Nikon D500 on usaldusväärne reisikaaslane.

By in
544

Tekst ja fotod: Katrina Lepik

India on värvide ja kontrastide maa, kohe igas mõttes! Kui tahad igal sammu kohata midagi üllatavat, siis on India reisisihtkohana sulle sobiv paik. India on suure riigina niivõrd eripalgeline, et seda ei ole võimalik üldistada. Põhjast lõunasse ja läänest itta liikudes on erinevused nii kliima, looduse, inimeste, kultuuri ja keele osas niivõrd erinevad, et ilmselt ei jätkuks ühest elust, et kõigega tutvuda. Mina olin Indias juba kolmandat korda. Seepärast ilmselt ei ole mind võimalik auti lüüa sellega, et tänaval on lehma väljaheide, või liiklus on kaootiline ja tundub, et reeglid selles ellujäämiseks puuduvad. Mulle India meeldib just selle maa mitmekesisuse ja kaootilisuse pärast.

Seekord tundsin rännates end eelkõige fotograafina. Omasin fotokotis uut Nikon D500 kaamerat ning objektiive NIKKOR 20mm f/1.8G AF-S ED, NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR ja universaalne AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8–4E ED VR. Ega paljut rohkem kaasa võtta ei saanudki, sest India siselendudel kehtivad bürokraatlikud kaalupiirangud pagasile on karmid. Ausalt öeldes, ei tundnud reisil olles millestki enamast ka puudust. D500 on minu käes olnud nii lühikest aega, et põhjalikuma kogemuse saingi reisil olles.

Esimese positiivse kommentaarina ütlen, et tegemist on piisavalt kompaktse kaameraga, mis reisimiseks on oma omadustelt ideaalilähedane. Ma ei õhanud kordagi, et oleks mul kaasas D5… Nikoni D500 võib pidada tõesti D5 väikeseks vennaks. Kiirus, suurepärane ISO ulatus ja pea müstiline autofookus! Need omadused on nii sarnased D5-ga ja see kõik on mahutatud oluliselt väiksemasse ilmastikukindlasse korpusesse. Autofookuse tase tuleb esile just eelkõige hämaras pildistamisel. Pimedates templites käis fookuspunkti fikseerimine tõeliselt ruttu ja eksimuseta. ISO 3200 on veel väga kvaliteetne ja tegelikult on võimalik pildistada ka palju kõrgema ISO-ga kui Lightroomis veidi müraeemalduse filtriga vaeva näha. Mis puutub poolkaader sensorisse, siis peab tunnistama, et korraliku optikaga pildistades saab siiski väga hea heleduste ulatuse ning tausta udusus on mõnusalt pehme ja ühtlane. Aku kestvus on selle kaameraga samuti piisav. Kõik võttepäevad sain hakkama ühe akuga ka siis kui pildistamist oli kogu päeva jooksul.

Mis reisil veel positiivse üllatuse lõi oli AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8–4E ED VR objektiiv. Sain selle objektiivi testimiseks I AM Photographer Pro Shop-ist. Kuna 70-200mm kasutasin eelkõige portreede ja detailide pildistamiseks, siis vajasin midagi universaalset, kus oleks nii lainurk kui veidi pikem fookuskaugus. Nikkor 16-80mm muutus minu D500 ees 24-120mm (35mm ekvivalent) vaatenurgale vastavaks komplektiks ja kui arvestada, et lahtise ava väärtus on f/2.8-4, siis saigi enamikes olukordades kasutatud just seda objektiivi. Joonise kvaliteedi ja teravusega jäin ka väga rahule. 20mm f1.8 tuli kasutusele vaid siis kui valgustingimused seda nõudsid või kui lainurga alas soovisin võimalikult vähese optilise moonutusega pilti. Selles osas oli 20mm f1.8 ikkagi parim valik: valgusjõuline, kerge ja kompaktne. Minu eelarvamused poolkaadri osas said igatahes tänu D500 kasutamisele lõplikult ümber lükatud.

D500-t võib tõesti hinnaalanduseta pidada Nikoni üheks parimaks kaameraks.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply