Nikon Df kaameras on meeldivalt ühendatud ajalooline stiil ja tänapäevane tipptehnoloogia

By in
517

Eelmise aasta novembri lõpust alates on I AM PHOTOGRAPHER Pro Shop letil pilku püüdmas täiskaader peegelkaamera Nikon Df. Välimuse muudab atraktiivseks 1980-ndatest aastatest tuttav filmil baseeruva kaamera Nikon F3 kuju. Kaamera sisemusse on aga peidetud mõndagi Nikoni peegelkamerate tänasest lipulaevast Nikon D4-st.

I AM PHOTOGRAPHER Pro Shop esindusest on leidnud endale Nikon Df kaamerad juba mitmed Eesti ja Läti fotograafid. Oleme saanud neilt ka igati positiivset tagasiside kaamera omaduste kohta. Ootan kõiki huvilisi meie esindusse kaameraga tutvuma ning jagan Teiega meelsasti oma kogemusi.

Nikon Df kere on magneesiumsulamist ning tänu sellele kerge ja vastupidav. Stiilne välimus on tõesti pilkupüüdev ning tekitab äratundmisrõõmu eelkõige vanema põlvkonna fotograafide juures. Kere konstruktsioon tagab kaamera ilmastikukindluse sarnaselt D800/D800E kaameraga. Kätte võttes saab siiski aru kuivõrd on tänaste Nikoni peegelkaamerate loomisel arvestatud ergonoomikaga. Ei saa väita, et Df on ebamugav käes hoida, kuid D4, D800 või D610 kere ja nupustiku asetus on nii läbimõeldud ja loomulik, et „retro“ tundub esimesel hetkel sammuna tagasi. Teisalt on selline välimus olnud just selle kaamera eesmärk. Päris meeldiv on saada kogu informatsioon kasutatavate seadete kohta otse nuppudelt, mitte ekraanilt. Ei mingit kaamera käes keerutamist. Kõik oluline mahub kaamera pealmisele küljele. Hea ülevaade ja juhtimine ühest kohast!

 Kaamera kere kaalub koos akuga vaid 710 grammi. Minu kael on treenitud kandma D4, mille kere kaalub  1340 grammi. See on peaaegu kahekordne kaaluerinevus. Reisivale fotograafile on see puhas rõõm. Kaaluerinevus on saavutatud ka tänu väikesele akule. Üllatus oli tõesti suur, kui veendusin, et ühe laadimisega on võimalik teha 1700 – 1800 võtet. Kaameraga koos olev 50mm f/1.8 objektiiv on samuti kerge ja sobib Nikon Df  kerega igati. Ka objektiivi kvaliteedi üle pole põhjust nuriseda. Kasutades Nikon Df kerega ka teisi Nikkori objektiive sain uue kogemuse. AF-S 24-70mm f/2.8G ED ZOOM NIKKOR sobis kaamera kätte veel hästi, kuid 70-200 mm f/2,8G ED VR II NIKKOR viis kaamera pildistamisel tasakaalust välja, sest raskuskese liikus liialt objektiivi suunas ning harjumuspärast kaamera käes hoidmist tuli mõnevõrra korrigeerida. See sama ülimeeldiv kaamera kergus ja väikesed mõõdud on pikema fookuskaugusega objektiivide puhul harjumist nõudev faktor.

Kaamera tagumine külg on nuppude paigutuselt hästi läbimõeldud ning kasutajasõbralik. Lisaks on olemasolev ruum disainitud maksimaalselt otstarbekalt ning siia on paigutatud 3.2 tolline 921 000 punktise resolutsiooniga ekraan. Optiline pildiotsija on suur (samaväärne D800) ja tänu ülikvaliteetsele prismale on kaader väga selge ning meeldiv kasutada.

Nüüd kõige tähtsam – pildifaili kvaliteet. D4 oma headuses, kus ka kõrgematel ISO-del on digitaalset müra vähe, oli mulle tuttav. Nikon Df üllatas eelkõige JPG formaadis tehtud piltide suurepärase teravuse ja detailsusega. RAW failides aga oli märgatav väga hea valguse dünaamika ja seda just eriti pildi tumedamates alades. See oli erakordselt meeldiv üllatus teades, et tegu on meile tuttava Nikon D4 sensoriga. Ilmselt on oluliselt vaeva nähtud tarkvara parendamisega. Digitaalne müra kõrgematel ISO väärtustel jääb D4-ga  tuntud heale tasemele.

Videofunktsiooni Nikon Df kaamerale konstrueeritud pole. Olgu, sellega tuleb leppida, jääb vaid „Puhas fotograafia“.

Kellele siis on mõeldud Nikon Df. Pakun, et ajakirjanduse ja spordifotograafid naudivad edasi Nikon D4 täiuslikku ergonoomikat ja kiirust. Moe- ja loodusfotograafid jäävad fännama D800/D800E 36-megapiksli loodud ülidetailseid pilte.

Nikon Df on mõeldud fotograafile, kes naudib fotograafia olemust. See kaamera on kummardus fotograafiale, ühendades tänapäevase tipptehnoloogia, töökindluse ning kompromissitu pildikvaliteedi ning lisatud kaamera retrostiili abil ajaloost kantud emotsioonid. Ma usun, et kaamera sobib reisifotograafi kotti, hoides kokku nii ruumi kui kaalu, tegemata samas mingeid kompromisse kaamera ehitus- ja pildikvaliteedis. See kaamera on sobiv kaaslane igale pulmafotograafile, kus kaamera stiilse „tööriistana“ sobib siiski ka rõhutama olukorra erilisust ja pidulikkust. See kaamera sobib soliidsele härrasmehele aga ka noorele tulisele fotofriigile. Need kes naudivad fotograafiat, neid see kaamera ükskõikseks ei jäta.

Aivar Pihelgas

Telli kaamera!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply