Uus NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR esimesed pildid ja emotsioonid.

By in
506

Tekst ja pildid: Aivar Pihelgas

Kui mul oli esimene kord võimalus proovida töös uut NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR objektiivi, tekkis mul tõsine huvi teha võrdlus objektiivi eelmise mudeliga. Mõlemad tooted on praegusel ajal täiesti saadaval ning kuna hinnas esineb märgatav erinevus, siis paljusid huvitab, kas objektiivi tehnilised arengud on piisavalt ka pildis nähtavad. Selleks, et mitte koormata teksti pika tootenimega lepime kokku, et edaspidi kasutangi väljendit uus mudel NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR kohta ning eelmine mudel on NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8G ED VR II. Fookuskaugus 70-200mm on üks minu lemmikuid, eelmist mudelit hindasin tema omaduste (teravus, valgusjõud, värviülekanne ja bokeh) juba nii heaks, et tundub nagu oleks seda keeruline ületada. Objektiivi universaalsus seisneb selles, et see on kasutatav nii erinevates žanrites ja olukordades – reportaaž, portee, loodusfoto, nii väli- kui sisetingimustes. Küllap erinevates valdkondades kasutamine loob erinevatel fotograafidel väga erinevaid arvamusi. Seepärast võtke seda kui ühe fotograafi seisukohta, mis rajaneb esimese muljega mis kogutud nädala jooksul töötades.

Tutvudes tehnilise spetsifikatsiooniga, sain aru, et tegemist pole eelmise mudeli täiendusega vaid tegemist on täiesti uue konstruktsiooniga objektiiviga. Lisan teile siia tabeli, kus on kirja minu jaoks tähtsad erinevused tehnilises kirjelduses:

 

NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8G ED VR II

NIKKOR AF-S 70-200mm f/2,8E FL ED VR

Ava

f/2.8 – f/22

f/2.8 – f/22

Välismõõdud

87x209mm

88,5×202,5mm

Kaal

1540g

1430g

Lähim teravustamine

1,4m

1.1m

Filtri mõõt

77mm

77mm

Objektiivi ehitus

21 elementi 16 rühmas

22 elementi 18 rühmas

Objektiiv on kergem ja seepärast on ta D5-st väiksemate Nikoni keredega tunduvalt paremini tasakaalus. -110grammi vähem reisikotis pole väga palju, kuid grammidest saavadki kiiresti kilod, seega vaid positiivne tulem. Minu kiindumust eelmise mudeli vastu ei saa alahinnata. Mulle meeldis ta praktiliselt kõiges. Ometi suutis uus objektiiv üllatada mind veelgi teravama kujutisega just lahtise avaga pildistades ning udune ala on ühtlane! Kui pildistasin vastu taevast raagus puude oksi, siis tavaliselt leidsin ikka veidi kromaatilist aberratsiooni (lillad varjud oksa taga). Uuel objektiivil on see häire praktiliselt kadunud. Objektiivi autofookus on kiire, vaikne ja väga täpne. Eriti koostöös Nikon D5 kaameraga on hämaras stuudios pildistamine lausa rõõm – pilootlambi valguses oli teravuse leidmine mure. Nüüd vaid tõeline rõõm! Soovitan seda kindlasti proovida! Kuna lähim teravustamine on toodud 30 cm lähemale, siis saab objektiivi kasutada edukalt ka lähivõtete juures. Loomulikult ei asenda see makroobjektiivi, kuid annab objektiivi kasutamisel suure paindlikkuse.

Kuna on lubatud, et objektiiv on tihendatud ning pritsme ja tolmukindel, siis see jääb mul proovida järgmisel reisil. Ma ei saa, öelda, et eelmine objektiiv oleks usinasti tolmuimejana töötanud, kuid ausalt öeldes ma ka hoian oma tehnikat väga.

Jah, tuleb välja, et  hea saab teha veel paremaks! Leidsin siiski ka mõned miinused ja on aus need välja öelda, et hakkaks kergem. Hind on heale objektiivile vastav. Teiseks vahetati uuel mudelil suumi ja teravustamise rõnga asukohad. Lihasmälu teeb oma töö. Suumimise asemel keerad teravuse paigast… Kuna enamus objektiive töötab teisiti, siis saab harjumise aeg olema ilmselt pikem kui tavaliselt.

Nüüd tasub leida võimalus selle objektiiviga tutvust teha. 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply