Intensiivravi osakonna COVID-19 patsientide taaskohtumine peredega virtuaalreaalsuse kaudu

By in
722
Intensiivravi osakonna COVID-19 patsientide taaskohtumine peredega virtuaalreaalsuse kaudu

Ranged COVID-19 isolatsioonireeglid on viinud olukorrani, kus paljud Hispaania haiglate intensiivravi osakonna patsiendid on pidanud mitu kuud ilma pere ja sõpradeta toime tulema. Patsiendid veedavad intensiivravil ja taastusravi osakonnas keskmiselt kuni kolm kuud ja seda ilma ühegi külastajata.

Barcelonas elav fotograaf Rafa Lanús märkas oma stuudios tolmu koguvat virtuaalreaalsuskaamerat ja tal tekkis idee. Miks mitte kasutada lahusolevate perede kokkuviimiseks virtuaalreaalsust? 

Lanús lõi koos paari sõbraga ettevõtte Reality Telling ja võttis ühendust haiglaga Hospital del Mar, mis on üks suurimaid riigihaiglaid Hispaanias. Ettevõtte Reality Telling tiim on viimase paari kuu jooksul reisinud mitme pere koju ja salvestanud virtuaalkaameraga Insta360 Pro sõnumeid nende lähedastele. 

Ana-COVID-19-VR-Insta360-Fotoakadeemia

Pärast saavad intensiivravi osakonna patsiendid videoid virtuaalreaalsuse peakomplektiga vaadata, kogedes tunnet, nagu nad oleksid oma perega samas ruumis. „Kasutame virtuaalreaalsustehnoloogiat, et tuua haiglasse kodusoojust ja aidata patsientidel kasvõi hetkeks väljuda intensiivravi osakonna isoleerivast keskkonnast,“ ütles Lanús. Intensiivravi osakonna arstid kinnitavad, et virtuaalreaalussõnumid aitavad parandada patsientide emotsionaalset seisundit, mis omakorda kiirendab nende taastumist. Üks esimesi oma perelt sõnumi saanud patsiente oli Anna Bernal Martinez, kes kirjeldas oma kogemust järgmiste sõnadega: „See on tõesti parim ravim, mis nad mulle anda võisid. Arstid ravivad meid, kuid just see ravim tõi mulle nii palju rõõmu, et jäin sõnatuks. See andis palju jõudu… see liigutas mind väga.“ Vaadake allolevat videot, et näha tema reaktsiooni:

Inimlikum intensiivravi osakond virtuaalreaalsustehnoloogia abil

Hospital del Mari arstid on kahe aasta jooksul katsetanud erinevaid programme, mille abil intensiivravi osakonda inimlikumaks muuta. Hospital del Mar ehk Mere Haigla asub otse Barceloneta ranna vastas, kust avaneb vaade Vahemerele. Dr. Judith Marín, kes juhib haiglas intensiivravi osakonna humaniseerimise projekti, pälvis juba eelmisel aastal palju tähelepanu, kui viis intensiivravi osakonna patsiente randa jalutama, et parandada nende emotsionaalset seisundit. 

Enne perede kokkuviimist otsustas ettevõtte Reality Telling tiim oma ideed katsetada rannas päikesetõusu filmides. Nad ei olnud kindlad, kuidas patsiendid reageerivad virtuaalreaalsuse peakomplekti kandmisele, kuid test oli väga edukas. „Päikesetõusu nägemine, helide kuulamine ja mööduvate inimeste jälgimine 15 minuti jooksul on suurepärane võimalus patsientidele oma reaalsusest eemale saada,“ ütles Lanús. 

Ana-COVID-19-Haigla-VR-prillid-FOTOakadeemia

Seejärel alustas ettevõtte Reality Telling tiim tööd perede kokku viimiseks. Esimene patsient, kes kodust virtuaalreaalsussõnumi sai, oli Anna Bernal Martinez. Naine oli ilma oma perekonda nägemata haiglas veetnud üle kahe kuu. „Läksime tema tütre juurde koju, kus ta koos oma poegadega saatis vanaemale väga armsa tervituse! Näha Anna reaktsiooni nendele kaadritele oli imeline,“ ütles Lanús. 

„Sõnumid kodust aitavad patsientidel tulevikku optimistlikumalt näha.“

–DR. JUDITH MARÍN, HOSPITAL DEL MAR

Dr. Marín on arvamusel, et lisaks intensiivravi osakonna patsientide elukvaliteedi parandamisele aitab kodust sellise sõnumi saamine vähendada ka patsientide taastumisaega. „Patsiendi paranenud emotsionaalne seisund aitab taastumisprotsessi oluliselt kiirendada. Kodust saadetud sõnumid aitavad patsientidel tulevikku paremas valguses näha. See süstib neisse usku, et karantiin on peagi lõppemas ja nad on varsti kodus tagasi,“ ütles dr. Marín.

Ana-COVID-19-Haigla-VR-prillid-FOTOakadeemia

Kuigi me kõik loodame, et intensiivravi osakonnas olevad patsiendid paranevad, võivad virtuaalreaalsussõnumid olla ainus võimalus, kuidas intensiivravi osakonna patsiendid enne surma veel oma perekonda näevad. „Patsiendid saavad viimast korda näha oma peret loomulikus keskkonnas, ilma maskideta ja oma kodus,“ ütles Lanús.

„Taassündinud“ kaamera

Projekti Reality Telling tiim nimetab oma Insta360 Pro kaamerat Renataks, mis tähendab ladina keeles „taassündinut“. Projekt on võimaldanud tiimil taasavastada virtuaalreaalsuskaamera võimalusi – algselt stuudios tolmu kogunud kaamera aitab nüüd peresid kokku viia.

Reality-Telling-meeskond

Tulevikku silmas pidades plaanib ettevõtte Reality Telling tiim laiendada oma projekti veel kolme Hispaania haiglasse ja teistesse riikidesse. Piire on juba ületatud – näiteks salvestati Hospital del Mari haiglas oleva patsiendi jaoks sõnum Rumeeniast. Sõbra abiga filmisid nad patsiendi maja ja perekonda Rumeenias ja isegi tema köögiviljaaeda. „Ta ei suutnud oma silmi uskuda, kui nägi oma tuhandete kilomeetrite kaugusel olevat maja, lamades samas voodis, kus ta on olnud neli kuud,“ ütles Lanús.

Projekti edust inspireerituna tegeleb ettevõtte Reality Telling tiim nüüd ka sõnumite salvestamisega lastele onkoloogiaosakonnas. Tegijad loodavad, et nende projekt inspireerib teisi virtuaalreaalse sisu loojaid üle maailma jagama oma kaadreid ja aitab ellu viia rohkemate patsientide unistusi. „Kujutage vaid ette, et laps saab ujuda koos haidega, näha oma lemmikartisti kontserti otseülekandes, vaadata spordivõistlusi või vallutada Džomolungma tippu samal ajal, kui ta haigusega võitleb,“ ütles Lanús.

Article in English.