Kas pool- või täiskaader kaamera? Kuidas valida?

By in
1262

Nikon on tootnud optikaseadmeid juba aastast 1917 ning esimene Nikoni kaamera valmis aastal 1948. Aastatepikkune tehniline areng ning uute innovatiivsete lahenduste kasutamine on viinud Nikoni kaamerate tootmisel tipptegijaks. Kaamerate valik on piisavalt lai, et fotograafiavaldkonda sisenejatel pilt silme ees kirjuks lüüa. Seepärast püüame tuua mõistetesse ja kaamera valikutesse veidi selgust.

Peegelkaameraid toodetakse põhimõtteliselt kahe erineva sensori suurusega. Täiskaader-sensor tähendab, et kaamerasse paigutatud sensori suurus on sama, mis on 35mm diagonaaliga filmikaadri mõõtmed (36x25mm). Nikoni täiskaader-sensoriga kaameraid tähistatakse lühendiga FX. Need kaamerad on mõeldud eelkõige professionaalidele ning edasijõudnud fotohuvilistele, kes ei ole nõus tegema ainsatki kompromissi parima pildi saavutamisel. Nendeks kaamerateks Nikoni valikus on täna: D4s, Df, D810 ja D810A, D750 ning D610 Poolkaader-sensoriga kaamerate sisemuses on pildisensor poole väiksemate mõõtmetega. Nikoni poolkader-sensorite äralõike faktor on 1,5. Poolkaader-sensoriga peegelkaamerad on Nikoni valikus täna: D3300, D5500, D7200. Nendele kaameratele toodetakse spetsiaalset objektiivide sarja, mis on DX tähistusega.

Need objketiivid on tunduvalt kompaktsemad ja kergemad ning märkimisväärse pildikvaliteediga. Olulisim erinevus FX objketiiviga on see, et valgusring mille objektiiv moodustab kaamera sisse sensori tasapinnale, on väiksem ning vastab poolkaader-sensori mõõtmetele. Eksiarvamus on, et DX objektiivi ei saa täiskaader kaamera ette panna. Seda võib kasutada. Täiskaader-sensoriga kaamera tunneb selle objektiivi ära ning selleks et sensori nurgad ei jääks pildita, teeb kaamera automaatselt “lõike” mis vastab DX kaamera sensori mõõdule. Siiski täiskaader-sensori kaamera kasutamine DX objektiiviga kaotab oluliselt lõike tõttu pildipunkte ning seepärast pole DX objektiiv FX kaamera ees parim valik.

Poolkaader-sensoriga kaamera omanikud võiksid kaaluda objektiivide ostmisel täiskaadrile mõeldud objektiivi soetamist, siis toimib see objektiiv teil olemasoleva kaameraga ideaalselt ja kui otsustate tulevikus täiskaader-sensoriga kaamera, siis teie objektiivipark ei pea minema koos endise DX kaameraga odavmüüki.

Täis- või poolkaader-sensoriga kaamerate pildierinevused tulevad välja eelkõige nüanssides ning vähekogenud vaataja ei pruugi erineva sensori suurusega tehtud piltide erinevust võrdluses isegi märgata. Siiski on täiskaader-sensori eeliseks eelkõige just suurus, mitte pikslite hulk. Suurema pinnale on tehniliselt võimalik paigutada rohkem valgustundlikke elemente, samuti on võimalik saavutada müravabamat kujutist ning objektiivi joonistusvõime kasutatakse paremini ära. Parima kvaliteedi eest tuleb ka rohkem maksta seepärast on täiskaader-sensoriga kaamerad kallimad ning nõnda samuti ka FX objektiivid.

DX formaadis kaamerate sensorid on muutunud juba nii võimekaks, et võistlevad kujutise tehnilises kvaliteedis täiskaader-sensoritega. On siiski veel üks oluline vahe, mida peab teadma erineva objektiivide ja erineva sensori suurusega kaamerate kohta. Objektiivi fookuskauguse ja vaatevälja nurga erinevused mis tekivad seoses erinevate sensori mõõtudega. Iga fookuskaugus vastab kindlale pildivälja nurgale. Näiteks normaalobjektiiv fookuskaugusega 50mm on pildi vaatevälja nurgaga 46 kraadi. See nurk aga on pildilreaalselt olemas vaid siis, kui kasutada objektiivi koos täiskaader-sensoriga (FX) kaameraga. Kui kasutad poolkaader-sensoriga (DX) kaamerat, siis tänu väiksemale sensorile on ka pildi vaatevälja nurk väiksem. Seega 50mm objektiivi pildivälja nurk muutub vastavaks fookuskaugusega, mis on läbi korrutatud koefitsendiga 1,5. 50 x 1,5 = 75mm ning kaadris näeme me poolkaader sensoriga pildivälja mille vaatenurk on siis vaid 31 kraadi.

Nii DX kui FX objektiivide suumirõngale on kirjeldatud fookuskaugused nii nagu kaameras oleks täiskaader-sensor. Poolkaadri omanikud peavad pildinurga arvestamiseks lihtsalt selle läbi korrutama koefitsendiga 1,5 ning arvestama, et lainurk objektiiv kaotab selle võrra oma suurt vaatenurka. Teleobjektiive soetades võivad aga kõik poolkaadri omanikud tunda vaid suurt rõõmu, sest teie teleobjektiivi vaatenurk vastab nüüd 1,5 korda suurema fookuskauguse omale!

Usun, et nüüd omate ülevaadet FX ja DX objektiivide ja kaamerate osas. Nagu näete on mõlemas valikus omad olulised plussid.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply