70-200mm on mitmekülgse fotograafi objektiivi fookuskaugus

By in
566

Ei ole palju sellise fookuskaugusega valgusjõuliseid objektiive, mida fotograafid saavad kasutada väga erinevate olukordade pildistamisel.

Fookuskaugus 70-200mm on üks sellistest – loodus-, reisi-, spordi- ja portreefoto on sellised fotograafilised žanrid, mis sobivad enamasti sellise fookuskaugusega pildistamiseks.

Täna räägiksime rohkem portreepildistamise seisukohalt vaadatuna.

Enamasti eelistavad fotograafid fookuskaugust, mis oleks pikem kui 50mm. Põhjuseks on kaks teemat:
1. Peab objektiivi teravussügavus toetama portree stiili. Reeglina soovime, et portreteeritav jääks terav, kuid taust pehme ja huvitava bokeh efektiga. Stuudios tausta teravus/udusus ühtlast värvi foonil välja ei paista. Kuid keskkonnas pildistades on just udune taust see, mis toob terava objekti hästi esile, kuid samas annab taust pildile konteksti ja meeleolu.
2. Tuleb vaadelda just fookuskaugust. Reegel on selline, et mida pikema fookuskaugusega objektiivi kasutada, seda udusemaks muutub taust lahtist ava kasutades. Alla 70mm fookuskauguse võib esineda ka optilisi moonutusi ning kvaliteetse portree tegemisel on see üsna ebameeldiv.

Stuudios pildistades on 70-200mm fookuskaugus piisav, et pildistada täiskaader sensoriga kaamerat kasutades portreed nii täispikkuses kui ainult nägu.

Sõltuvalt stuudio suurusest on võimalus valida erinevaid fookuskauguseid ning loomulikult ka erinevat võttekaugust.

Soovitan soovitud fookuskaugusega vahemikus kolme objektiivi:

NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR on ilmselt kvaliteedilt parim valik. Valgusjõud f/2.8 on piisav töötamaks nii sise- kui väliskeskkonnas. Objektiivi joonistusvõime ja värviülekanne on suurepärased. Mõtlema võib panna vaid hind 3099 Eur.

NIKKOR AF-S 70-200mm f/4G ED VR, mis eristub eelmisest eelkõige valgusjõu, aga ka suuruse ja kaalu poolest. Valgusjõudu võib olla vähe selleks, et pildistada siseruumides. Seda objektiivi võib pidada samas suurepäraseks reisil portreede ja kaugemate objektide pildistamiseks. Ka hind on mõnevõrra sõbralikum 1715 Eur

Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 (Nikon F), mille näitajad on samad esimesena soovitatud objektiiviga. Objektiivi kvaliteedile ei saa midagi ette heita. Entusiastist fotograafile on see suurepärane valik. Pealegi on sellel objektiivil konkurentsivõimeline hind 1490 Eur. Suurepärane hinna ja kvaliteedi suhe! Tulge, proovige ja veendute ise.

On mille vahel valida, kuid sellise fookuskaugusega objektiivi valides ei eksi. Portreeobjektiivina on see kindlasti õigustatud.

25. aprillil korraldame praktilise fotokursuse naise portreteerimisest. Kuidas planeerida ja ette valmistada pildistamist?  Koolituse käigus avaneb suurepärane võimalus proovida 70-200mm teleobjektiiv naise portreed pildistades. Loe lisaks!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply