LÄHIVÕTE ON JÕUKOHANE IGALE FOTOHUVILISELE.

By in
607

Esimesene õiteilu on sellel kevadel juba käes. Seepärast on õige aeg veidi korrata mõningaid põhitõdesid ja võtteid, mida lähipildistamisel tasub arvestada.

Peegelkaamerate omanikud peaks lähipildistamise tarbeks end varustama vastavate objektiividega. Lähipildistamiseks on Nikonil neid pakkuda päris suur valik. Poolkaadersensoriga kaamera ette sobib suurepäraselt soodsa hinna ja suure valgusjõuga AF-S DX Micro 40mm f/2.8G. See on ehitatud Nikoni DX kaameratele ning sobib suurepäraselt Nikoni D3000, D5000 ja D7000 sarjale. 60MM MICRO NIKKOR 2.8G ED; AF-S DX Micro 85mm f/3.5G ja 105MM F2.8G MICRO-NIKKOR AF-S IF-ED VR II sobivad edukalt nii täiskaader sensoriga kaameratele kui ka poolkaadritele.

 

Lähipildistamiseks mõeldud objektiivide eripäraks on see, et nendega on võimalik teravustada väga lühikesele distantsile. Mida pikem on kasutatava objektiivi fookuskaugus millimeetrites, seda suurem on objektiivi suurendusaste. Poolkaader sensoriga objektiivide ees on suurendusaste 1.5 korda veelgi suurem. Seda arvestades on poolkaadersensoriga kaamerate omanikud lähipildistamise objetiivi ostes väga soodsas olukorras.

 

Milline objektiiv milleks sobib? Lähtudes fookuskaugusest ongi erinevate objektiivide pildivälja vaatenurk erinev. Toon kaks näidet:

40mm fookuskaugusega objektiivi lähim pildistamiskaugus on vaid 1,6 cm. Selle objektiivi vaatenurk on samas makroobjektiividest kõige laiem, Seepärast on sellega väga mugav pildistada, toitu, ehteid, lilli ja väikeseid detaile, millele on võimalik lähedale pääseda. Laiem vaatenurk jätab pildile rohkem tausta.

105mm fookuskaugusega objektiivi lähim teravustamiskaugus on 3,14 cm. Selle objektiivi suur fookuskaugus võimaldab objekte suurelt kaadrisse saada juba kaugemalt distantsilt. Liblikate pildistamisel, pole võimalik objektiiviga liblikale väga lähedale liikuda. Ühegi liblika närvikava ei lubaks lühikest pildistamiskaugust. Pealegi lühema fookuskaugusega objektiivi kasutades jääb eemalt pildistatud liblikas kaadris liiga tilluke.

 

Pildistamiskauguse teemale lisaks võib lisada seda, et lähipildistamiseks mõeldud objektiividega on võimalik teravustada alati ka kaugemal asuvatele objektidele. Mitmed fotograagid kasutavad lähipildistamiseks mõeldud objektiive ka teistes pildistamisolukordades, näiteks portreevõtete tarbeks.

Selleks et saada täielik ettekujutus erinevatest lähipildistamiseks mõeldud objektiividest, tule Sulle sobival ajal meie esindusse Tartu mnt 84a, Tallinnas ning võta kaasa oma kaamera ja mälukaart. Siin on võimlik kõiki objektiive oma kaamera ees testida. Oled oodatud!

 

Soovitame lisaks lugeda meie blogi varasemat postitust makrofoto teemal

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply