Viis müüti reisifotograafia kohta

By in
621

Fotode tegemine puhkusereisil võib olla väga tänuväärt tegevus, kuid osutuda ka väga pingeliseks. Miks minu fotod ei ole nii kaunid ja elavad, kui need, mida ma näen Instagramis, Twitteris ja Facebookis? Küsi nõu ekspertidelt. Siin on arutelu viie müüdi üle, mis puudutavad reisifotograafiat.

1. Minu nutitelefon teeb suurepäraseid fotosid ja ma ei vaja teist kaamerat.
Kas Sinu nutitelefon on tõesti piisavalt hea, et teha selliseid fotosid, nagu Sa soovid?
See sõltub fotodest, mida Sa teed ja kuidas Sa neid jagad ja näitad. Kui pildistatav objekt on staatiline, piisavalt lähedal ja heades valgustingimustes, siis võib normaalse tulemuse saada ka nutitelefoniga. Kas soovid pilte postitada Instagrami, Facebooki või Twitterisse? Siis on nutitelefoni kaamera see, mida vajad.
Aga on ka neid hetki, kui telefoni kaameral tulevad ette tehnilised piirid ja tulemus ei vasta enam ootustele.
Kui pildistad vähese valgusega olukorras, püüad jäädvustada liikuvat objekti või suumida kaugel asuvat mäetippu. Sa soovid foto hiljem 24x36cm suurusena välja printida või esitleda seda enda 35” elektroonilisel pildiraamil, et interjööri sisustada, siis Sa mitte ainult ei vaja eraldi kaamerat rohkemate võimaluste pärast, vaid peegelkaamera võimekus tagab Sulle vajaliku tehnilise kvaliteedi.

2. Automaatsed kaamera seaded ja järeltöötlusrakendused teevad pildistamise lihtsaks.
Päästikule vajutamine on väga lihtne, kuid heade fotode tegemine on raske. Ma usun, et järjest rohkem on hobifotograafide arusaam „heast pildist“ muutunud ning heaks ei hinnata pilte mitte vaid selle pärast, et õnnestus saada terav kujutis.
Miks ei saa automaatsete seadete režiimis suurepärast fotot? Enamasti on pildistades olukorrad väga erinevad. Kaamera automaatika toimimise põhimõte on selles, et seaded tuleb häälestada nõnda, et oleks võimalik saada määratud keskmine tulemus. Paraku pole keskmine sugugi eesmärk omaette. Kui pildistad näiteks hämarikus, siis Sa tahad pildil näha hämarikku, mitte keskmist tunduvalt valgemat olukorda. Vaid algajal pildistajal on vaja automaatikat, et korvata enda tehtud vead või kogenematus. Nutitelefonide puhul on sama lugu, kui Sa pildistad õues ja hea valgusega ajal, on kõik hästi. Siiski ei tee nutitelefonid alati parimat pilti, kuna neis on vähem tehnoloogiat ja võimalusi. Suured kaamerad on suured põhjusega.
Kuigi Sinu nutitelefoni seaded või teised fototöötlusrakendused on võimelised värve paremaks muuta, siis töötlusrakendused ei suuda korvata halba kompositsiooni, mis on hea foto alustalaks. Enamasti on nutiseadme kasutajatel kaks õigustatud väidet – Mul on kaamera alati kaasas ja see on väike. Kõik muu räägib hea foto saamiseks siiski „päris“ fotoaparaadi kasuks. Pealegi ei maksa unustada, et hea foto saamine on looming ja selleks on vaja ideed, kogemusi ja nõuab tööd, palju tööd.

3. Halva valgusega on täiesti kasutu pildistada.
Kui hoiad hämara ilmaga oma telefoni taskus või kaamerat seljakotis, siis mõtle ringi.
Sa oled planeerinud ja säästnud raha reisimiseks terve aasta ja siis lennanud teisele poole maailma. Sa jõuad Tiigripesa kloostrisse Bhutanis. Sul on seal aega 1 tund ja valgus on halb. Mida sa teed? Sa teed pilte muidugi! Valgusolukorrad võivad olla nii erinevad. Mitte alati pole ilmastikuolud ideaalsed. See tuleb sellest, et tegelikult on Sul peas oma ettekujutus sellest pildist, mida Sa tahtnuks saada. Lase nüüd see mõte lahti. Ole kiire ja kohane ringi. Leia uus lähenemine. Päris kindlasti pole mõtet jääda enda loodud raamidesse.
Proovi teistmoodi nurka või perspektiivi, kasuta välku, ole loominguline.  Välklambi kasutamisel saad muuta valgusolukorda. See on fotograafias väga oluline teema. Reisimiseks sobib välklamp, mis on piisavalt võimas ja mille on palju võimalusi kasutada seda juhtmevabalt kaamerast eemal. Vaata parimat lahendust, milleks on SB-5000.

4. Head kaamerad on kallid ja liiga keerulised ohjata.
Kallis ja keeruline on suhtelised terminid ja pigem kasutatakse neid vabandusena, et mitte osta “head” kaamerat.
Kaamerate hinnad on väga erinevad ja need pakuvad niivõrd palju reziime, mistõttu on need justkui imevahendid, mis lahendavad ära kõik keerulised olukorrad.
Tänapäeval toodetakse lõputult kaameraid, alates Nikonist, lõpetades Sonyga, mis ei ole kallid ja millel on väga palju võimalusi, mida nutitelefoni kaameral ei saa kunagi olema – mitu objektiivi, eraldi suur välk, rohkem megapiksleid ja lõputul hulgal seadeid, mida kohandada vastavalt olukorrale või oma idee loomiseks.“
Kõigil, kes on parajasti kaamera otsingul, soovitan lähtuda enda vajadustest. Sõbra soovitus on tore, kuid mitte alati kindlalt töötav. Minu reisikaamera on täna Nikon D500.

Kui Sind huvitab, siis toon välja selle kaamera plussid, miks ma just seda tahan enda reisikaameraks.

  • Vastupidav, ilmastikukindel ja väga hea ergonoomikaga korpus, mis suurepäraselt sobib minu kätte.
  • Väga kiire ja täpne teravustamise süsteem (ka hämaras).
  • Suurepärane pildikvaliteet kõrgemate ISO-dega.
  • Piisavalt megapiksleid (20.9 megapiksliga sensor)
  • Kiire sarivõte (10 kaadrit sekundis) ja piisavalt suur mälupuhver.
  • 4K video salvestamise võimalus 


5. Mida rohkem megapiksleid, seda parem pildikvaliteet
Digitaalkaamerad jäädvustavad pilte pikslielementidena, mida teatakse pikslitena. Digitaalfoto moodustavad tuhanded imepisikesed punktid. Üks megapiksel on võrdne ühe miljoni piksliga ja teoreetiliselt on nii, et mida rohkem piksleid, seda suurem on foto resolutsioon.
Nii palju teooriast.
Digitaalkaamerate alguspäevil oli ühe megapikslise ja kolme megapikslise kaamera pildikvaliteedi vahe väga suur. Kuid ainult megapikslite arv ei ole pildikvaliteedi alus. Sensori suurus ja objektiivi kvaliteet on samavõrd olulised pildikvaliteedi määrajad. Enamikel tänapäeva kaameratel on rohkem megapiksleid kui Sul kunagi vaja läheb, eriti kui Sa vaatad oma pilte ainult arvutist. Seega ära muretse megapikslite arvu pärast ja vali pigem parem objektiiv. Hiljem rõõmustad selle otsuse üle.
Kui Sul on fotode suurendamise mõte, siis rohkem megapiksleid tähendab rohkem teravust ja enam detailsust. Kuid siinkohal need kasud, mida megapikslid annavad, ka lõppevad.
Asjad, mis muudavad foto heaks, varieeruvad alates üleüldisest kompositsioonist, pildistatavatest objektidest, pildistamise nurgast ja teemast või sõnumist, mida foto edastab. Kui oled sotsiaalmeedia fanaatik, siis ära muretse megapikslite arvu pärast. Kui tunned endas tõelist fotograafi, soovib fotot mitte ainult hetkeemotsiooni „Näe ma olin siin!“ tasemel, vaid kelle jaoks on fotograafia kui looming, siis võta reisile kaasa päris fotokaamera, mis annab sulle parimad võimalused.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply