Kuidas pildistada ilutulestikku?

By in
581

Tekst ja fotod: Aivar Pihelgas

Aastavahetuse üheks kaunimaks hetkeks on ilutulestik. Anname näpunäiteid ilutulestiku pildistamiseks. Kõigepealt tasub võtta aega pildistamiskoha leidmiseks. Ära püüa minna ilutulestiku korraldamise paigale võimalikult lähedale. Esiteks võib see olla ohtlik, teiseks, tuleb ka pilt huvitavam, kui Sa ei pildista ilutulestikku alt üles, musta taeva taustal. Meie valisime ilutulestiku pildistamiseks Suurupi alumise tuletorni piirkonna. See iidne meremärk on pildil põhiobjektina väga ilus. Kuna ma teadsin millisest suunast ilutulestikku lastakse, siis panen kaamera juba varakult paika ning jätan kaadri ülaosasse piisavalt ruumi. Komponeerida tuleb nii, et pildile ei jääks ka liialt palju tühja taeva ala. Ilutulestiku pildistamise teebki keeruliseks see, et kõik toimub mõne minuti jooksul ning enamasti pole võimalik mitu korda katsetada. Objektiiviks sobivad lainurk objektiivid. Need pildid on tehtud suurepärase valgusjõuga Nikkor 20mm f/1.8G AF-S ED

Kasutusele võta statiiv ja püüa pildistamise ajal võimalikult ettevaatlikult toimetada, et kaamera ei liiguks.

Järgmiseks määra säritus. Kindlat reeglit särituse mõõtmiseks ei saa anda, sest see sõltub taeva heledusest, muude valgusallikate intensiivsusest või näiteks sellest, kas lumi on maas või mitte. Kui ilutulestiku värvid jäävad liiga kahvatud, on tegemist ülesäriga. Kuna avaarvu ja säriaja pikkust on Sul vaja piisava teravussügavuse ning võtteaja saavutamiseks, siis särituse määrad Sa paika enamasti ISO-t muutes. Loomulikult on kõrge ISO kasutamisel digitaalse müra tekkimise oht! Kuna Suurupi alumine tuletorn on värvitud valgeks ning on lisaks väljaspoolt tuledega valgustatud, tuleb pildi särituse määramisel eelkõige arvestada selle heledusega. Pika säriaja korral on võimalik, et saan ülesäritatud tuletorni. Selle vältimiseks teen särituse hindamiseks mõned proovivõtted enne ilutulestiku algust. Kasutada soovitan manuaalset võtterežiimi ning seadistada ava väärtusele f/8 või f/16, et oleks piisavalt teravussügavust. Säriaja pikkus sõltub eesmärgist. Säriaeg võib olla 1-2 sekundit ja te saate pildile vaid mõned üksikud valgusbuketid.

Variant on pikendada säriaega kuni kolmekümne sekundini. Nüüd on võimalik koguda samale kaadrile mitu ilutulestiku buketti. Selleks, et kõik muu kaadris pika võtte ajal üle ei särituks, kata vahepeal objektiiv valgust mitte läbilaskva esemega, näiteks musta papitükiga ning võta see eest järgmise ilutulestiku buketi avanemise hetkel. Jälgi vaid, et Sa ei liigutaks kogemata statiivi ja kaamerat! Kui taeva ja ilutulestiku heledus on tunduvalt erinev keskkonna heledusest, siis on vajalik teha maastikust eraldi pilt, täpse säritusega ning see hiljem pilditöötlusprogrammi abil ilutulestikuga liita.

Ärge unustage teravustamist! Meie seadsime teravuse majakale, kasutades autofookus süsteemi ning seejärel seadistasime kaamera manuaalsele teravustamisele, et autofookussüsteem ei hakkaks pildistamise ajal teravust otsima.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply