MIS JA MILLEKS? Fikseeritud fookuskaugusega objektiivid ehk rahvakeeli fiksobjektiivid.

By in
751

Fiksobjektiivideks kutsutavad on oma olemuselt tegelikult fikseeritud fookuskaugusega objektiivid. Nendel objektiividel ei ole keerukat mehaanilist ehitust, mis muudab fookuskaugust nagu. suumobjektiivide puhul. See on üks põhjustest, miks odavad ning keskklassi suumid võivad jääda märgatavalt alla pildikvaliteedis ning on sageli suuremad ning ka kaaluvad enam. Fikseeritud objektiivid on konkreetsed ning keskenduvad ühele eesmärgile, mitte proovides teha kõike, mida suum objektiividega üritatakse. Fikseeritud kaugusega objektiivid, on tänu objektiivi konstruktsioonile ning optiliste elementida kvaliteedile, võimalik saavutada märkimisväärselt parem valgusjõud. Kesistes valgustingimustes on pildistamine palju lihtsam ja tulemuslikum.

Valgusjõuliste fiksobjektiividega on võimalik võtta maksimum kaamerast ning olemasolevatest valgusoludest, et luua objektile terav fookus, millel on pehme ning udune taust. See on üks põhiomadusi miks fiksobjektiive soetakse nii fotode kui video tegemiseks. Teravussügavusega kasutades, saab suunata vaataja tähelepanu enda poolt valitud detailidele. Foto on kahedimensiooniline pind, mida on võimalik rohkem mõjutada fiksobjektiiviga tänu suurele avale ning väiksele teravussügavusele. tekitades ruumilisust ning teadvust objektide kauguste suhtes. Samasugust effekti pole võimalik jäljendada nii 18-55mm kit objektiiviga.

 

Normaalobjektiiv fookuskaugusega 50mm

50mm objektiivi nimetatakse normaalobjektiiviks. See tähendab, et täiskaader sensoriga kaamera ees näitab see objektiiv umbkaudu samasugust vaatenurka kui  inimsilm. Samuti jääb ka kujutisel perspektiiv harjumuspärane nagu seda näeks inimsilmaga. Nikkori 50mm objektiiv on väga kasulik abimees sõltumata eelnevatest fotograafilisest kogemustest. Objektiiv on kompaktne, hinnasõbralik ning pakub väga meeldivat visuaali nii keskpäeval kui ka pärast päikseloojangut. 50mm fiksobjektiiv on üldjuhul f1.8, f1.4 või f1.2 suurima lahtise avaga, mis võimaldab objektiivil edastada kaamera sensorile rohkem valgust, mis omakorda laseb fotograafil pildistada hämarates oludes. Objektiiv on ideaalne portreede tegemiseks, eraldades modelli uduse taustaga ning tuues seetõttu terava objekti ebateraval taustal eriti meeldivalt esile.

 

Lainurkobjektiiv fookuskaugusega 35mm

35mm objketiiv annab märksa laiema vaatenurga kui eelpool räägitud 50mm normaalobjektiiv. 35mm objektiivi kasutatakse sageli n.ö. tänavafotograafias. Miks just seda? 35mm objektiiv haarab endasse juba palju enam tausta kui normaalobjektiiv. Kui on soov inimesi ja objekte jäädvustada nii, et ka keskkonnal on pildis oluline roll ning see kirjeldaks olukorda, milles portreteeritav viibib, siis on see objektiiv sobiv valik.Läbi selle saate oma pildid palju kõnekamaks ning keskkonnaga portreel on lihtsam edasi anda ka üldisemat lugu või jutustust, mis iseloomustab portreteeritavat või annab mingi konteksti.

http://store.iamphotographer.eu/EE/6116/4953/jaa132da-35mm-f18g-af-s-dx

http://store.iamphotographer.eu/EE/6116/4955/jaa134da-af-s-nikkor-35mm-f14g

 

Olge tähelepanelikud objektiividel märgitud tähistusega!

Siinkohal annaksingi juhendi, kuidas eristada erinevaid objektiivitüüpe. Kui teil on kasutusel Nikoni kaamerad milles on poolkaadersensor (näiteks Nikoni D3000 sari, D5000 sari või D7000 sari), siis nendele kaameratele toodetakse spetsiaalseid DX objektiive. Jälgige objektiivi ostul kindlasti seda tähistust! Samas peate arvestama, et kui teie fotohuvi areneb ning soovite üle minna täiskaadersensoriga kaamerale (näiteks D610, D750, D810 või D4), siis DX tähisega objektiivid pole nende kaamerate ees kasutamiseks sobivad. Täpsustatult, et need töötavad kuid ei kasuta ära sensori täit ala ja moodustavad kujutise siiski vaid poolkaadri formaadis.

Lisaks on hea teada, et poolkaader kaamera ees tuleb arvestada, et objektiivi vaatenurk ei vasta fookuskaugusele mis objektiivi peal on näidatud. Näiteks 35mm objektiivi vaatenurk vastab fookuskaugusele 52.5mm! Selle arvutamiseks tuleb Nikoni kaamerate puhul objektiivil kirjeldatud fookuskauguse number läbi korrutada koefitsendiga 1.5-ga.

On veel üks teadmine, mis toob teile fikseeritud fookuskaugusega objektiivi ostes kasu. Objektiive toodetakse veel kahe tähistusega sarjas: D ja G. Eelkõige on siin vahe selles, et D sarja objektiivid on oma ehituselt n.ö. „vanemat“ tüüpi. Objektiivi sees pole sellist hulka elektroonikat, nagu see on G sarja objektiividel. Eelkõige puudutab see objektiivi autofookuse toimimist. G sarja objektiividel on autofookuse mootor paigutatud objektiivi sisse. D sarja objektiivid saavad ajami autofookuse jaoks kaameralt. D sarja objektiivid on ka veidi odavamad. Kuid arvestage, et Nikoni D3000 ja D5000 sarja kaamerate ees neid objektiive kasutades on teil võimalik kasutada vaid manuaalset teravustamist! Soovitan meie kaupluses kindlasti spetsialistiga konsulteerida, enne kui teete lõpliku ostuotsuse. Siin on ka mõned näidised D sarja objektiividest:

http://store.iamphotographer.eu/EE/6116/4955/jaa011db-50mm-f14d-af-s-nikkor

http://store.iamphotographer.eu/EE/6116/4955/jaa013da-50mm-f18d-af-nikkor

http://store.iamphotographer.eu/EE/6116/4955/jaa129da-35mm-f2d-af-nikkor

 

Fikseeritud fookuskaugusega objektiiv arendab fotograafi silma ning hoiab ta alati liikumises. 35mm, 50mm, 85mm või mis iganes muu fiksobjektiiv nõuab keskendumist ja tähelepanu rohkem kadeeringule, saamaks soovitud tulemuse juba kaameras kätte. Fikseeritud fookuskaugusega objektiivid võimaldavad visualiseerida erinevaid lahendusi, mis hoiavad fotograafi loomingulisusena ning silma otsimas tabavat kompositsiooni. Suumobjektiivi puhul on võimalus liikumata saada võrdlemisi erineva vaatenurgaga kaadri ning samal ajal toru keerates jõuda mitu meetrit lähemale, see muudab tihtipeale fotograafi passiivseks. Fotograaf, kes on harjunud pildistama suum objektiiviga hindab kindlasti fiksobjektiivi kvaliteeti, kompaktsust ning tulemusi, mis mugavustsoonist välja tulles esile tulevad.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply