Sherlok Holmes Tallinnas

By in
535

Tekst ja fotod: Kristian Kruuser

Pimedad keskaegsed linnatänavad, seintel hiilimas tumedad varjud… Tallinna vanalinna miljöö on inspireerinud fotograafe ajast aega ja miks mitte kuulsa Briti kirjaniku Arthur Conan Doyle tegelaskuju Sherlock Holmes tuua inspireerivasse keskkonda.

Seekord õnnestus testimiseks saada Nikon D5, mille sensori paljukiidetud ISO võimekus oli sobiv just sellel pildistamisel proovile panna. Lisaks kaks Nikon SB-5000 välklampi, mida on võimalik juhtida tänu raadiolingi kasutamise võimalusele ka kaamerast juhtmevabalt. Kuna välklambid tuli tänava ja modelli valgustamiseks paigutada 3.5 meetri kõrgustele statiividele, siis poleks mõeldav töötada teisiti kui juhtida välklampi eemalt kaamera kaudu. Ka SB-910-l oli juhtmevaba võimalus olemas, kuid kuna välklamp kasutas kaamera peal oleva välklambi või infrapuna-saatjat SU-800-t siis pidi olema tagatud, et kaamera ja välklambi vahel oleks otsenähtavus. Raadiolinki kasutades võis välklampi ka soovi korral peita.

Modell kostümeeritud, assistent kohal. Pehmelt tuleb võttepaigast eemale juhatada kaks nokastanud turisti, kes soovivad, et neid koos Sherlockiga pildistataks. Taevas on veel õhtuvärvides ja kõik on võtteks valmis, kui just kõige ebasobivamal hetkel süttib tänavavalgustus. Kogu valmismõeldud skeem enam ei sobi. Nüüd tuleb kõike alustada uuesti ning arvestada, et meil on täiendavad valgusallikad, millel on oma värvustemperatuur ning nende asukohta ei saa parimagi soovi korral muuta. Selline olukord paneb välklampide võimekuse tugevalt proovile. Välklambi ette, mis valgustab Sherlockit, tuleb asetada kollane filter, et pildil välgu valgus ühtlustada tänavavalgustuse valguse värvusega. Tänava kaugemas osas asuv välklamp saab ette sinise geelfiltri ning see valgus annab tooni taustal olevatele seintele ning tekitab huvitava kontravalguse modellile.

Siinkohal tuleb rääkida ka Nikon D5 omadustest.  ISO 8000 on puhas ja piisava ulatusega ka kõige tumedamates aladest meelitab välja joonise. Kuid parima mulje jätab mulle autofookuse töötamine. Ka olukorras kus tuleb teravustada alasse, kus silmaga nähtav valgus on minimaalne, leiab kaamera teravuse hetkega – võte, välklamp välgatab ja sa võid ekraanilt tulemuses veenduda – terav, pihtas! D5 nuppude valgustus on ikka pimedas töötades väga tänuväärne asi – uus kaamera esimest korda käes ja kogu nupustik on pimedas leitav, displeid valgustatud – puhas rõõm! Ei mingit töötamist taskulamp hammaste vahel!

Välklambid üllatasid oma tõhususe poolest. Modelli valgustav välklamp asus piisavalt lähedal, kuid taustavalguse jaoks viisime välklambi umbes 15 meetrit eemale. Kõik toimis. Ka sarivõtte juures jõuab välklamp laadida ning kõik võtted on täpselt valgustatud. Selliste väikeste kuid võimsate välklampide kaasavõtmine, ülespaigutamine ka väga keerulistesse paikadesse jätab fotograafile palju enam võimalusi.  D5 ja SB-5000 näitasid vaid parimat koostööd, sellega nõustus ka Sherlock.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply