Isaga koos maailma avastama.

By in
591

Isa rolli olulisusest perekonnas räägitakse palju. Ilmselt räägitakse järjest enam, sest liialt palju on ikka veel perekondi, kus lapsed kasvavad ilma isata. Seekord soovin rääkida neist toredatest perekondadest, kus isa on olemas ja ei jäta lapsega tegelemist ja kasvatamist ainult naise kanda. Tihti on määravaks mõttemall, et lapse kasvatamise roll ongi seotud eelkõige emaks olemisega. Isa on see, kes hoolitseb lapse eest kaudselt, kindlustades perekonna majandusliku turvalisuse, tehes ära kõik meestetööd, teda aidates ja teda armastades.

Paraku tuleb arvestada, et lapse kasvatamine on pikka aega nagunii suures osas naiste kätes. Kasvatajad lasteaedades ja õpetajad koolides on enamasti naised. Mis selles siis halba? Ega polegi, kuid isa kui mehe roll nii tütre kui poja kasvatamises on ju seda olulisem. Maailm on täiuslik ikkagi siis, kui selles avaldub nii naiselik kui mehelik pool.

Head mehed, olge teejuhtideks oma lastele maailma avastamises. Üheks kogu pere haaravaks ja positiivseid emotsioone pakkuvaks ettevõtmiseks on liikumine. Võtke  perega väljas olles kindlasti ohjad enda kätte ja ärge jätke lastega tegelemist vaid oma abikaasa hooleks.

Me kõik muutume ajas ja mehed pole loomulikult mingi erand. See, mis täna tundub meile olulise või tüütu kohustusena, võib aastate möödudes olla mehe väärtushinnangutes väga kõrgel positsioonil. Lapsega koosoldud aeg võiks jääda meile alles mitte vaid mälestuspiltidena, vaid fotodena. Seepärast sobiks esimestele maailma avastamise retkedele kaasa võtta kerge ja kompaktne kaamera millega emotsionaalseid hetki jäädvustada. Sellel kevadel soovitame pere pildistamiseks Nikon COOLPIX A900. See kompaktne kaamera on varustatud 35-kordse optilise suumiga objektiiviga. Jäädvustage erilisi hetki 4K UHD-videotele. Kaamera omab kallutatavat ekraani ja käsitsi juhitavate säritusrežiimide (P/S/A/M) ning hoidke kaamera SnapBridge’i abil nutiseadmega ühenduses. Tänu kiire automaatse teravustamise funktsioonile olete alati valmis pildistama, 20,3-megapiksline A900 annab võimaluse elu loovaks jäädvustamiseks.

Mõned olulised näpunäited kui olete pildistamas maailma avastamist koos lapsega:

  • Ole pildistades piisavalt lähedal või suumi piisavalt, et vältida olukorda, kus laps on kaadris liialt väike.
  • Kui on kiiret liikumist ja tegevust, siis otsusta hoopis video kasuks.
  • Kui pildistad last suures plaanis, siis püüa teravustada ikka silmadele.
  • Ära keskendu liialt palju pildistamisele korraga. Mängi temaga, see tõmbab tuju üles ja hetke pärast on pildistamiseks taas võimalus.
  • Kui oled jalutamas uues paigas, siis jälgi ümbruskonda (sõiduteed, veekogud, järsakud, hulkuvad loomad jne.). Vaata, et tähelepanu ei hajuks ning lapsel oleks igal ajahetkel ohutu. 

Mõned olulised asjad spetsiaalselt isadele:

  • Maailma avastamine lapsele algab maja tagant, kõrvaltänavast või linnapargist. Siin saad oma väiksele maailmakodanikule jagada esimesed kogemused ja õpetused. Isad on sageli tööst väsinud kuid leiavad selleks ikkagi AEGA.
  • Emad on väga alalhoidlikud ja muretsevad mõnikord lapse pärast liialt palju. Mees julgeb võtta vastutuse lapse turvalisuse eest, kuid ei võta temalt ära võimalust tegutseda ja proovida. Isa on USALDUSVÄÄRNE.
  • Pole vaja ära jätta väljasõitu või matka seepärast, et tänaval või looduses liikudes ei jõua väike laps vanematega sammu pidada. Norras mägedes olen näinud isasid, kes kannavad lapsi spetsiaalse kandevahendiga seljas. Isad on TUGEVAD.
  • Lapsega reisides tuleb arvestada, et lapsel on omad huvid. See võib olla kosutav jäätis, lõbustuspark või võimalus isaga palli mängida. Sageli peame laste soove kujundama ja sobivas suunas suunama, kuid ei ole hea lapse soove ignoreerida. Isad on ARVESTAVAD.

Tähtis on alati meeles pidada – ISAD ON MEHED. Kõige olulisemad, targemad ja paremad mehed oma naisele ja lastele!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply