Kaameraga kevadisel Suurupi matkarajal.

By in
595

Reisifoto teema ei tähenda vaid reisimist eksootilistel maadel. Oma koduümbruse tundmaõppimine ja piltide kaudu teistele tutvustamine on igati mõnus ja tänuväärne tegevus.

Soovitan võtta ette üks ajalooliste sugemetaga matk Suurupisse. Praegune aeg on eriti sobiv sest puud ei ole veel lehes ning tänu sellele on metsas liikudes lihtsam orjenteeruda, pildistamiseks on rohkem valgust ning on lihtsam üles leida muistseid merekindlustusi, mis ootavad avastamist. Loodus on aastakümnete jooksul väga intensiivselt varjanud kunagised võimsad ehitised. Seekord leidsin Peeter Suure merekindlustuste varemed.

Esimese maailmasõja ajal ehitati Tallinna ümbrusesse suurejooneline kindlustiste kompleks, mille nimeks sai Peeter Suure Merekindlus. Suurupi poolsaarele oli ette nähtud ehitada 3 rannapatareid ja 3 helgiheitja positsiooni. Suurupi ülemisest tuletornist lõuna poole oli planeeritud Romanovite patarei, mille kahes soomustornis pidi olema kokku neli 356 mm kahurit. Mereranda, poolsaare loodeotsa pidi ehitatama kuue 130 mm kahuriga patarei nr. 2 ja poolsaare põhjarannikule nelja 130 mm kahuriga patarei nr. 3. Helgiheitjad olid planeeritud patareide nr. 2 ja 3 lähikonda ning poolsaare kirdenurgale.

Matka planeerimisel valisin kaasa vaid sobiva fototehnika, et ennast mitte koormata kaaluka seljakotiga. Fotokoti sisu oli järgmine: D750 kere, lainurk 14-24mm f2,8, 24-70mm f2.8 ja 70-200mm f2.8. Mõtlesin pikalt kuid siis rändas fotokotti ka 105mm f2.8 Micro ning seda otsust ei tulnud ka kahetseda. Matkarada ma Sulle kirjeldama ei hakka, selle jätan Sulle endale avastada. Suurupi piirkonna kohta leiate infot siit.

Küll kirjeldan mõned näpunäited pildistamise kohta.

Kevadel on päike väga intensiivne seepärast võiks kasutada päikesepaistelise ilmaga maastikke pildistades polarisatsioonifiltrit. Saate taeva värvikamalt pildile. Avatud maastike puhul võiks kasutada ka kiilfiltrit, sest heledus taeva ja maapinna vahel on hetkel väga suur.

Kui leiad Sind huvitava objekti või maastiku, siis on kasulik panna tööle GPS, et märkida täpne pildistamise aeg ja koht. Maastikuvõtetel on sageli oluline õige valgusolukord. Kompassilt saad ilmakaared ning ka päikese liikumise suuna ja kõrguse. Vahel on hea kui Sa pead märkmikku, et teada millisel ajal on võimalik saada parima valgusega pilt just selles kohas.

Ole tähelepanelik! Metsarajal kõndides ei saa keskenduda vaid suurtükipatarei otsimisele. Otse teerajal peesitavale rästikule pole ilus sabale astuda. Hea kannatlikkuse korral võid saada temast huvitava pildi.

Pildistades jälgi, et Sinu enda vari ei jääks kaadris näha. Kui see pole just taotluslik, siis võib see rikkuda ilusa maastikupildi. Üldjuhul proovi vältida päikesevalguse langemist otse objektiivi, kuid vastu valgust pildistades võid teatud olukordades saada huvitava tulemuse.

Ära pildista vaid silmade kõrguselt. Püüa leida huvitavaid võttenurki. Selleks tasub vahel kõhuli visata või püüda kaamera statiiviga hoopis endast kõrgemale tõsta.

Reisimisest ja fotograafiast ning palju huvitavaid reisinippe on Sind ootamas Reisifoto konverentsil. Ole kärmas ja registreeri end osalema!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply