Natuke näputööd ja jõulukaart on valmis.

By in
660

Tekst ja fotod: Aivar Pihelgas 

Fotograafid armastavad kasutada vahel keerulist sõnavara. Üheks huvitavamaks terminiks on bokeh. Maakeeli on sellele mõistele natuke pikem seletus, kuid puudub täiesti sobiv eestikeelne sõna. Bokeh-efektiks peetakse pildi ebateravas alas tekkivat udusust või valgusjoonist. Eriti hästi on nähtav bokeh-efekt makro ja teleobjektiivide puhul. Siis on võimalik vastu valgust pildistades saada kujutise ebateravasse alasse valgusallika või peegelduse kohale huvitavad valgussõõrid.

Tahan Sulle täna anda põneva idee, kuidas lihtsate vahenditega luua vahva efekt fotole, mida sobib jõulukaardina kasutada. Kasutatud pole pildi järeltöötluse trikke. Oluline on valida õige objektiiv. Suurepäraselt sobib sellise efekti pildistamiseks valgusjõuline NIKKOR 50mm F1.4G AF-S. See objektiiv on hetkel väga soodsate kampaaniatingimustega pakkumises ning sellega on tänu heale valgusjõule väga lihtne pildistada just tubastes tingimustes. Ise kasutasin antud näite tegemisel just seda objektiivi.

Nüüd järgmiseks selle lihtsa fototriki juurde. Võta tükk tugevamat pappi (soovitavalt musta värvi) ning lõika sellest ring, mis mahub täpselt sinu objektiivi ette. Selle ringi läbimõõdu saad teada ka siis, kui vaatad objektiivi eesmise korgi siseküljele. Seal on kirjeldatud filtri läbimõõt millimeetrites.  Kui oled täpse ringi välja lõiganud, siis joonista selle keskele kujutis (süda, täheke, lumehelves…) ja lõika kujund välja. Nüüd oled loonud omataolise „filtri“ mille saad asetada objektiivi ette.

Pildistamisel pead nüüd kasutama võimalikult lahtist ava. Kuna enamus objektiivist on kinni kaetud siis pead arvestama, et objektiivi valguse läbilaske võime oluliselt langeb ning kasulik on kasutada kõrgemat sensori tundlikkust (suuremat ISO arvu). Hämaras toas pildistades kasuta kindlasti statiivi.

Püüa pildistada nii, et taustale jääks rohkelt väikeseid valgusallikaid. Kuuse elektrilised küünlad sobivad selleks ideaalselt. Teravusta objektiiv lähedal asuvale objektile, jälgi, et taustal olevad valgusallikad jääks peale ning pildista. Kohe sünnib pildile jõuluime. Kõik taustal olevad valgusallikad kujutatakse selle kujundina, mille Sa papi sisse lõikasid! Kas pole lahe!

Nüüd jääb omaloodud originaalne jõulukaart vaid tekstiga kujundada ning teele saata. Et paljud võiksid Sinu lahedatest bokeh-disainimise ideedest inspireeritud saada, siis postitage oma fotosid meie sotsiaalmeedia lehele.

 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply