Nikon kuulutas välja 2015. aasta Nikoni Euroopa filmifestivali

By in
585

Nüüd on võimalik esitada töid teist korda toimuvale lühifilmifestivale, mida toetavad sõltumatu filmiorganisatsioon Raindance ja režissöör Asif Kapadi.

Amsterdam, Holland, 29. september 2015 – Nikon teatas täna Nikoni Euroopa filmifestivali taastulekust. Koostööpartner on Raindance ja selle aasta žürii esimees on režissöör Asif Kapadia. See konkurss esitab väljakutse nii entusiastidele kui ka professionaalsetele filmitegijatele luua kuni 140-sekundiline lühifilm teemal „Igapäevahetked”. Töid saab veebis esitada alates 2015. aasta 13. oktoobrist kuni 2016. aasta 15. jaanuarini.

Oma teisel aastal arendab Nikoni Euroopa filmifestival edasi eelmise aasta loovteemat „Teistsugune vaatepunkt” ja palub filmitegijatel esitada filme, mis muudavad igapäevahetke originaalseks ja vastupandamatuks jutustuseks. Väljakutse on näha tavapärast läbi uue pilgu ja peegeldada seda uudsel moel. Konkursil saadab edu neid töid, mis võtavad igapäevaelu maagia või argisuse ja muudavad selle ekraanil meeldejäävaks.

Hinnatavad kategooriad on samad, mis eelmisel aastal: Best Narrative (Parim jutustus) unikaalsest vaatepunktist räägitud parima jutu eest ja Technical Excellence (Parim tehnikakasutus) tehnika kõige loomingulisema kasutuse eest. Peaauhind, mille eelmisel aastal võitis režissöör Jagjeet Singh filmi eest „Voiceless – Stop the Bullies” (Hääletu – peatage kiusajad), antakse tööle, mis paistab silma mõlemas kategoorias. Samuti antakse auhinnad kategooriates Best Student Entry (Parim tudengifilm) ja People’s Choice (Publiku lemmik), millest viimase alus on üksikisikute märgitud meeldimised ja jagamiste arv Nikoni filmi festivali keskuses.

Kõik auhinnad annab välja asjatundjatest koosnev žürii, mille esimees on Asif Kapadia – auhinnatud filmitegija, kelle viimane töö on palju tunnustust leidnud dokumentaalfilm „Amy” (2015) ja kes on võitnud ka BAFTA auhinna „Senna” (2010). Kapadia on kirjutanud ja lavastanud ka mitmeid lühifilme, näiteks „The Sheep Thief” (Lambavaras) (1997), mis võitis Cannes’i filmifestivali tudengifilmide võistlusel Cinéfondation teise koha. Sel aastal on koos Asifiga žüriis ka rahvusvaheliselt tunnustatud fotograaf ja filmitegija Pieter ten Hoopen.

Dirk Jasper, Nikon Europe’i profitoodete juht, ütles: „Oleme rõõmsad, et saame Nikoni Euroopa filmifestivali taas teieni tuua ja anda uutele filmitegijatele kõikjal Euroopas võimaluse näidata oma loomingulisust. Eelmisel aastal esitati sadu suurepäraseid töid, mille kvaliteet oli tõeliselt muljet avaldav. Ootame põnevusega, kuidas osalejad uut teemat „Igapäevahetked” tõlgendavad. Oleme veendunud, et teema avab uusi loomingulisi võimalusi, pakkudes osalejatele väljakutset, et luua ainulaadne lugu igapäevaelu nüanssidest, mis võivad muidu väga kergesti kahe silma vahele jääda.”

Asif Kapadia, Nikoni Euroopa filmifestivali žürii esimees, kommenteeris: „Tänapäevase tehnoloogiaga on inimestel filmitegemise ambitsioonide elluviimiseks suurem võimalus kui kunagi varem, mis muudab sellest algatusest osavõtmise väga põnevaks. Sellised konkursid on olulised ka tärkavate talentide leidmiseks ja nende profiilide tutvustamiseks. Alustasin lühifilmidega ja teen neid põhifilmide vahepeal ka edaspidi – lühifilmid on hea viis uute ideede, tehnoloogiate ja koostööpartnerite proovilepanekuks. Žürii esimehena on mul eriti suur huvi selle vastu, kuidas osalejad end teistest eristavad ning oma ambitsioone ja tehnoloogilisi oskusi 140 sekundi piires näidata suudavad.”

Teist aastat järjest on Nikoni Euroopa filmifestivali koostööpartner sõltumatute filmide esindaja Raindance, kes toob endaga kaasa tohutu asjatundlikkuse ja kogemuse. Filmiprodutsent ja Raindance’i filmifestivali asutaja Elliot Grove kommenteerib: „Selle aasta teema „Igapäevahetked” vajab headele jutustajatele ja filmitegijatele omast tähelepanelikkust. Hoolega silmitsedes võib maagiat leida ka n-ö tavalises. Teema on sihilikult väga lihtne ja otsekohene, mis julgustab osalejaid looma oma lugu, omas stiilis. Ootan elevusega esitatavaid töid ja taaskordset koostööd Nikoniga – Nikon on ettevõtte, mis pidevalt julgustab filmitegijaid looma suurepäraseid filme ja millel on pildindusajaloos rikkalik pärand.”

Kategooriad ja auhinnad

Žürii valitud peaauhinna võitja saab auhinnaks Nikon D810 ja ühenädalase kontaktide loomise reisi (kõik kulud kaetud) Cannes’i filmifestivalile 2016. aasta mais Raindance’i erikülalisena. Alamkategooriate Best Narrative (Parim jutustus) ja Technical Excellence (Parim tehnikakasutus) võitjad saavad auhinnaks Nikon D750 ja 3000 eurot ning kategooria Best Student Entry (Parim tudengifilm) saab Nikon D750 ja 2000 eurot. Kategooria People’s Choice (Publiku lemmik) võitja saab tulevaste projektide loomiseks auhinnaks Nikon D750 filmikomplekti.

Osalemiskriteeriumid

  • Kõik osalejad peavad filmi üleslaadimiseks registreeruma.
  • Filmid peavad olema ingliskeelsed või ingliskeelsete subtiitritega.
  • Filmid ei tohi olla pikemad kui 140 sekundit ega lühemad kui 30 sekundit.
  • Kõik filmid peavad olema HD-vormingus.
  • Üks osaleja tohib esitada ühe filmi.
  • Võistlustööd võivad olla olnud esindatud ka teistel festivalidel, kuid nad ei tohi olla auhinnatud.
  • Vanusepiirangut ei ole, alla 16-aastased peavad vajaduse korral esitama kirjaliku nõusoleku.
  • Esitatavad tööd võivad olla filmitud mis tahes seadmel.
  • Kõik võitjad peavad allkirjastama kasutusõiguse lepingu.
  • Kõik osalejad peavad nõustuma sisupiirangute (nt seksistseenid, vägivald, kaubamärgid, kuritegevus jne) kõigi tingimustega.
  • Konkursil osaleja peab olema Euroopa Liidu, Euroopa Majanduspiirkonna, Albaania, Andorra, Armeenia, Valgevene, Bosnia ja Hertsegoviina, Iisraeli, Kasahstani, Kõrgõzstani, Makedoonia, Moldova, Monaco, Montenegro, Venemaa, San Marino, Serbia, Šveitsi, Türgi, Türkmenistani, Ukraina, Usbekistani või Vatikani elanik.

Märkused toimetajatele.

Lisateavet leiate järgmistelt aadressidelt.

 

2014. aasta Nikoni Euroopa filmifestivali võitjad

  • Peaauhind„Voiceless – Stop the Bullies” (Hääletu – peatage kiusajad) autor Jagjeet Singh, Ühendkuningriik
  • Best Narrative (Parim jutustus) – „Frame of Reference” (Taustsüsteem), autorid Joel Jonsson ja Christian Gardo, Rootsi
  • Technical Excellence (Parim tehnikakasutus) – „Powerless” (Vooluta), autor Martin Taube, Rootsi
  • Best Student Entry (Parim tudengifilm) – „L’amour” (Armastus), autor Camille Van Wessem, Tšehhi Vabariik

People’s Choice (Publiku lemmik) –  „Greenwoodo” (Looduse voodoo), autor Marko Kovac, Serbia.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply