Kuidas pakub VR aegasäästvat kanalisatsioonikaameraga kontrollimise lahendust

By in
1012
Kuidas pakub VR aegasäästvat kanalisatsioonikaameraga kontrollimise lahendust

Linna kanalisatsioonisüsteemi optimaalses seisukorras hoidmine vajab palju hoolt. Torusid tuleb korrapäraselt kontrollida, et näha, kas need vajavad remonti või koguni väljavahetamist. Muidu võivad torud sisse vajuda ning põhjustada veevarustuse saastumist ja tõsiseid tagajärgi kogukondadele. 

Seetõttu peavad inspektorid torusid pragude, ummistuste, lekete, korrosiooni ja muude defektide suhtes korrapäraselt kontrollima. Kuid tavapärased kanalisatsiooni kontrollimise protsessid on sageli ajakulukad ja ebatõhusad. Nende puhul tehakse toiminguid peamiselt käsitsi, et kontrollida defektide olemasolu kohapeal, mille tõttu võib osa defekte märkamata jääda. 

Hr Yoon Seong Su kanalisatsiooni hoolduse tarkvara arendavast ettevõttest BlueFox Systems omab kanalisatsiooni videovalvega 21-aastast kogemust. Tema sõnul võivad VR-kanalisatsioonikaamerad asendada tavapäraseid lahendusi. 

Kuidas-pakub-VR-aegasäästvat_kanalisatsioonikaameraga-kontrollimise-lahendust

VR-tehnoloogia pakub võimalust filmida torusid 360 kraadi ulatuses ja tagada, et ükski defekt ei jää märkamata, ning võimaldab defektide olemasolu kontrollida ka pärast kohapealt lahkumist. Kui soovite nende Yooni VR-kanalisatsioonikaamerate lahenduste kohta rohkem teada, lugege edasi.

Tavapärane üles-alla suunatav kanalisatsiooni kontrollimise lahendus 

Kuna inspektorid ei saa torusid maa pealt kontrollida ega pääse torude juurde ka maa alt, on seega kõige sagedasem lahendus kasutada kanalisatsiooni videovalvekaamera robot-roomikkandurit. 

Selline tavapärane kanalisatsioonikontrolli meetod on enamikus riikides tuntud kui kontroll pöörava ja kallutava kaameraga (Pan and Tilt, PT). Kanalisatsiooni videovalvekaamera tuleb roomikkanduri pääsuluugi kaudu viia kanalisatsioonitorudesse. Roomikkandurile kinnitatud kanalisatsiooni videovalvekaamera saab vastavalt vajadusele pöörduda või suunda muuta.

Operaator jälgib kanalisatsiooni videovalvekaamerat maa pealt ning kaugjuhib kaamerat, pöörates seda käsitsi, et see kataks defekte ja toru erinevaid punkte. 

Yooni sõnul võib see toiming olla kohapeal küllaltki aeganõudev. „Näiteks Koreas peavad operaatorid pöörama ja kallutama kaamerat iga defekti juures ning igas toruliitmikupunktis. 50 meetri pikkuse lõigu kontrollimisel võib video salvestamine võtta aega 12 kuni 15 minutit“, ütleb Yoon. 

Samuti oleneb see toiming operaatori osavusest – kui operaator ei märka kohapeal defekti, ei salvestata seda ka korralikult videole. Kui klient seda nõuab, on võimalik, et operaatoril tuleb pärastpoole kohapeale tagasi minna ja video uuesti filmida.

Odava VR-kanalisatsioonikaameraga kontrollimise lahenduse potentsiaal

VR-l on potentsiaali asendada tavapäraseid pöörava ja kallutava kaameraga kontrollimislahendusi. VR-lahendusega peab kohapealne operaator üksnes juhtima roomikkandurit edasisuunas ning seejärel filmima kõigis suundades VR-video – ei ole vaja kallutada ega pöörata. 

Viimasel 10 aastal on mõned suurettevõtted pöördunud VR-kaamerate poole, et luua tõhusamaid kanalisatsiooni kontrollimise lahendusi, nagu näiteks ettevõtte IBAK RapidView IBAK Panoramo Sewer Pipe Inspection System. Aga need süsteemid on väga kallid; need maksavad sageli üle 100 000 USA dollari. Tavalise PT-roomikkanduri hind on enamasti vaid ligikaudu 25–30 000 USA dollarit. Nii pole nende süsteeme Yooni sõnul turul laialdaselt kasutusele võetud ning neid rakendavad vaid vähesed töövõtjad. 

Viimastel aastatel on VR-tehnoloogia muutunud aga palju juurdepääsetavamaks ning odavad 360-kraadi kaamerad on nüüd turul laialdaselt saadaval. 

Yoon on odava VR-lahenduse otsingutel proovinud Samsungi, GoPro ja muid 360-kraadi kaameraid. Aga Yooni sõnul „oleme leidnud, et kaamerad Insta360 ONE Series on kanalisatsiooni kontrolli filmimisel kõige paremad. Selle väikese kaameraga on video kvaliteet ja jõudlus väga head ning lõpptulemus ei ole 100 000-dollarilisest kanalisatsiooni kontrollimise VR-lahenduse seadmetest väga erinev.“

Oleme leidnud, et kaamerad Insta360 ONE Series on kanalisatsiooni kontrolli filmimisel kõige paremad.

YOON SEONG SU, BLUEFOX SYSTEMS

Vaadake seda kaameraga Insta360 ONE X filmitud „musta“ 360-kraadist videomaterjali:

* Roomikkanduri plastist esiosa on selles videos rohke kasutamise tõttu kriimustatud. 

VR-kanalisatsioonikaamerad säästavad kohapeal operaatori aega

Seejärel saab kohapeal salvestatud 360-kraadise videomaterjaliga simuleerida kallutamist ja pööramist, kadreerides video redigeerimistarkvara abil ümber. Seda saab teha kontoris ning säästa kohapeal operaatori aega.

Vaadake seda BlueFoxi süsteemide videot, kuidas video pöörab 25. sekundil defekti poole. Selle asemel, et operaator peaks kaamerat nimetatud punktis käsitsi pöörama, saab ta nüüd 360-kraadist videot kontoris ümber kadreerida, et kaamera sellele kohale suunata.

„360-kraadi kaameraga filmimine säästab operaatori aega ning ta ei pea muretsema defekti märkamatajäämise pärast ega tulema hiljem tagasi uuesti filmima. 360-kraadi kaamera filmib kõigis suundades,“ sõnab Yoon. 

BlueFox Systems disainib ka uut, spetsiaalselt VR-kanalisatsioonikaameratele mõeldud roomikkandurit, mis aitab operaatoril kohapeal rohkem aega säästa. Tavapärased roomikkandurid on väga suured, kaaluvad ligikaudu 20 kg, sest need peavad toetama rasket PT-kaamerat Aga VR-roomikkandur võib olla väga kerge, mis säästab kohapeal inimtöö jõudlust. BlueFoxi VR-roomikkandur kaalub ainult 6 kg.

Kuidas-pakub-VR-aegasäästvat_kanalisatsioonikaameraga-kontrollimise-lahendust

„Lisaks liigub meie roomikkandur 13 meetrit minutis, mis tähendab, et 50 meetri kontrollimine võtab ligikaudu 4 minutit, võrreldes 15 minutiga tavapärase lahenduse korral,“ mainis Yoon. 

Riiklikele eeskirjadele vastamine VR-kanalisatsioonikaameraga kontrollilahenduste puhul

Mõnede turul olevate VR-kanalisatsioonikaameraga kontrollilahenduste puhul on probleem see, et need ei toeta pealdiste lisamist videole. Pealdised on väga olulised, sest klient (enamikul juhtudel valitsusametnik) peab teatud defektide puhul kontrollima arvestiandmeid ning saama vaadata, kui kaugele roomikkandur on torus liikunud. Ning kõigile videotele peab pealdisena olema salvestatud toru viitenumber ja muu oluline teave. 

Paljudes riikides peavad kanalisatsiooni kontrollimise protsessid ja tulemused vastama kohaliku omavalitsuse eeskirjadele. Seetõttu on VR-kanalisatsioonikontroll lubatud Jaapanis, USAs ja mõnedes Euroopa riikides, aga mitte veel muudes riikides. 

Kuidas-pakub-VR-aegasäästvat_kanalisatsioonikaameraga-kontrollimise-lahendust

Nii on BlueFox Systems töötanud välja uue tarkvaratööriista, et aidata lisada kanalisatsioonikaamera 360-kraadistele videotele vajalikud pealdised. Ülalolevas videos näete pealdisena lisatud toruteavet ning ülal vasakul on näha arvestikuva. See on täpselt sama kui tavapärane kontrolliaruanne (Märkus! Mõned pealdised on kliendi teabe kaitsmiseks hägustatud). Arvestiteave ja PT-andmed defektsete detailide kohta salvestatakse xml-faili ning mõningaid kontrollitulemusi saab kasutada ka GIS-tööriistades tänavavaate kaardistamiseks.Samuti töötab BlueFox Systems välja tarkvaralahendust, milles kasutatakse 360-kraadiseid kujutisi. „360-kraadiselt kujutiselt leiab defektse koha kiiremini kui videolt. Nüüd arendavad meie partnerid videomustrite abil automaatseid defekti tuvastamise algoritme“, ütleb Yoon.

Allikas: Insta360 (article in English)

54321
(0 votes. Average 0 of 5)