Neile, kes põevad Sony paranoiat

By in
711
Neile, kes põevad Sony paranoiat

Näib, et Sony mitteüllatav Alpha 1 puudutav teadaanne sel nädalal on Nikoniga pildistajate seas taas paanikat külvanud. Samuti levib rohkelt valeinfot ja klikimagnetist pealkirju. Põhiteemaks tundub olevat: „Nikon ei saa ega suuda sammu pidada ja põrub“. 

Rahunege maha. Hingake sügavalt sisse. Ärge uskuge teiste (mõnikord teadmatuses viibijate) arvamusi ilma neis kahtlemata.

Siinkohal olgu öeldud, et olen üsna kursis sellega, milliseid tulevikutooteid Nikon arendab. Ma ei hakka väga spetsiifilistesse detailidesse laskuma. Eeldades, et minu (mitmed) allikad ei vea mind mingitel ebaloogilistel põhjustel ninapidi, on ka Nikonil peagi käes hetk end päikese paistel soojendada. Nikon Z-le üleminek jätkub. 

Miks ma kirjutasin esimesse lausesse „mitteüllatav“? Sellepärast, et Sony Imaging tegi täpselt seda, mida nad lubasid: proovisid kiiruse, pikslid ja madala valgustustaseme ühes tootes teatud viisil ühendada. Sellest lähtudes paneksin neile hindeks A, B ja C. Kiirus ei ole siin isegi küsimus. Kihilise sensoridisaini ja topelt BIONZi puhul on tegu palju rohkemate hobujõududega, kui me senini koos töötamas oleme näinud, ja A1 on sisemise ribalaiuse (kiiruse) puhul täpselt nii hea, kui olla saab. Seega selles osas on hinne A. 

Pikslid on pisut keerulisem teema. 8K puhul peab täieliku sämplimise saamiseks olema vähemalt 33 mp. Mingitel esoteerilistel põhjustel (näiteks 16:10 kärpe saamiseks, nagu mõned tahavad) võiksite pakkuda küll vähemalt 42 mp. Ülesämplimise võimalus aga annab mõned lisaeelised. Hindaksin, et 45–50 mp on see koht, kus kogu kamp kokku saab ja Sony ongi justnimelt seal. Hinne B varajase kohalejõudmise eest. 

Oma väidetega madalast valgustustasemest aga varjab Sony üht-teist. Väga paljud isegi ei märka, et Sony astus väikese sammu tagasi selles osas, et ISO 32000 on kõrgeim väärtus enne, kui kaamera mitmekordistamist kasutab. Nn väide 15-astmelise DR (dünaamiline vahemik) kohta on järjekordne tehniline väide DRi kohta (ja SNR-i (signaali-müra suhe) puhul täpsustamata). Üks väidetest on see, et keskmise suurusega kujutised – mis oleksid binnitud või muul viisil vähemaks sämplitud – on n-ö puhtad. Kindla peale on see nii. Kuid seda on ka Z 7II keskmised kujutised. Sellele ma üle keskmise küll hindeks ei paneks, seega panen C. (Võib-olla muudan pärast kaamera ülevaatamist meelt, kuid need Sony väited madala valgustustaseme kohta ei viita küll selgele edusammule.)

Minu jaoks on A1 puhul suur uudis pikslite kombinatsioon ilma EVF-i (elektrooniline kuvaleidja) pimenduseta, laiem välgu sünkroonimine ja suhtlusvõimalused (eriti koos Xperia Pro telefoniga). Mina isiklikult oleksin eelistanud näha jõulisemat korpust, paremat LCD-paneeli ja rohkem kärpevalikuid. Kuid kui asja tervikuna vaadata, siis selles suhtes on Sony A1 kahtlemata tipptasemel korpusega ja hetkel ka peeglita kaamerate vallas liider. Latt on kõrgele seatud.

Seega tekib nüüd teil, lugejad, küsimus, kas Nikon saab sellest latist üle või mitte (sama küsimus on ka Canoniga pildistajatel, ehkki R5 on sellele latile lähemal kui Z 7II). Et teile sellele küsimusele paremini vastata, proovin esmalt vastata mõnele väiksemale küsimusele, mis mul Tokyost kuuldu põhjal üles kerkisid.

Kas 2021. aastal saabub veelgi kõrgemal tasemel Nikon Z?

Jah. Ajas pole ma päris kindel. Kahtlustan, et mõte on paisata see kaamera turule kas kevade lõpus pärast aastatulemuste avaldamist või siis suve alguses. Ilmselt mängivad siin oma rolli pandeemia, probleemid tarneahelaga, kogu tootmise Taisse kolimise vaevad ja olümpiaks valmisolekuga ahvatlemine, kuid kindlasti ka muud tegurid, sealhulgas Sony A1 turuletulek. 

Kas see teeb 8K videot?

Jah.

Kas sellel on rohkem piksleid kui Z 7II-l?

Usun, et mitte. Mina olen kuulnud, et Nikon on panustanud märkimisväärseid vahendeid oma tulevaste uute kaamerate sensorite täiustamiseks 20 mp, 24 mp ja 45 mp punktides. Hiljem lisandub piksleid veelgi ja võib-olla isegi rohkem, kui oodata oskate.

Kas see pildistab kiiremini kui Z 7II?

Jah.

Kas sellel on pikslinihe?

Ma ei tea. See on nüüd küll see, millele Nikon peab järele jõudma (nagu ka Canon). 

Kas sellel on teistsugune korpus?

Jah.

On sellel rohkem võimsust, suurem jõudlus?

Jah.

Kas sellel on parem EVF?

Ma ei tea. Nikoni käsutuses on paremad EVF-id, nii et ma oleksin üsna üllatunud, kui nad selles osas edusamme ei teeks.

Kas see sobib Sony nutitelefoni ühendusega?

Ei. See ongi Sony eelis, et tal on kontroll nii kaamera kui ka telefoni osas. 

SnapBridge ja muu Nikoni ühenduvus on aja jooksul paranenud ja uus mudel jätkab sama rada, kuid usun, et Nikonil puudub ikka veel see miski, eriti tippklassi kaamerate puhul, mis meeldiks pressifotograafidele, spordipiltnikele ja teistele elukutselistele. Selle puuduva elemendi saaks parandada õige rakenduse ja kaameratoega ning võimendada mõne kujutise ülevaatamisega seotud võtmemuudatusega.

Kas see maksab rohkem?

Absoluutselt. Kaamerast, mida ma siin kirjeldan (või mitte), saab Nikoni Z-sarja uus tippklass.

Kui palju?

Ma ei tea.

Kas see kaamera on võrdne Sony A1-ga?

Ei, mitte päriselt. Nikoni eesmärgid erinevad pisut Sony omadest. Kuid tõden meelsasti, et minu arvates rahuldab see kaamera sellisena, nagu seda mulle on kirjeldatud, Nikoni austajaid täielikult. Mõnes mõttes võib seda küll pidada paremaks.

See ongi laias laastus kõik, mida saan öelda ilma enda teabeallikatele viitavaid üksikasju paljastamata. 

Samuti olen kuulnud üksikasju kolme teise hetkel prototüübi faasis olevate Z-korpuste kohta. Üks neist pakub teile kindlasti huvi, samas üks neist tõenäoliselt selle saidi praegustes lugejates suurt huvi ei ärataks. Veelgi enam: olen kuulnud üksikasju kuue uue Z-kinnitusega objektiivide kohta, mida pole teedekaardile veel välja pandud. Ma usun, et näeme ka seda puuduvat kruvikinnitusega objektiivi adapterit. Ma tean, et Nikon on lärmi sellel teemal kuulnud.

Seega unustagem jaburdus teemal „Nikon ei üritagi“. Niipalju kui ma oskan öelda, on neil kiired ajad ning nad žongleerivad uute asjadega rohkem kui nad seda lähiajaloo mis tahes ajaperioodil senini on teinud. Üks otsus, mille kallal nad töötavad, üllataks tõepoolest enamikku minu lugejatest ja pühiks päris kindlasti minema arvamuse, et nad on mängust väljas ega suuda oma tulevikku investeerida – sest mitte keegi ei teeks sedasorti otsust, kui arvaks, et ei ole konkurentsivõimeline.

Seega ei ole ma Nikoni suhtes sugugi karm. Pigem optimistlik. Suurepärane töö! Sony A1 on algatanud konkurentsi, mis viib kaameraid edasi ja muudab need meile kõigile meelepärasteks tööriistadeks. A1 on seadnud lati kõrgele ja ma loodan, et kõik – nii Canon, Nikon kui ka Sony püüavad järgnevatel aastatel anda endast parima.

Article in English!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)