Fotograaf Jaanus Järva kommentaar artiklile

By in
915

Niall on pärit Šotimaalt ning pidanud tõdema kurvastusega, et tema kodumaa lapsed kaotavad järjest rohkem kontakti loodusega. Probleemi üks põhjus tuleb sellest, et õpetajad ei julge enam klasse ja gruppe matkadele viia. Kardetakse, et keegi saab veidigi viga ja kaebab õpetaja kohtusse. Lapsepõlve püütakse turvata ülemäära ja pakutakse reaalsele maailmale virtuaalmaailma – kus laps on kodus silma all.

Loodusega peaks aga harjutama last varakult ja loomulikult samm-sammult. Väga positiivne näide on skautliikumine. Esimesed kokkupuuted peaks olema suvel, soojal ajal ning alati on abiks õige varustus.

„Rewilding Childhood”, eesti keeles „Lapsepõlv Looduses” on meediaprojekt mitte tegevuskava. Kogutakse materjali, esitletakse, antakse tagasisidet ja tehakse kokkuvõtteid. Niall ja tema kaastöötajad suhtuvad väga positiivselt fotograafiasse, mis suudab taastada silla inimeste ja looduse vahel. Läbi kodulehe soovitakse populariseerida loodust ning ilmub ka raamat.

Nialli üheks eesmärgiks on arendada projekti „Lapsepõlv looduses” kodulehekülg põhiliseks portaaliks kõigile, kel huvi looduse, looduses viibimise ja looduse pildistamise vastu ning soov koguda ja jagada ideid. Nad tahavad portaali kaudu ühendada erinevaid organisatsioone.

Ise nad otseselt ei koolita lapsi ega korralda väljasõite.


 

Kokkuvõtvalt on see multimeedial põhinev algatus, mis tutvustab, kuidas lapsed erinevates Euroopa osades kogevad metsikut loodust ja uurib, kuidas see mõjutab nende sotsiaalset ja emotsionaalset arengut.

Eesti ja teiste Põhjamaade fotograafidega tehakse koostööd, et näidata kuidas erinevates riikides arendatakse laste loodusharidust. Märtsis 2008 külastas Niall laste fotolaagrit Alam-Pedja LKA, mille oli korraldanud LKÜ „Kotkas”. Ühe õpetajana töötasin seal ka mina, Jaanus Järva.

Niall ei sekkunud koolitusse, tema eesmärk oli jäädvustada lapsi loodusega suhtlemisel. Kunagi ei palunud ta lastel poseerida, kõik kaadrid pidid jäädvustama loomulikke tegevusi. Tegemist on dokumenteerimisega, millest saab teha järeldusi.

Projekti visuaalse poole eest vastutabki Niall – ta pildistab looduses tegutsevaid lapsi. Catherine-Anne teeb lastega intervjuusid, lindistab.

Jaanus Järva on Eesti poolel projektijuht.

Loe artiklit “Lapsepõlv looduses”

Tekst: Inkari Lindve
Fotod: Jaanus Järva

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply