hämaruses tehtud fotode kvaliteeti saab parendada kui kasutate neoonvalgustuse peegeldust vihmaveeloikudes. Pilved loovad huvitavaid liikuvaid valgusefekte, eriti siis kui torm hakkab juba vaibuma. Udu muudab järved, jõed ja orud lummavaks ja originaalseks. Vihm ja lumi sunnivad inimesi, eriti lapsi, kandma värvirikkaid rõivaid. Varjake fotoaparaati mantliga, vihmavarjuga või katke see kasvõi plastikkotiga. Lume pildistamisel eksponeerige veidi rohkem (aeglustage katiku kiirust või määrake ‘+1’) selleks, et lume valge värv ei tunduks fotol määrdunud hall.

Autor: fotograaf Andrew Hudson

Allikas: www.photosecrets.com

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply