Nikon D850 fookuse nihutamisega pildistamisest.

By in
697

Uus Nikon D850 pakub võimalust automaatseks fookuse nihutamisega pildistamiseks, mis oluliselt kergendab makrofotograafiaga tegeleva fotograafi tööd. Samuti sobib see suurepäraselt maastiku pildistamiseks. Selle funktsiooni eesmärgiks on anda fotograafile võimalus suure teravussügavuse alaga piltide loomiseks.

Selle funktsiooni kasutamisel on soovitav kasutada statiivi. Särirežiimideks kasuta A või M režiimi, et pildistamise ajal ei muutuks objektiivi avaarv. Seadista kaamera teravusüsteem AF-S režiimi ja teravusta lähimale alale, mida Sul on plaanis teravana näidata. Seejärel valige kaamera menüüst „Focus shift shooting“ ning häälestage sobivad sätted.

Esimeseks määra ära mitmest kaadrist koosneb piltide seeria. Kaadrite hulk sõltub nii terava ala ulatusest kui objektiivi teravussügavuse alast.

Järgmiseks määra teravutamise sammu pikkus. Mida väiksem on objektiivi teravussügavuse ala, seda lühemat sammu tuleb kasutada. Sammu pikkusel ühik puudub, sest olenevalt objektiivi fookuskaugusest, võttekaugusest ja avaarvust on see igas olukorras erinev.

Järgnevalt seadista võtete vaheline intervall. Kui kasutad pikka säriaega või välklampi, siis tuleks võtete vaheline aeg reguleerida pikemaks.

Exposure smoothing“ vali „ON“ kui soovid, et kaamera ühtlustaks automaatselt säritust.

„Silent photography“ „ON! Valik lubab pildistada hääletult.

Viimane säte asetab pildistatud seeri eraldi kausta.

Fookuse nihutamisega pildistamine sobib staatiliste olukordade pildistamiseks. Tuleb jälgida, et kaamera või objekt võtte ajal ei liiguks.

Piltidel kujutatud olukorda pildistasin seeriasse 26 fotot, teravustamise sammu pikkus oli 4.
Objektiiv: Nikkor 105mm f/2.8 Micro. Kaamera seaded: 1/80; f/9; ISO 500

Tehtud piltide liitmist valmis pildiks kaamera ise ei tee. Selleks on vaja kasutada mõnda programmi. Täiesti võimalik on neid järeltöödelda Photoshopis, kuid liikvel on mitmeid spetsiaalselt focus-stackingu töötlemiseks mõeldud programme. Lihtsamad on liikvel vabavarana. Keerulisemaid on võimalik osta mitte väga suure raha eest. Enamikel tasulistel programmidel on olemas ka 30 päevane tasuta prooviperiood.

Esimesena sai proovitud programmi nimega ZereneStacker

Teine proovitud programm oli Helicon Focus:

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply