Pildistage rabavaid talvemaastikke

By in
776

 

 

Et kasutada kõige paremat valgust, tuleb tööd alustada enne päikesetõusu või oodata päikeseloojangut. Aga talvepäevad on lühikesed, seepärast saate sobivamatel tundidel pildistada palju enam kui kesksuvel. Nähke vaeva, et saada seda suurepärast kingitust – rikkalikku valgust, mis muutub iga sekundiga. Ärge ainult unustage soojalt riietuda – te ei taha ju, et teie energia lõpeks kiiremini kui kaameraaku. Ka siis, kui olete tunnikese kauem maganud, ärge seda südamesse võtke! Talvekuudel asub päike horisondil madalamal, seepärast võib pildistada terve päeva ja saada suurepäraselt valgustatud fotosid.  

 

Olge valmis

Et püüda kõige paremat valgust, peate töötama maagilistel koidu- ja hämarusetundidel. Ärge unustage varustust.

Statiiv. Tugeva tuulega paigutage statiiv võimalikult kindlalt ja stabiliseerige kaamera seda surudes. Kui pinnas on pehme, riputage stabiilsuse suurendamiseks kaamerakott elastse nööriga statiivi alla.

Statiivi polstrid. Kas tõesti peab talvel paljaste kätega puudutama alumiiniumist statiivi? Ai! Seda lahendab statiivi polster. Mõnedel statiividel on need juba kinnitatud, kuid need on saadaval ka eraldi (nt www.wildlifewatchingsupplies.co.uk või sarnastel saitidel). Hea lahendus on süsinikkiust statiiv – see ei külmeta käsi nagu metall.

Riietus. Riietuge vastavalt ilmastikule. Külm võtab energiat, kontsentreerumisvõime kaotamise vältimiseks on tähtis hoida soojust. Oodates paremat valgust sobivad hästi soojad talvesaapad, soovitatavalt GORE TEXiga, müts, kindad TINSULATE’iga ja termos kuuma teega.


 

 

Pildistage hommikuhärmatist

Pildistades härmatisega vaateid kasutage statiivi, mõnikord on soovitav sisse lülitada taimer või elektrooniline päästik, mis võimaldab peegli või katiku vajutamist.

Pehme valguse ja dramaatiliste jääkujutiste kombinatsioon on seda väärt, et minna välja siis, kui teised parema meelega valivad võimaluse istuda sooja kamina ees.

Õrn härmatisekihike võib muuta ükskõik millise kaadri – nii põlluvaate kui lähivõtte metsas või aias. Mida te ka ei pildistaks, lähenemine on üks – kõik peab toimuma väga kiiresti. Päikesevalguse puudutus või temperatuuri tõus mõne kraadi võrra – kogu võlu on kadunud. Aga see võib teid ka aidata, lubades jäädvustada piltidele kontraste – jaheda härmatise varjud koos sooja päikesevalgusega. Kui teete lähivõtteid ja liigutate statiivi või bean bagi (oakotti), ärge hingake nende objektide peale ja ärge neid puudutage, proovige objekt kaadrisse seada tumedale taustale, et esile tuua objektide härmatisega kaetud äärekesi. Vastuvalgus võib panna härmatise särama, kuigi selle kompenseerimiseks tuleb kasutada lisaekspositsiooni. Härmatis võib vaate muuta talvemuinasjutuks. Paksud jääosakesed annavad pildile sürrealistliku tunde.  

Kõige uhkem härmatis on varahommikul ja valgus enne koitu on nii õrn, et annab jäisele vaatele pastelltoonid. Hea pildistamise objekt on jäälilled aknaruutudel. Kasutage vastuvalgust, eriti sobiv on see päikesetõusu ja ‑loojangu ajal. Püüdke leida tume foon ja jäälilled hakkavad särama fantastilistes värvides.

 making the most of frosty mornings

See lumine Riia-lähedane mets on pildistatud hetk enne päikesetõusu. Eelmisel ööl sadas lund ning varahommikul oli lumi värske ja puhas. Säravust andis lumele ka väike härmatis. Temperatuuri järsul langemisel kattis härmatis metsas iga peenema oksa.Kasutasin statiivi, lisasin oma 24-70/2,8 Nikoramil värvide tugevdamiseks ja taeva esile toomiseks ka polarisatsioonifiltri.


 

 

Pildistage lund

Värske lumekihi ja madala talvise päikese ühinemine – see on kõik, mis on vajalik suurepäraseks vaateks.

Et saada kätte värsket, puhast ilma jälgedeta lund, minge välja juba varakult või kohe pärast lumesadu. Hiljem hinnake suurepärast saavutust!

Minge välja varakult ka siis, kui tahate pildistada lumist metsa, enne kui tuul on tõusnud. Et tekitada lõpmatu metsa tunnet, ärge võtke kaadrisse taevast ega metsaääri. Aga kui taevas on suured pilved, saate ilusa vaate.

Korralik lumetorm on Baltimaades tavaline nähtus. Seepärast peavad fotograafid lume olemasolul kasutama kõiki võimalusi. Ümberringi on vaadete rikkus. Kangestunud valge taevas ja lumega kaetud vaated võivad luua huvitava atmosfääri ja üleloomuliku vaate, mis on suurepärased ka must-valgetel piltidel. Minge välja varakult, et kasutada võimalikult palju maagilist koiduvalgust – sooja kuldse taeva ja jaheda lume kombinatsioon lubab pildistada võimsaid pilte. Otsige värvilisi kohti, mida püüda kaadris valgele puhtale foonile. Kollased langemata lehed, punased marjad…

Põhiline, mida peab lund pildistades meeles pidama – see võib täielikult segi ajada kaamera peamõõturid. Valge vaade võib muutuda halliks, sest kaamera püüab kõike näidata keskmises toonis. Kontrollige histogrammi ja olge valmis suurendama +1 EV või enam, et teha vaade erksamaks, et säilitada lumi valgena või kergelt sinist tooni varjudes.

Peale korralikku lumetormi proovige pildil esile tuua lumega kaetud puutüved, mis kombinatsioonis rohelise okaste värviga annavad suurepärase tulemuse. Tuttavad värvid ja vormid tekitavad võimsa abstraktse pildi.  

 making the most of snow

See on väike järveke Kurzemes Rendas. Tavaliselt õnnestub mul selles kohas saada häid pilte. Kuid sel õhtul oli ilm väga hall ja taevas polnud väljendusrikas. Järv oli juba kaetud esimese jääga, mille peale oli tuul puhunud esimesed lumevaalud. Jää oli nii läbipaistev, et sellelt peegeldus teisel kaldal asuv männimets. Värvi oli nii vähe, et pildistasin ilma Photoshopi trikkideta ja pilt nägi välja mustvalge. D3X 70-200/2,8 statiiv.


 

 

Pildistage hallidel päevadel

Ärge jätke kaamerat koju, kui taevas on üksluine ja pilvisus tiheneb – on aeg teha rabavaid lähivõtteid. Hall taevas masendab tavaliselt vaateid pildistavaid fotograafe. Aga tihti kindlustab niisugune taevas täiusliku valguse selliste detailide pildistamiseks, mis võimsal valgusel kaoks. Hall taevas teeb valguse õrnemaks ja lubab pildistada detailide säravust ja varju. Kasutage kindlasti statiivi, sest tihti ei saa te töötada suure ava või pika säriajaga, tööd teeb meeldivamaks ka makroobjektiiv. Pole vaja minna mitme kilomeetri kaugusele, kõik vajaliku leiate oma aias või lähedalolevas pargis.  

Ilusaid pilte võib talvel saada ka voolavate vete, jõgede ja koskede juures. Võite proovida neid jäädvustada lühikese säriajaga või määrida pika katikukiirusega.

Suurepäraseid pilte võib saada mere ääres. Lumised kivid või jääs särav merekallas on pildistamiseks ideaalsed objektid.

making the most of grey days

Päev oli hall ja sombune, aga valgus sobis pildistamiseks. Mitu päeva püsis väga niiske õhk, sellel hommikul aga õhutemperatuur veidi langes. Sellest piisas kogu ümbruse imeilusa härmatisega katmiseks. Valgust oli vähe. Töötasin pikkade katiku kiirustega, seetõttu kasutasin statiivi. Sellel hommikul sain palju häid lähivõtteid, küll 100/2,8 Macroga, külll 70-200/2,8 objektiiviga.


 

 

Pildistage vihmase ilmaga

Võib kindel olla, et Baltimaade talvel tulevad ka vihmased päevad. Sellepärast on siin selgitatud ka seda, kuidas pildistada vihmase ilmaga. Baltimaade talve võib iseloomustada sageli ühe sõnaga – niiskus. Mitte kellelegi ei meeldi minna välja, kui ilm on hall, udutab vihma ja puhub tugev tuul. Aga olge siiski vapper ja pildistage selliseid kaadreid, mida pole mitte kellelgi. Tasub ennast kokku võtta selle lühikese hetke nimel, mil pilved laiali lähevad ja vaadet kaunistab ootamatu imeilus valgus. Kui soojas valguses esiplaan on kontrastis tumeda pilvise taevaga, kiireneb pulss igal piltnikul. Kui hakkab sadama vihma, olge loominguline ja kasutage aeglasemat katikukiirust, et jäädvustada laialimineva veetilga liikumist, pikendades tema vormi. Kasutage vastuvalgust, et vihm näeks välja elava ja jooksvana.  

rain

Detsembri keskel sadas Kurzemes maha esimene lumi. Kiirustasin seda pildistama. Kahjuks oli öö jooksul kõik muutunud. Hommikul udutas vihma. Aga mina ei nukrutsenud, sest vaated muutusid aina huvitamateks. Näiteks see peegelsile külatee peegeldas ümbrust sarnaselt aeglasele jõele.Statiiv oli toeks mitte ainult kaamerale, vaid ka mulle.


 

 

Pildistamine niiskuses

Ärge laske vihmahoogudel teha märjaks teie tuju – võtke vihmavari ja asuge võitlusesse, et saada suurepäraseid vihmaseid vaateid. Võite seda teha ka maal talu välistrepil või pildistades auto salongist läbi avatud akna.

Talvekuudel on sageli pimedad ja nukrad päevad, mida võib kergelt tuua ettekäändeks, et te ise ja teie kaamera kuivaks jääksid. Aga võib käituda ka teisiti. Kohe, kui algab vihmasadu, võtke kaamera ja minge välja rabavaid vihmavaateid pildistama. Te ei pea minema kaugele – linna tänavatel on palju objekte, mis vihmaga ellu ärkavad. Pildistage lähivõttega veeloigus uppuvat üksikut sügislehte või inimesi, kes püüavad tööle kiirustades kuivaks jääda. Isegi kui ilm väljas on muutunud ebameeldivaks, ei tähenda see, et peate jääma koju. Loomulikult peab olema ettevaatlik, et tehnikat mitte kahjustada, kuid meil on mõned ettepanekud ka selle kohta.

shooting in the wet

See pilt on pildistatud hilissügisel, kui hommikune lörts oli juba muutunud vihmaks. Ootasin hetke, mil vihm lakkaks sadamast, siis läksin aeda punaseid lodjapuu marju pildistama. Värvid märjal ajal on nii mahlased, et tundub, nagu jookseks värv mööda marju sarnaselt vihmapiiskadele. Pildistamine kestis ainult paar minutit, siis pidin ruttama varju alla aparaati kuivatama.

Tehnika kaitsmine niiskuse eest

Üks tähtsaim tegur halva ilmaga pildistades on tehnika kaitsmine niiskuse eest. Loomulikult ei saa vältida kõigi plekkide sattumist kaamerale, kuid soovitav on kasutada vihmakatet, mida saab osta või ise teha.

Suurepärane tarvik on ka objektiivikate. See ei ole mõeldud vaid päikesekiirte eest varjamiseks. See kaitseb objektiivi ka vihma eest. Kohustuslik on ka veekindel riietus, seda isegi siis, kui olete väljas ainult tunni – mittesobivat riietust kandes saate läbimärjaks. Tõmmake jalga veekindlad saapad, kandke veekindlat jakki (soovitatavalt kapuutsiga) ning muretseda võiks endale ka veekindlad püksid. Ei ole midagi ebamugavamat, kui kanda läbimärgu teksasid. Tehnikat kandke kaasas veekindla kattega seljakotis. Varustage end salvrätikutega, millega tehnika enne selle tagasi kotti panemist kuivatada.  

Objektid, mida otsida

Kui olete saanud üle esimesest vihmase ilmaga kõndimise ja pildistamise šokist, hakake otsima inimesi, kes püüavad varjuda, võitlevad vihmavarjudega või keda pritsivad möödasõitvad autod.

Siin sobib suurepäraselt 70-200 mm fookuskauguse vahe – te võite pildistada hetke, jäädes ise nähtamatuks, ning kaugel asumine, samuti lai ava, teeb tausta uduseks ja lubab fokuseerida otse objektile.

Ka tavalised veeloigud on suurepärased objektid. Kauneid pilte võib saada pildistades veeloikudesse langevaid veepiisku või ümbritsevate objektide peegeldust.

Erksad värvid, näiteks suured vabrikuuksed või ilusad lehed, võivad olla kontrastis tumedate ja masendavate värvidega, mida tekitavad halvad ilmatingimused.

Tuul, vihm ja vihmavarjud võivad esile tuua mõne vaimustava momendi. Et võtta üles vaadete seeriat, lülitage kaamera pideva pildistamise režiimi.


 

Abstraktsed fotod erinevates ilmatingimustes

Pildistama ei pea ainult suuri objekte. Pange kaamerale makroobjektiiv ja püüdke abstraktseid vaateid. Suurepärased objektid minu piltidel olid veepiisad autoaknal, heinakõrtel, oksakestel, samblal. Pilt on väga sügav, kuigi veepiisad on mõne millimeetri suurused. Lehe värvid ja kontrastid on pildi esiletõstmiseks töödeldud programmis Photoshop.

Pildistage erinevate vaatenurkade alt

Püüdke saada vaade veeloigu perspektiivist. Kummardage nii madalale, kui võimalik, või lihtsalt hoidke kaamerat loigu kohal ja pöörake see ülespoole, kasutades lainurkobjektiivi – nii saate vapustavaid möödakäijate portreesid (nad kindlasti arvavad, et pildistate loiku) või saate kaadrisse langeva lehe koos ümbritsevate objektidega. Kasutage ka teist äärmust: leidke kõrge vaatepunkt, et saada foto mustri ja lainetega, see tekitab tugeva avara tunde. Pildistades elavat kohta kõrgest vaatenurgast võite saada vihmavarjude mere, katsuge kasutada aeglast katikukiirust, et pildile tekiks kunstipärane vaade, mis annab sellele impressionistliku tunde. Kui asute kõrgel ja suunate kaamera allapoole, on eespoolne objektiivi element kaitstud vihma eest, seepärast saate teha teravamaid pilte.

Kaamera seadistused. Kui teil ei ole „kiire” professionaalne objektiiv, siis peab halbades ilmatingimustes pildistades töötama kaamera ISO-väärtustega. Tavaliselt võib tegevust kaameras fikseerida, valides ISO-väärtuseks 400 või enam. Siiski, kui valgust on väga vähe, ärge kartke fotodel kasutada ISO-väärtusi üle 1000, eriti kui kasutate ka kõrgete väärtustega hästi töötavat SLR-kaamerat. Kui teile tundub, et kaamera aeglasemate katiku kiiruste korral liigub, kuid te ei soovi statiivi kasutada, siis kasutage kiire lisastabiilsuse saamiseks statiivi vaid ühel jalal.  

Pildistamine udulooris

mist

See imeilus õhtu on pildistatud Siguldas. Päev oli udune, aeg-ajalt sadas lund. Hetk enne päikeseloojangut läks läänetaeva serv selgeks, sinna ilmus oranž ehakuma. Olin sellest kohast küllaltki kaugel, kuid taipasin, et pean kohale jõudmiseks kiirustama, kuna teadsin, et on lootust saada hea kaader. Värskelt sadanud lumi, piimvalge uduloor ja punaka taeva peegeldus Koiva jõel oli kõik, mis oli vajalik selle kauni foto saamiseks. D3X 70-200/2,8, statiiv.

Soojade valguste, jahedate udulooride ja dramaatiliste objektide kombinatsioon tekitab pildistamiseks tõelisi unustamatuid hetki. Kui jutt on pildistamisest talvel, muutute kirglikuks ilmaennustuste vaatlejaks. Üks ilmastiku variantidest, mida te kindlasti hea meelega kasutate, on kõrgrõhkkonna üleminek madalrõhkkonnaks, mis toob endaga kaasa jahedad selged ööd vaikse tuulega. Varahommikune uduloor ja udu, mida sellised ilmatingimused tekitavad, võivad muuta tavalise vaate eriliseks. See on seda väärt, et minna pildistama nii vara kui võimalik, sest kõige parem valgus on just enne päikesetõusu, mil päike tekitab kuldseid värve. Peate tegutsema kiiresti – sest talvised hetked ei kesta kaua. Kui päike on kõrgel, hajub niiskus kiiresti ja uduloor kaob. Seepärast veenduge, et tunnete hästi pildistamise kohta ja objekti, kui soovite kasutada kõike, mida kingib „õnnelik tund”.  

Suurepärased objektid härmatisega hommikutel on põdrad. Valige koht nii, et põdrad asuks vastu valgust. Nii toote esiplaanile uduloori ja kui temperatuur on piisavalt madal, on näha nende hingamise auru.  

Üks probleemidest, mis noortele piltnikel udulooris ja udus pildistades tekib, on punktile teravustamine. Isegi keerulise struktuuriga mõõdusüsteem võib eksida, kui see kohtub helehalli/valge uduloori keerisega, sellega kaasneb madalam säritus, mis loob ähmase tumehalli pildi. Aga seda probleemi saab kiiresti lahendada: peate ainult määrama väiksema särituse kompensatsiooni. Suurendage säriaja väärtust umbes ½-2 ühiku võrra vastavalt pildistava vaate erksusele (erksad vaated tavaliselt „petavad” kaamera mõõtureid, andes ebapiisava säriaja).

Kui pildistate teleobjektiiviga uduloori ja udu, efekt väheneb, kuid kui reguleerida valge värvi tasakaalu seadistust, et teha vaade soojemaks või jahedamaks, võite vaatajates tekitada väga erinevaid emotsionaalseid reaktsioone. On soovitatav pildistada RAW vormingus ja reguleerida valge värvi tasakaalu RAW konverteerimise programmi kasutades, sest nii saate teha väga palju peeneid muudatusi, muutmata sellega halvemaks pildi lõppkvaliteeti.

 Teksti ja piltide autor Andris Eglitis

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply