Juhend makrofoto pildistajale, ehk kuidas pildistada kappavat tigu.

By in
788

Praegu leiad loodusest lõputul hulgal objekte, mida makroobjektiivi abil pildistada. Tugevalt välja suurendatud detailid annavad põnevaid ja inspireerivaid võimalusi kordumatu pildi saamiseks. Tavaliselt ei rõõmusta keegi kui leiab aiast teo, kuid lihtne objekt makrofotograafia harjutamiseks – huvitavale välimusele lisaks liigub ka piisavalt aeglaselt.

Lähtume sellest, et Sul on kasutada poolkaader sensoriga kaamera, nagu näiteks populaarne D3400.

Selle kaamera ette soovitan objektiivi fookuskaugusega 40mm f/2.8 Micro või 60mm f/2.8 Micro. Juhime tähelepanu, et kõigil eelpoolnimetatud toodetel on hetkel ka kampaaniahinnad ja seetõttu soodsad soetada.

Vali pildistamiseks tuulevaikne ilm. Kui ilm on päikesepaisteline ning valgus on liialt kontrastne, soovitan kasutada valget vihmavarju, mis aseta nii, et päike paistaks taimele läbi vihmavarju. Nõnda saad palju sobivama ja pehmema valguse ning pildilt puuduvad sügavad varjud.

Makrofoto pildistamisel kasuta statiivi. Kuna teravussügavus on väike, siis lihtsam on teravustada manuaalselt ning kaamera liikumine ei vii teravustamispunkti valele alale.

Vali valguse mõõtmise režiim lokaalne, ehk punktiga valguse mõõtmine. Kuna pildistatav objekt on kaadris kõige olulisem ja see, kas taust on hele või tume, ei mängi punktiga valguse mõõtmisel enam olulist rolli. Igal juhul saad mõõtmise tulemus kõige täpsema.

Kui kasutada automaatset säritusrežiimi, siis vali A (Av) režiim. Selle režiimiga valib fotograaf sobiva ava (lähipildistamisel soovitan kasutada võimalusel ava f/8 või f/16) ning kaamera automaatika valib sobiva säriaja. Kui säriaeg on ebasobivalt pikk, siis tuleb sobiva säriaja saamiseks tõsta ISO näitajat.

Kui soovid pildistamisel jätta objektile taustaks võimalikult ühtlast ja udust tausta, vali avaarvuks f/2.8 või f/4.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply